🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови 141 млн. лв. субсидии за машини отиват при почти 300 компании

Парите по програма "Конкурентоспособност" отиват при вече подадени, но некласирани проекти

Допълнителните средства са осигурени от бюджета на оперативната програма, обясни ръководителят на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева
Допълнителните средства са осигурени от бюджета на оперативната програма, обясни ръководителят на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева
Допълнителните средства са осигурени от бюджета на оперативната програма, обясни ръководителят на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Допълнителните средства са осигурени от бюджета на оперативната програма, обясни ръководителят на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Допълнителни 141 млн. лв. ще бъдат разпределени за закупуване на машини и оборудване от малки и средни предприятия в страната. Средствата са по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) и са договорени допълнително към бюджета на процедурата "Подобряване на производствения капацитет в МСП" заради силния интерес и големия брой качествени проектни предложения от страна на най-ниско и най-високотехнологичните компании, съобщиха от Министерството на икономиката. С новите средства ще бъдат финансирани още 274 проекта. Досега по трите кръга на процедурата са сключени общо 468 договора, по които е дадено безвъзмездно финансиране от 255.1 млн. лв.

Условие за финансиране

"Подобряване на производствения капацитет в МСП" беше първата процедура по новата оперативна програма. Тя протече на три кръга (с три крайни срока) – за нискотехнологични, за високотехнологични и за интензивни на знание компании. Интересът беше особено голям при фирмите по първия и третия краен срок, където 641 проекта не успяха да получат финансиране, въпреки че отговаряха на критериите. Затова е проведена съгласувателна процедура на Комитета за наблюдение на програмата и е взето решение за прехвърляне на допълнителни средства от бюджета й за финансиране на проекти от резервните списъци. Необходимо условие е било проектите да са получили 66 точки или повече при оценката. Прагът е определен след анализ на управляващия орган за това колко е допустимият допълнителен ресурс, обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По втория краен срок (високотехнологичните производства) също има останали без финансиране проекти, но те са под 66 точки и затова там няма да се добавя финансиране сега, обясни ръководителят на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева. Тъй като там бяха подадени по-малко предложения, над 80% от заявките са получили финансиране, добави тя.

Кой получава пари

От всичките 274 проекта, които ще получат допълнително финансиране, огромната част - 207, са на нискотехнологичните компании по първия краен срок. От тях 117 са малки и 90 са средни предприятия. Общо 16.5% от тях са с място на изпълнение Северозападна България. За да се стимулира развитието на този район, проектите там получават бонус точки.

По третия краен срок, където кандидатстват предимно компании от IT сектора, ще бъдат финансирани още 67 проекта. От тях 37 са микро- и 30 са малки предприятия. Близо 72% от проектите ще се изпълняват в Северозапада.

Допълнителните 141 млн. лв. са от бюджета на оперативната програма. Това означава, че в тази стойност е включено както финансиране от Европейския фонд за регионално развитие (85%), така и национално съфинансиране (15%), уточни Пенева. До края на следващата седмица компаниите ще бъдат поканени поетапно да сключат договори.

Още пари за машини

Европейско финансиране за закупуване на машини ще има и по други процедури, но при различен фокус. Предстои например да бъде открита схемата "Енергийна ефективност за МСП", по която ще бъдат разпределени 90 млн. евро (176 млн. лв.). Със средствата ще се финансира покупката на нови машини, съоръжения и оборудване, подобряващи енергийната ефективност на предприятието.
Все още няма коментари
Нов коментар