🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсовият дебют на Square е заплашен

Джак Дорси ръководи едновременно компанията за мобилни плащания и Twitter, което не се харесва на инвеститорите

Перспективата Джак Дорси да ръководи постоянно две компании доведе до силен спад на акциите на Twitter
Перспективата Джак Дорси да ръководи постоянно две компании доведе до силен спад на акциите на Twitter
Перспективата Джак Дорси да ръководи постоянно две компании доведе до силен спад на акциите на Twitter    ©  Reuters
Перспективата Джак Дорси да ръководи постоянно две компании доведе до силен спад на акциите на Twitter    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Листването на Square ще е ключово за плановете на други технологични компании.

Дългоочакваното първично публично предлагане (IPO) на компанията за мобилни разплащания Square може да бъде подкопано, след като изпълнителният й директор Джак Дорси пое ръководството и на платформата за микроблогове Twitter, пише Reuters. Дорси е съосновател и на двете компании и през последните месеци заема длъжността на временен главен изпълнителен директор на Twitter.

През миналата седмица сайтът за технологични новини Re/code съобщи, че се очаква Дорси да бъде назначен за постоянно на позицията в Twitter. Тази информация не е коментирана официално от двете компании. Перспективата той да оглави за постоянно и двете компании създаде съмнения сред инвеститорите, които доведоха до силен спад на акциите на Twitter. В четвъртък книжата на компанията поевтиняха с над 8%.

Труден баланс

Експертите са скептични за възможностите на Дорси да води едновременно двете компании, чийто собствен бизнес е изправен пред много и различни предизвикателства в съответните им сектори. Съмненията относно способностите на Дорси да поддържа успешно подобен баланс могат да се отразят и на ентусиазма на инвеститорите относно борсовия дебют на Square.

"Мениджърите и способността им да се фокусират върху задачите си са най-определящият фактор за успеха или провала на компании, искащи да излязат на борсата", коментира Лис Буяр, IPO консултант в Class V Group, който е работил по борсовия дебют на Google. "Един инвеститор в Square ще поиска да бъде компенсиран за изпълнителния директор на непълен работен ден чрез по-ниска цена на акциите", добавя той.

Square получи оценка от 6 млрд. долара при последното набиране на финансиране през миналата година. Според източници на Reuters компанията вече е подала документите за първично публично предлагане и е възможно то да се осъществи още преди края на годината. Все още няма индикации каква цена ще бъде определена от акциите, освен това листването може да бъде отложено предвид нестабилността на пазарите.

Технологичен сектор

Успехът на Square обаче не засяга само компанията. Силициевата долина следи с интерес ситуацията, тъй като един успешен борсов дебют може да съживи пазара. През последната година броят на първичните публични предлагания се е свил с 35%, показват данните на Renaissance Capital. През третото тримесечие процедурите за излизане на борсата са спаднали със 77% на годишна база до най-ниските нива от 2012 г. Това се дължи на опасенията, свързани със забавящия се икономически растеж в Китай и очакванията Федералният резерв на САЩ да започне повишаване на лихвите.

"Ако Square излезе на борсата и се справи добре, това ще окуражи и други да го направят. Ако обаче цената е ниска и акциите се представят слабо на пазара, чакащите за излизане на борсата технологични компании ще имат затруднения в намирането на инвеститори", отбелязва Ерик Янсен, IPO специалист в правната кантора Cooley.

Някои анализатори обаче отбелязват, че Дорси се справя добре с управлението на двете компании от юни насам, когато пое временното ръководство на Twitter. В този период той осигури подобрена възвращаемост за акционерите на Twitter, а Square пусна нови продукти и придвижи плановете за IPO. С наближаването на борсовия дебют обаче работата на Дорси рязко ще се увеличи и той ще трябва да убеди пазарите, че е способен да се справи.

Все още няма коментари
Нов коментар