🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 70% oт енергията на EVN вече е на свободния пазар

Компанията търпи загуби заради кроссубсидирането на регулирания пазар

От ЕВН предлагат от 1 юли увеличение на цената само за битовите потребители с 2.3% за дневна и 3.5% за нощна енергия.
От ЕВН предлагат от 1 юли увеличение на цената само за битовите потребители с 2.3% за дневна и 3.5% за нощна енергия.
От ЕВН предлагат от 1 юли увеличение на цената само за битовите потребители с 2.3% за дневна и 3.5% за нощна енергия.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
От ЕВН предлагат от 1 юли увеличение на цената само за битовите потребители с 2.3% за дневна и 3.5% за нощна енергия.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

6.5

млн. лв. загуба очаква EVN до средата на годината заради излизането на стопанските потребители на свободния пазар.

Близо 71% от енергията, доставяна на стопанските клиенти на територията на Югоизточна България, където оперира "EVN България", вече се търгуват на свободния пазар. Това сочат данните на компанията, представени пред журналисти. От тях около 44% са малките бизнес клиенти, присъединени на ниско напрежение, за които либерализацията трябваше да започне от началото на годината. Заради по-атрактивните цени на свободния пазар се оказва, че тези клиенти вече са се ориентирали и през 2015 г. за смяната на доставчик са били проведени общо 5700 подобни процедури.

Интересът към свободния пазар

Потребителите на средно напрежение (средни предприятия) бяха задължени да излязат на свободния пазар от средата на 2013 г., но интересът на бизнес клиентите на ниско напрежение (малки предприятия) също е значителен, за което сочат и данните на компанията. Тази тенденция е съвсем логична и се дължи на по-високата цена на енергията за тези клиенти на регулирания пазар. За сравнение - определената от КЕВР цена без мрежовите разходи е 110 лв. за мегаватчас, докато на свободен те могат да получат с над 30% по-ниски оферти.

Въпрос на кроссубсидиране

Излизането на стопанските потребители на свободния пазар обаче има и негативна тенденция, която се дължи на факта, че цената на битовите потребители, определена от КЕВР, е кроссубсидирана от тази на стопанските. С масовото излизане на свободния пазар на стопанските клиенти обаче това кроссубсидиране трябва да се плати от снабдителните дружества. По данните на "ЕВН България електроснабдяване" това е довело до загуба за януари 2016 г. в размер на близо 500 хил. лв. Oт компанията посочват, че очакват до средата на годината загубата в резултат само на това кроссубсидиране да достигне 6 млн. лв.

Причината за тази негативна тенденция е, че на регулирания пазар остават основно битовите клиенти, чиято цена не покрива разходите на снабдителното дружество за закупуването на енергията. От август миналата година EVN продава на стопанските потребители по крайна цена от 146 лв. за мегавтачас при 106 лв. за бита, а цената, по която дружеството купува енергията от НЕК, е 115.50 лв. за мегаватчас. Така се получава, че за стопанските потребители е изгодно да излязат на свободен пазар, където цената е с около 30% по-ниска, докато нещата не стоят така за битовите потребители, за които регулираната цена все още е по-изгодна.

Предложение за промяна

За да се избегне тенденцията, при която снабдителното дружество губи от оставането на битовите потребители на регулиран пазар, от ЕВН предлагат от 1 юли увеличение на цената само за битовите потребители с 2.3% за дневна и 3.5% за нощна енергия. От компанията поискаха промяна на цената още през ноември, тъй като според правилата при излизане на повече от 35% от клиентите на свободен пазар те имат това право, но от регулатора оставиха заявлението им без отговор. Сега от ЕВН искат отново повишение, за да се избегне кроссубсидирането. За целта КЕВР определи различна цена на обществен доставчик за регулирания пазар за бизнес и битови клиенти.

Излизането на бита

"Битовите клиенти все още не са склонни да излизат на свободния пазар заради цената на регулиран пазар, която е по-атрактивна за тези потребители", коментира Илина Стефанова, директор енергийна политика в "EVN България". По думите й обаче нормативно почвата вече е подготвена за по-масовата смяна на доставчика от клиентите. Трите електроразпределителни дружества вече публикуваха своите товарови профили, на базата на които ще може да се отчита потреблението на тези потребители на свободния пазар. Според указанията на КЕВР те ще влязат в сила от 1 април. От ЕVN обявиха, че на тяхната територия има инсталирани над 281 хил. електромера с електронен отчет, което позволява на тези клиенти да направят избора си още сега. Това обаче едва ли ще се случи на този етап, тъй като свободният пазар не може да предложи по-изгодна цена.

Кражби по мрежата

Загубите на EVN от кражби на електроенергия през 2015 г. са 1.28 млн. лв., а щетите от откраднати съоръжения - 250 хил. лв., отчетоха от компанията. За да намалят тези загуби, от компанията предлагат на регулатора да направи нужните изменения, за да може глобите за нарушителите да станат по-високи. В момента при констатирана кражба от даден потребител му се начислява цена от 30 лв. за мегаватчас, което е много по-ниско от регулираната цена, определена от КЕВР, и това практически стимулира кражбите. Затова конкретното ни предложение е тази цена да стане поне три пъти по висока, което да има превантивен ефект, коментира Калина Трифонова, член на управителния съвет на EVN.