Онлайн борса за плодове и зеленчуци среща производители и търговци

Проектът "Градинария" трябва да скъси веригата на доставки и да помогне за изсветляването на сектора

Борсата има и мобилно приложение, което дава възможност сделки да се случват и от градината или полето
Борсата има и мобилно приложение, което дава възможност сделки да се случват и от градината или полето
Борсата има и мобилно приложение, което дава възможност сделки да се случват и от градината или полето    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Борсата има и мобилно приложение, което дава възможност сделки да се случват и от градината или полето    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националният съюз на градинарите в България (НСГБ) представи вчера интернет платформата "Градинария" (gradinaria-bg.com) за търговия на свежи плодове и зеленчуци, която има за цел да скъси веригата между земеделските производители и магазини, преработватели, заведения за хранене и други търговски обекти. Електронният пазар е създаден по проект "Модерна търговия" с подкрепата на фондация "Америка за България". "Тази форма на търговия е част от нашата концепция за популяризиране на храненето със свежи български плодове и зеленчуци, което допринася и за по-доброто здраве, а важен елемент от концепцията на това хранене е и бързината на доставка. Поставили сме си за цел плодовете и зеленчуците да са в хладилника на потребителя между 24 и 48 часа откакто са откъснати обясни председателя на НСГБ Слави Трифонов.

Скъсяване на веригата

"Градинария" е портал, който среща производител и купувач във виртуалното пространство, без между тях да съществуват посредници и допълнителни разходи, каквито има винаги, когато търговията се осъществява на тържищата. В нередки случаи там фермерите дори са принудени да продадат стоката си на безценица или да я изхвърлят. "Вече от място производители и търговци ще могат да предлагат оферти и т.нар. тесни места по веригата ще бъдат преодолени", каза Мариана Милтенова от НСБГ. Дългите вериги по думите й са сериозен проблем, защото, от една страна, оскъпяват продукцията, а от друга, въздействат и върху нейното качество заради неправилно съхранение или задържане. "Често по пъти по тези дълги вериги има дори три-четири посредника, които изкривяват пазара не само защото не дават на производителя справедлива цена, но и защото доставят на крайния клиент на много по-висока", обяснява тя.

Онлайн зеленчукова борса

През портала ще могат да продават абсолютно всички производители на плодове и зеленчуци и да срещат там свободно всички заинтересувани купувачи. Условията и за двете страни са равнопоставени. Ще могат да се качват оферти, да се преговаря, да се коригират оферти, но самите сделки ще се сключват офлайн. Достъпът до платформата се случва чрез заплащане на абонамент за определен период от време или покупка на ваучер за определен брой посещения. Цените за влизане и пускане на оферта са символични – между 30 ст. и 60 ст., като няма комисиона за сключване, тъй като целта на портала не да търси печалба, а да срещне повече производители и търговци, като се намалят посредниците между тях.

"Големите търговски вериги също имат място на платформата. Те винаги са казвали, че производителите не могат да им осигурят големи количества, но вече имаме примери, че това не е така. Производители вече са публикували оферти за 100 хил. кг и за 40 хил. кг", посочи Милтенова. Вчера имаше вече и още няколко оферти за продажба на големи количества. Сайтът ще осигури и по-добра възможност да директен контакт между тях. Няма ограничения за продаваните количества, нито за броя на офертите, които един потребител може да качи. Двете страни сами договарят и начина на доставката – дали стоката ще бъде взета от градината или доставена от производителя и за чия сметка ще са транспортът и логистиката. "Градинария" не е страна в този процес, офертите също се правят самостоятелно, а екипът на електронния пазар се намесва само при нужда.

На по-късен етап ще бъде изграден и онлайн магазин за домакинствата. Биологичните продукти също присъстват в предлагания асортимент.

Нови възможности и приоритети

Плодовете и зеленчуците са един от приоритетите в новия период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР). Това означава, че проектите в този сектор печелят повече точки и имат по-големи шансове за класиране и достъп до финансиране по по някои от мерките на програмата.

До седмица ще стане ясно кои са одобрените проекти по първия прием на мярката Инвестиции в селските стопанствата 4.1. Тя предизвика огромен интерес, а проектните предложения надхвърлиха четири пъти бюджета й, разясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Министърът обяви, че макар че доста проекти няма да бъдат одобрени, производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от още мерки по ПРСР. Една от тях е тази за сътрудничество, която ще бъде отворена през следващата година и по която ще могат да кандидатстват обединения и организации на производителите. Инвестициите по нея ще са за разработването на местни фермерски пазари. Разходите, които ще се поемат са – 50% от средствата за изграждане на такъв пазар, оперативните разходи и за реклама. В новия програмен период остава и подкрепата за организации на производители, но тя ще бъде вече 10% от реализацията на продукцията, при два пъти по-малък процент при старата програма.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 2
    • + 2

    този сайт ако пробие ,ще е голяма работа ,защото сега на производителите се опитват да дават цени от 20-30 % от продукцията ,прекупвача си слага още 100% отгоре за нищо ,при все ,че неговия транспорт и логистика не струват повече от 10-20% , а крайния продавач ,товари още със 100% цената ,сега междинния ще се избегне много голям пробив ,което разбира се няма да смали цените ,пак по български ще станат нещата де

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • + 3

    Дано успеят да заобиколят силовото прекупуване...

    Нередност?
  • 3
    dfv1424668792392014 avatar :-|
    александър меркулов
    • + 1

    Вече има действащ такъв за търговия на дребно , казва се Selska trapeza.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    sto67nes avatar :-(
    sto67nes
    • + 3

    Плодовете и зеленчуците са един от приоритетите в новия период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР)......

    И стига с тези тютюни.......

    Нередност?
Нов коментар