Google представи първите си резултати като Alphabet

Инвеститорите бяха приятно изненадани от ръста на мобилния бизнес

Акциите на компанията поскъпнаха до рекордни нива от 741 долара
Акциите на компанията поскъпнаха до рекордни нива от 741 долара
Акциите на компанията поскъпнаха до рекордни нива от 741 долара    ©  Reuters
Акциите на компанията поскъпнаха до рекордни нива от 741 долара    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията обяви изненадващо обратно изкупуване на акции за над 5 млрд. долара.

13% са нараснали приходите през третото тримесечие и са достигнали 19.68 млрд. долара.

Новата холдингова компания Alphabet, обединяваща бизнесите на интернет гиганта Google, представи първия си финансов отчет. Резултатите за миналото тримесечие изненадаха приятно инвеститорите и акциите на компанията поскъпнаха до рекордни нива. Освен надминаващите пазарните очаквания приходи и печалба, подкрепена от силното представяне в мобилните и видеорекламите, холдингът обяви и изненадващо обратно изкупуване на акции.

Приходите през третото тримесечие са нараснали с 13% до 19.68 млрд. долара спрямо средната прогноза на анализаторите от 18.53 млрд., отбелязва Reuters. С изключение на еднократни разходи печалбата на групата достига 5.35 долара за акция, което представлява 17.6% ръст спрямо същия период на миналата година и също надвишава прогнозите.

Съкращение на разходите

Разходите на компанията са нараснали с 9.1% до 13.97 млрд. долара. Тази сума обаче представлява 74.75% от общите приходи, което е понижение спрямо 77.4% за третото тримесечие на 2014 г. Според анализаторите това подобрение отразява мерките за съкращаване на разходите, предприети от новия финансов директор на компанията Рут Порат. "Резултатите са добри на всички нива. Радващо е да се види не само подобрен контрол над разходите, но и ръст на цялостния бизнес", отбелязва анализаторът от  BGC Partners Колин Джилис.

"Те се намират на страхотни позиции в цялостния рекламен бизнес, независимо дали става въпрос за търсачката, сайтове или мобилни платформи. Те прилагат правилната програма, за да продължат да растат със стабилен темп и да доминират в тези сектори", коментира Кери Райс, анализатор в Needham & Co.

Мобилен бизнес

Положителните резултати идват в ключов преходен момент за компанията, която насочва бизнеса си към мобилните устройства. В този сектор по принцип рекламите са по-малко печеливши, отколкото при персоналните компютри, освен това компанията е изправена пред нарастваща конкуренция на други големи играчи като Facebook. Ръководството на компанията подчерта ролята на нарастващия мобилен трафик за добрите резултати.

"Трафикът към търсачката от мобилни телефони вече изпревари този от десктоп компютри в световен мащаб. Нашето предимство се изчерпва с нещо просто. Google може да помогне правилните реклами да бъдат показани на правилните хора в правилния момент", изтъква Сундар Пичай, изпълнителният директор на Google, което вече е основното подразделение на Alphabet.

Броят на платените кликания върху реклами е нараснал с 23% спрямо 18% за предишното тримесечие. Цената за клик, която представя средните разходи за онлайн реклами, е спаднала с 11%. "Изглежда, че те се справят с прехода към мобилни платформи по-добре от очакваното", смята Джеймс Какмак, анализатор в Monness, Crespi, Hardt & Co. Той обаче отбелязва, че основната сила при рекламите е видеоплатформата YouTube и не е ясно как ще се развива в бъдеще цялостният бизнес на Google в мобилната среда.

Нова структура

За инвеститорите основното предимство на новата холдингова структура Alphabet е това, че тя дава повече яснота за резултатите на отделните части от групата, включително потайното подразделение за експериментални разработки Google X. Следващото тримесечие ще е първото, в което финансовите резултати ще бъдат представени според новата структура.

Според новата организация интернет търсачката, рекламите, картите, сайтът YouTube и операционната система Android остават част от подразделението Google. Като други самостоятелни части от холдинга Alphabet освен Google X са отделени и звеното за свързани с интернет уреди Nest, както и инвестиционните подразделения Google Ventures и Google Capital.

Акциите на Alphabet поскъпнаха с почти 9% след обявяване на резултатите и достигнаха 741 долара. Ако това рекордно ниво се задържи, пазарната капитализация на групата ще е около 500 млрд. долара, което ще я нареди на второ място в индекса S&P след Apple. Това се вписа в цялостно поскъпване на компаниите от технологичния сектор, стимулирано от добрите резултати на други основни имена от индустрията като Microsoft и Amazon.com (виж текстовете на стр. 17 и 18).

Акционерите от дълго време оказват натиск върху компанията да върне на инвеститорите част от паричните си резерви, достигащи 72 млрд. долара. Въпреки това пазарите бяха изненадани от обявеното обратно изкупуване на акции Клас C на стойност 5.09 млрд. долара. През последните години други големи технологични компании като Apple и Microsoft също са изправени пред усилващ се натиск да повишат възвращаемостта за инвеститорите.