🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Консолидацията на европейския телеком сектор се изчерпва

Регулаторите стават все по-критични към големите сделки в сектора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните години европейският телеком сектор преживя вълна от сливания и придобивания, но може би скоро на тази тенденция ще бъде сложен край, пише Reuters. Секторни анализатори предупреждават, че бъдещата консолидация може да бъде ограничена от нарастващите опасения на регулаторите за отслабване на конкуренцията, както и от различията между отделните пазари, заради които трансграничната интеграция на мрежите може да се окаже невъзможна.

Засега обаче компаниите, изглежда, остават решени да продължат с разрастването чрез придобивания. Показателни за това са наскоро обявените преговори за сливане между френските оператори Orange и Bouygues. Главният изпълнителен директор на Orange Стефан Ричард изтъква, че обединението на фиксираните и мобилните мрежи остава ключово за бъдещия растеж. "Играчи, които имат само мобилни или само кабелни мрежи, ще имат затруднения да останат конкурентни на пазара в Европа", изтъква той.

Стремежът на телекомите да осигурят на клиентите услуги тип "четири в едно" бе подчертан от решението на Vodafone и Liberty Global да обединят мрежите си в Холандия. По този начин те ще могат да предлагат пакетни услуги, включващи мобилен и стационарен телефон, телевизия и интернет. Със същата цел през миналата година британската BT Group плати 12.5 млрд. паунда, за да придобие мобилния оператор EE.

Регулаторна съпротива

Антитръстовите регулатори обаче стават все по-нервни по отношение на свиващия се брой оператори в някои държави. Наскоро предложеното придобиване на британския оператор O2 от CK Hutchison Holdings бе посрещнато критично от телеком регулатора Ofcom, който изрази опасения за спад в инвестициите и растеж на цените. Според източници на Reuters Hutchison е получил и списък с възражения от европейските антитръстови регулатори. Сделката би създала най-големия мобилен оператор във Великобритания. През 2013 г. Hutchison придоби австрийската Orange Austria, което според местните регулатори е довело до поскъпване на мобилните абонаменти в страната с 30%.

През септември Telenor и TeliaSonera се отказаха от предложеното сливане на операциите си в Дания, след като еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер изрази опасения, че това ще доведе до поскъпване на услугите за потребителите. Това бе първата блокирана сделка след старта на последната вълна от сливания и придобивания в сектора преди три години.

Теоретично появяващите се пречки пред сделки в отделните държави може да стимулират опити за консолидация на регионално ниво сред над 30-те оператора в Европа. Рисковете и сложността обаче правят такива мегасделки малко вероятни. "Европа не е като Съединените щати и има много малко синергии между пазарите в отделните държави. Услугите и предлаганото съдържание са специфични за всяка страна, да не говорим за регулаторните рамки", коментира анализаторът от BNP Paribas Агата Мартин.

Доближаване на максимума

Други експерти отбелязват, че сега не е добър моментът за инвестиции в акции на европейски телекоми заради потенциалния спад в стойността им. "Наближаваме пик в пазарната стойност, дължащ се на сливанията и придобивания на национално ниво. Скоро това ще свърши, тъй като просто няма да има какво повече да се консолидира, след като броят на операторите на всеки пазар спадне до три", изтъква анализаторът от Natixis Жак дю Гелинг.

Волфганг Бок от Boston Consulting Group изтъква, че има известна вероятност от нови големи сделки в сектора, но те няма да са движени от пазарна логика. "Не бих изключил вероятността някой да направи нещо напълно глупаво. Винаги могат да се намеря хора с голямо его, които игнорират икономическите реалности в стремежа да изграждат бизнес империя", заявява той.

Все още няма коментари
Нов коментар