Стартира повторно набиране на заявки по схемата "Обучения и заетост"

Предвиденият бюджет за първия етап е 30 млн. лева, кандидатства се само по електронен път

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Агенцията по заетостта започва повторното набиране на заявки по схемата "Обучения и заетост" за безработни над 29 години, регистрирани в бюрата по труда. Кандидатстването ще е само по електронен път (чрез сканирани или електронно подписани документи) на сайтовете на областните бюра по труда от 16 до 20 май.

Това е втори опит за старт на схемата. При предишния само за три дни - от 25 до 28 март, в бюрата по труда бяха подадени заявления за кандидатстване за над 120 млн. лв. при заделен ресурс от 8 млн. лв., съобщават от Агенцията по заетостта. Този интерес и невъзможността да бъде удовлетворен доведе до спиране на приема на заявки и недоволство на бизнеса. В резултат схемата бе анулирана, а условията за повторното й обявяване - променени.

На два етапа

Схемата "Обучения и заетост" е част от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и ще се реализира на два етапа. Общият бюджет за тях е 81 млн. лв. Приоритетните целеви групи са безработни с основно или по-ниско образование, продължително безработни (с регистрация в бюро по труда от 12 и повече месеца) или такива на възраст над 54 години. Изискването е най-малко половината от наетите по тази схема при един работодател да са от някоя от тези приоритетни целеви групи.

За първия етап, който стартира на 16 май, са предвидени 30 млн. лв. Те са предназначени за заплати и дължими от работодателя осигуровки на наетите лица. Средствата ще бъдат разпределени на квотен принцип между областите в страната до изчерпване на финансовия ресурс. Критериите за това разпределение са три: делът на регистрираните в региона безработни лица от целевата група спрямо общия брой регистрирани безработни от целевата група за страната (тежест 40%); делът на заявените потребности в областта към заявените потребности за страната (тежест 20%); равнището на безработица за съответната област (тежест 40%), съобщават от Агенцията по заетостта.

Във втория етап на заявилите участие безработни ще бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост. Условията и срокове за кандидатстване ще бъдат обявени допълнително. Засега е ясно, че предвиденият бюджет за тази част от схемата е 51 млн. лв.

За работодателите

За включване в "Обучения и заетост" могат да кандидатстват работодатели от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала. Могат да се включат и граждански дружества по Закона за задълженията и договорите.

Всеки работодател може да назначи максимум шест души по програмата. Ако наемат безработни от трите приоритетни целеви групи, на работодателите ще бъдат покрити 100% от сумата на минималния осигурителен доход за съответната длъжност, както и всички дължими вноски за период до 12 месеца.

За наети лица извън приоритетните групи дължимите вноски за сметка на работодателите ще се покриват само за период до 6 месеца. За следващата половин година схемата осигурява единствено разходи за покриване на всички дължими вноски.