Европейският съд отмени споразумението за трансфер на данни между ЕС и САЩ

Решението ще принуди компании като Facebook и Google да променят начина си на работа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отмяната на споразумението е пречка и пред преговорите за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции.

Върховният съд на Европейския съюз отмени трансатлантическото споразумение за обмен на информация, което ще принуди компании като Amazon и Facebook да променят операциите си, за да не нарушават закона. Решението също така означава, че органите за защита на личните данни в Европа могат да бъдат засипани с оплаквания, тъй като те ще имат право да спират преноса на данни към САЩ, което досега можеше да се прави само на общоевропейско ниво, отбелязва Financial Times.

Защита на личните данни

Така нареченото споразумение Safe Harbor позволява на компании да пренасят лични данни между ЕС и САЩ. След въвеждането му през 2000 г. то e станало основа за дейността на над 4400 компании, включително интернет гиганти като Facebook, Google и Amazon. Европейският съд в Люксембург обяви споразумението за невалидно, тъй като пречи на регулаторите да се намесват в полза на гражданите, които се оплакват от нарушение на личните им данни.

Споразумението беше подложено на критика след разкритията за масовото шпиониране от страна на Съединените щати, отбелязва Reuters. Според представената от Едуард Сноудън информация щатската Агенция за национална сигурност е използвала специална програма - Prism, която позволява директен достъп до лична информация за потребителите на компании като Apple, Facebook и Google. Трансферът на данни от ЕС към САЩ първоначално беше подложен на атака от австрийския студент по право Макс Шремс, който подаде жалба срещу Facebook в Ирландия, където е европейската централа на компанията. Случаят в крайна сметка стигна до Европейският съд, който трябваше да реши дали националните регулатори могат да спират трансфера на данни към САЩ, ако има съмнения за нарушения на личните данни на потребителите.

Без споразумението Safe Harbor преносът на лични данни извън ЕС е забранен освен чрез по-скъпи и отнемащи време процедури. Законите на ЕС забраняват споделянето на данни със страни с по-ниски стандарти за неприкосновеност на личните данни, каквито са и САЩ. В решението на съда се отбелязва, че щатските компании са задължени да нарушават гаранциите за личните данни в споразумението Safe Harbor, когато те влизат в конфликт с изискванията на националната сигурност в САЩ. С това решение властите в Ирландия ще могат да се произнесат по случаят на Шремс, включително и да спрат трафика на лични данни на потребителите на Facebook към САЩ.

Икономически ефект

След обявяване на решението от Facebook коментираха, че е "изключително важно ЕС и САЩ да подсигурят сигурни методи за законен трансфер на данни и да разрешат всякакви противоречия във връзка с националната сигурност". Организацията Computer & Communications Industry Association, която представлява компании като Google, Amazon и eBay, заяви, че Европейската комисия трябва бързо да предостави упътване как те могат да продължат да работят, без да нарушават закона. "Очакваме отмяната на Safe Harbor да има негативен ефект върху европейската икономика. Това ще навреди най-вече на малките и средните предприятия, както и на потребителите, използващи услугите им", заявява директорът на асоциацията Кристиан Борггрийн.

Решението също така ще усложни преговорите между Брюксел и Вашингтон за ново споразумение за пренос на данни, което трябваше да е готово преди месеци. Новото споразумение за трансфер на данни е от ключово значение за плановете за подписване на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). Safe Harbor е фундаментално за икономическите взаимоотношения и отмяната му ще има последствия за TTIP. Трудно е да са задълбочават взаимоотношенията, като толкова важни информационни връзки не са на лице", коментира Камерън Кери, бивш главен съветник в Министерството на търговията на САЩ.

Съдебното постановление също така може да попречи на плановете на разузнавателните агенции във Великобритания и Франция, които също увеличават дейността си в онлайн наблюдението. В изявление след публикуване на решението Европейският съюз предупреждава: "Достъпът на генерализирана основа до електронните комуникации трябва да се разглежда като компромис със същността на основното право на неприкосновеност на личния живот."