🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгартабак" спира износа за Близкия Изток

Новината идва няколко месеца след като Турция постави проблема с контрабандата на български марки цигари

Холдингът е загубил дял на ключовия си външен пазар заради затворената граница между Турция и Ирак, заради обтягането на отношенията с Доган и Пеевски и заради влошаване на качеството на цигарите, обясни източник от сектора
Холдингът е загубил дял на ключовия си външен пазар заради затворената граница между Турция и Ирак, заради обтягането на отношенията с Доган и Пеевски и заради влошаване на качеството на цигарите, обясни източник от сектора
Холдингът е загубил дял на ключовия си външен пазар заради затворената граница между Турция и Ирак, заради обтягането на отношенията с Доган и Пеевски и заради влошаване на качеството на цигарите, обясни източник от сектора    ©  Анелия Николова
Холдингът е загубил дял на ключовия си външен пазар заради затворената граница между Турция и Ирак, заради обтягането на отношенията с Доган и Пеевски и заради влошаване на качеството на цигарите, обясни източник от сектора    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фабриката на "Булгартабак" в София вероятно ще бъде затворена.

От 1 април 2016 г. "Булгартабак" преустановява производството и продажбите на продукцията си за регион Близък изток, съобщиха от компанията в сряда. По информация на "Капитал" от този пазар идват около 80% от приходите от износ на фирмата.

Новината идва няколко месеца след като Турция за пореден път постави въпроса за значителния дял, който марките на "Булгартабак" заемат на нелегалния пазар в Турция. Факт, който е отбелязан в последния доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и корупцията. "Известен факт е, че членове на терористичните организации ПКК и Съюзът на кюрдските общности (KCK) налагат рекет под формата на такса малко преди контрабандните цигари да влязат в Турция. Предположението е, че през последните години 80% от контрабандните цигари влизат в Турция през източните и югоизточните погранични райони и (...) терористичните организации придобиват значителни приходи от тази си дейност", е записано още доклада.

Какво се твърди и какви са фактите

Източници от цигарения бранш разказаха, че през последните няколко седмици в "Булгартабак" има финансови затруднения, които идват именно заради намалените доставки към Близкия изток, a изпълнителният директор на компанията Венцислав Чолаков е удвоил охраната си. Ще бъде затворена фабриката в София, а парцелите, върху които се намира, ще бъдат продадени, допълват източниците.

Според прессъобщението на компанията причина за спирането на износа и съкращенията е "негативната медийна кампания" в изданията на "Капитал", "която се води срещу "Булгартабак" през последните няколко години, изразяваща се в над 1000 публикации с негативен характер".

Последното твърдение не отговаря на истината - общият брой на публикациите, съдържащи думата "Булгартабак" за последните шест години е 800, като голяма част от тях са бизнес новини и един-единствен текст, който засяга темата за износа на "Булгартабак". Той беше публикуван преди месец и се базира на публични данни - докладите на турската служба за борба с контрабандата и на KPMG по проекта Near East, както и проучване на празните опаковки, извършено от независима агенция, с което "Капитал" разполага.

Темата за големия дял, който марките на "Булгартабак" заемат на нелегалния пазар в Турция, се появи преди година в турските медии. Журналистически разследвания дори показват пътя на цигарите, които тръгват от Варна, минават през Малта, Суецкия канал, Дубай, Ирак и след това се контрабандират в Турция.

Източник на "Капитал" от цигарения сектор обясни, че пазарът на "Булгартабак" се е свил по три причини. На първо място напрежението между Турция и кюрдите е довело да затягане и почти затваряне на границата с Ирак. По този начин изнасяните за Иракски Кюрдистан цигари на холдинга не могат да достигнат до Турция през старите канали. Второ, за управляващите в Турция от декември Ахмед Доган и Делян Пеевски, които са смятани от властите там за реални собственици, са персони нон грата. По тази причина са разпоредени масови проверки за безбандеролен "Престиж" при дистрибуторите. Търговците от своя страна си казват "защо да продавам тези цигари, като мога да предлагам други, без да съм обект на проверки". Третата причина е, че "Булгартабак" няма маркетингови активности в региона и е влошил качеството на цигарите.

Компанията има само няколко пазара в Близкия изток. От изнасяните количества по груби изчисления около 80% са се озовавали в Турция, 10% са били продавани в Иракски Кюрдистан, 5% в Сирия и от няколко седмици холдингът има договор за законен износ към Иран, добави източникът. "Булгартабак" държи и около 1/3 от пазара на цигари в България.

"Ефектът от няколкогодишната злонамерена кампания на кръга "Капитал" ще е загуба на близо 400 работни места в "София БТ" АД и "Булгартабак холдинг" АД, което представлява 8% от работещите в групата "Булгартабак" и свързаните с нея предприятия, сериозни щети за бизнеса ни, намалени експортни постъпления, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на 80% от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства", се казва още в съобщението.

Свиването на производството е логичен ход след загубата на големия външен пазар. Освен това затварянето на фабриката в София е отдавна обмислян ход. През миналата година другата фабрика - в Благоевград, премести машините си за опаковки в Пловдив и така се освободи пространство, където да бъдат преместени машини от София. Икономическата логика е, че е по-ефективно да се произвежда на едно място и то да е в провинцията, където разходите за труд са по-ниски. В "София Булгартабак" към септември 2015 г. са работили 430 души.

Промяна в собствеността и ръководството

Във вторник стана ясно, че италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио е продал дела си от 7.22%. Тепърва ще става ясно кой е купувачът и как това ще се отрази на структурата на компанията. Мажоритарен собственик остава регистрираната в Австрия BT Invest, която държи близо 80% от капитала, 5% са на "Табако инвестмънт" (която се държи от "НСН Инвестмънт" на Делян Пеевски и майка му), 6% - на КТБ, а другите са в институционални инвеститори като взаимни, пенсионни фондове, Bank of Nеw York Mellon и малко дребни акционери. "НСН Инвестмънт" на Пеевски бе създадена миналата година, след което освен в "Булгартабак" се появи и като собственик в "Юрий Гагарин" и кандидат за такъв в "Техномаркет" и "Химко". Делян Пеевски се счита за скрития голям акционер, като преди няколко седмици обяви, че ще продаде официалния си дял, за да не се дискредитира името на дружеството покрай прекратените държавни поръчки на строителни фирми, свързани с депутата от ДПС.

Същевременно за 31 март 2016 г. е насрочено общо събрание на акционерите на компанията, на което ще бъде сменен мениджмънтът й. Двама от сегашните членове на борда – Венцислав Чолаков и Миглена Христова, ще бъдат освободени. Мястото си запазва третият член – Радослав Рахнев. Директорският съвет на холдинга ще бъде увеличен на петима души. Сред новите попълнения са трима членове на бордовете на дъщерните "Благоевград БТ" и "София Булгартабак" - живеещият в Дубай индиец Шреаз Кишор Фадниз, както и Владимир Жеков и адвокатката Светлана Мартева. Четвъртото предложение е друг индиец с дубайски паспорт - Рахул Дататрая Нимкар, за когото няма официална информация.

* Статията е обновена в 18:30 ч. на 16 март 2016 г.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 1
    • + 24

    Много се радвам. Сега следват Лафка , Водстрой 98 , Табак Маркет АД ....

    Нередност?
  • 2
    vasco avatar :-|
    vasco
    • - 1
    • + 26

    На крив фас, "Капитал"-а му виновен.

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 20
    • + 3

    думата "Булгартабак" за последните шест години е 800,

    Хайде , хайде , не били 1000 а 800 :-) Колко са за компанията майка Алфа еди какво си . Всички знаем цитата на "Бай Ганьо" за вестниците.

    Нередност?
  • 4
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • - 1
    • + 10

    Е сега, ще трябва катарзиса, малко да намали храненето, то всъщност за него е даже полезно.

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 11

    "Дистрибуторите на "Булгартабак" в Близкия изток са извън закона". "Агенция "Митници" предупреди Булгартабак, че схемата е разкрита.": https://bivol.bg/bulgartabac-mafia-3.html

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 7

    "Схемата им е разкрита от Биволъ. Делян Пеевски панически се опитва да се разграничи от контрабандата."
    https://bivol.bg/bulgartabac-mafia-3.html

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    Само днес! "Булгартабак" "поевтиня" с 88,4 млн. лв.
    http://clubz.bg/36952-bulgartabak_poevtinq_s_884_mln_lv

    Нередност?
  • 8
    vej59470503 avatar :-|
    vej59470503
    • - 8
    • + 7

    В оригиналното прес съобщение пише обаче за “Каолин” и “Дамяница”, но в Капитал нещо точно тази част са пропуснали.

    Нередност?
  • 9
    abygale avatar :-|
    abygale
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "Наблюдател":
    Бивол в тоя случай показват документи от 2011 г., преди приватизирането на Булгартабак. Все по-убеден съм, че Шиши изнася производството на марките цигари за Близкия Изток в Дубай или някъде наоколо. Абсурдно е да се откаже и той и контрагентите му там доброволно от огромните си печалби. Гледай отчета им за 2014 г. ПРИХОДИ:
    - от вътрешен пазар 76 468 000 лв.
    - от износ 434 310 000 лв.
    Т.е. приходите им от вноса са почти 5,6 ПЪТИ повече от приходите им от вътрешния пазар. Абсурдно е да се откажат от тия мангизи. Няма начин.

    Нередност?
  • 10
    abygale avatar :-|
    abygale
    • - 2
    • + 12

    По-добре Бивол, пък и капиталци да се замислят за тая странна и кипяща активност в Булгартабак напоследък:
    - Шиши се оттегля, продава си 5% дял неизвестно на кого
    - Дясната ръка на Шиши в табака, Венцислав Чолаков го махат като изпълнителен директор /или го местят в Дубай?/
    - Слагат некви сламени човечета в съвета на директорите в София - Шреяз Фадниз, Рахул незнамсикой.
    - Миролио продава дела си в Булгартабак неизвестно на кого
    - ден след това компанията обявява, че спира износа към Близкия изток, който формира над 84% от приходите му.
    И всичко това на фона на отбелязан 82% ръст на нетната печалба на консолидирана основа за 2015 г.
    Има нещо много, ама много гнило тука... Некви планове се изпълняват, некви движения се вършат, който може и иска, да рови - убеден съм, че интересни неща ще открие.

    Нередност?
Нов коментар