🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

"Капитал" събира информация за програмите, по които компании могат да кандидатстват, както и за средствата, които са разпределени към фирми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

Открита процедура

"Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП"

Срок: Проектни предложения се приемат до 15 август 2016 г.

Допустими кандидати: Микро-, малки и средни предприятия, които имат приключени поне три финансови години.

Цел: Развитие на управленския капацитет и растеж на малките и средните предприятия чрез подкрепа за специализирани услуги и насърчаване използването на информационни и комуникационни технологии и услуги.

Допустими дейности: Компаниите могат да сертифицират системи за управление, да получат СЕ маркировка на продукти, да въведат добри производствени практики или да направят реинженеринг на бизнес процесите си, както и да закупят необходимото оборудване или софтуер.

Ново: Към първоначалния вариант на документите е добавена и възможност за финансиране на дейности по листване на борсата.

Общ бюджет: 58.7 млн. лв.

Финансиране за един проект: Финансирането се отпуска по режим de minimis, като субсидията за отделен проект е между 50 000 лв. и 391 166 лв. Безвъзмездната финансова помощ може да бъде до 70% от разходите по проекта.

Още по темата тук и тук.

Новини

Още 255 компании получиха субсидии за машини

Общ бюджет: 394 млн. лв. е общата стойност на одобрената помощ по схемата.

Нови 255 договора за европейско финансиране бяха връчени в края на юни на малки и средни предприятия за изпълнение на проекти за подобряване на производствения капацитет по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Общата стойност на новите договори е малко под 134 млн. лв. По програмата бяха отпуснати 141 млн. лв. допълнително средства заради големия интерес от страна на компаниите. Те бяха разпределени сред тези кандидати, които имат 66 или повече точки на оценяването. Допълнителното финансиране се предоставя по т.нар. първи и трети краен срок – за нискотехнологични производства и за високотехнологични (интензивни на знание) услуги. Досега по процедурата за машини и оборудване на "Конкурентоспособност" са одобрени общо 730 проекта за близо 394 млн. лв.

ХОРИЗОНТ 2020

Открита процедура

Инициатива "Чисто небе"

Срок: Проекти се приемат до 5 октомври 2016 г.

Допустими кандидати: В процедурата могат да участват както отделни организации, така и обединения от партньори от различни държави, сектори и учени. Задължително условие е те да включват поне една организация от държава членка или от асоциирана страна.

Цел: Инициативата "Чисто небе" (Clean Sky) е публично-частно партньорство между Европейската комисия и европейската авиационна индустрия. По нея се разработват технологии, които намаляват използването на гориво, емисиите и нивата на шум. Целта е революционните разработки да се използват в следващите поколения самолети – след 2025 г.

Общ бюджет: 47.925 млн. евро

Още по темата тук.

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Открита процедура

Подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г.

Срок: Заявления за подпомагане се подават от 4 юли до 12 август

Бюджет: 30 млн. евро

Допустими кандидати: физически лица, регистрирани като земеделски стопани; еднолични търговци (ЕТ), еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД) или дружества с ограничена отговорност (ООД), които са микро- или малки (до 50 души персонал и годишен оборот до 19.5 млн. лв.) предприятия; кооперации, регистрирани по Закона за кооперациите.

Изисквания към кандидатите: Най-малко 33% от общите им приходи/доходи за предходната календарна година да са получени от земеделска дейност. Да представят бизнес план по образец, който се изготвя безплатно от Националната служба за съвети в земеделието.

Изисквания към стопанствата: Да имат икономически размер, измерен в стандартен производствен обем – СПО (стойността на продукцията, която отговаря на средната стойност за даден район за всеки земеделски продукт), в границите между 2000 и 7999 евро включително.

Размер на безвъзмездната подкрепа: максимум 15 000 евро за срок от пет години.

Изплащането на помощта: на два етапа: 10 000 евро - след сключване на договора за предоставяне на финансова помощ, 5000 евро – след извършена проверка от Разплащателната агенция, която е установила, че бизнес планът е изпълнен коректно.

Приоритет при класирането: земеделски производители, които имат регистрирани животновъдни обекти и отглеждат едри и дребни преживни животни, свине, зайци, птици и пчели; кандидати в секторите плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури; земеделски стопанства, разположени в планински район; производители, чиито стопанства са преминали към биологично производство на земеделски продукти и храни.

Още по темата тук.

Новини

Подадени са близо 350 проекта за ремонт на храмове

Подадените заявления за подпомагане по подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата" от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. са 348, съобщиха от фонд "Земеделие". Те са на стойност 209.75 млн. лв., което е четири пъти над определения бюджет - 25 млн. евро.

Безвъзмездното финансиране се предоставя за възстановяване, реставрация, ремонт и/или реконструкция на сгради с религиозно значение. Тъй като общата сума на заявената финансова помощ от всички подадени заявления е по-голяма от размера на определения бюджет, ще бъде извършена предварителна оценка по критериите за подбор, уточняват от фонд "Земеделие".

Увеличен е бюджетът за застраховане на селскостопанска продукция

Бюджетът за 2016 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е увеличен с допълнителни един милион лева. Така общата сума, с която се подпомагат стопаните по тази схема през 2016 г., става 2.5 млн. лева, съобщиха от фонд "Земеделие".

Максималният размер на финансирането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Срокът за приемане на заявленията за участие е до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2016 г. Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в съответния отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" на областните дирекции на фонд "Земеделие" до 30 септември, а срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е до 16 декември 2016 г.

Със свое решение в началото на годината управителният съвет на фонда първоначално отпусна ресурс от 1.5 млн. лв., който беше усвоен напълно към 19 май 2016 г. с подадените 323 заявления за участие в схемата.

Общият бюджет за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие на схемата (2015 - 2020 г.) е 21 млн. лв.

ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

Новини

Около 1100 работодатели са класирани по схемата "Обучения и заетост"

Около 1100 работодатели са класирани по схемата "Обучения и заетост" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014 - 2020, съобщиха от Агенцията по заетостта. Техните заявки са за близо 4300 свободни работни места. Над 4900 работодатели са включени в резервен списък.

От агенцията съобщават, че пристъпват към сключване на договори с работодатели по реда на класиране до изчерпване на заделения за този етап бюджет от 30 млн. лв. При наличието на свободен финансов ресурс ще бъдат поканени и част от работодателите, които са в резервния списък.

Схемата "Обучения и заетост" се реализира на два етапа. В първия, който приключи сега, ще се финансират трудови възнаграждения на безработни лица над 29 години, регистрирани в бюрата по труда. Във втория етап на заявилите участие безработни (над 29 години) ще бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост.

Все още няма коментари
Нов коментар