🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на мината в Челопеч купува още 50% от Avala

DPM ще придобие изцяло компанията, която има три проекта за проучване за медно-златни руди в Сърбия

Avala Resources има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди в Сърбия (Фото: Avala)
Avala Resources има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди в Сърбия (Фото: Avala)
Avala Resources има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди в Сърбия (Фото: Avala)    ©  Капитал
Avala Resources има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди в Сърбия (Фото: Avala)    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която е собственик на мината в Челопеч, ще придобие и останалите акции от работещата в Сърбия Avala Resources. Решение за това е било взето от акционерите на Avala, която има три проекта за проучване на медно-златни руди в западната ни съседка. DPM, която в момента държи 51.1% от компанията, ще придобие останалите 49.9% и ще стане едноличен собственик. Транзакцията се очакваше да приключи в петък, 8 април.

Сделката

Споразумение за сделката беше сключено на 11 февруари и беше одобрено от акционерите на Avala на извънредно събрание на 5 април. Според клаузите му акционерите ще получат по 0.044 обикновени акции на DPM за всяка своя акция в Avala. Това представлява премия от 25% спрямо среднопретеглената борсова цена на акциите на двете компании за последните 10 дни преди обявяването на споразумението. Акциите на Avala и DPM се търгуват на борсата в Торонто, но на различни сегменти. Сделката подлежи на одобрение от Върховния съд на Британска Колумбия и от съответните регулаторни органи, като всички необходими разрешения се очакваше да бъдат получени в петък.

Партньорите

Avala Resources има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди в Сърбия – "Тимок" в източната част на страната, "Туларе" на юг и "Леновац", който се намира на 50 км от "Тимок" и на 170 км от Белград. Никой от проектите все още не е на етап разработване.

DPM също има проучвателна дейност, но се занимава и с добив на руди. Основният й фокус е България, където държи концесията за най-голямото златно находище - "Челопеч". Друг голям неин проект в страната е този в Крумовград, където до 2-3 години се очаква да започне добив на златни руди. Проектът е на етап пред започване на строителство на съоръженията, което е планирано да стане през втората половина на тази година.

В началото на март канадската компания подписа споразумение да продаде проекта си в Армения на Polymetal International. В Армения DPM е собственик на 100% от мината "Капан", където се добиват мед, цинк, сребро и злато. Процедурата по одобряване на сделката от регулаторните органи и кредиторите тече в момента. Очаква се да приключи до средата на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар