Пеевски премести и млечния си бизнес в офшорка

"Дореко комерс" купува "Лодис инвест" за 2.9 млн. лв.

"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco
"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco
"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сделката затвърждава тенденцията собствеността на Пеевски да се изнася зад граница.

Преместванията на собствеността в бизнес орбитата на Делян Пеевски продължават с млечните му компании. От август преработвателното дружество "Лодис инвест", което произвежда сирене и кашкавал под марките Lacrima и Frezco, има нов собственик - досегашният "Тера линд" е прехвърлил всичките си дялове на "Дореко комерс". Цената на сделката според публикувания в Търговския регистър договор е по номинал - 2.877 млн. лв. Изплащането ще става по силата на договор за заместване на дълг от юли тази година, за който обаче няма информация.

Успоредно с това притежаваното "Дореко" е купило и самото "Тера линд" - отново по номинал, за сумата от 1000 лв. Досега то беше собственост на Венцислав Донков, който беше и управител на двете прехвърлени компании. Сега той е сменен от Емил Деведжиев, който е управител и на "Дореко принт инвестмънт", а от май е и собственик на "Дореко секюрити" - дружеството, в което започна работа бившият директор на следствието Бойко Найденов. Деведжиев фигурира и като пълномощник на Doreco Limited. Офшорката е собственик и на "Сода комюникейшънс" - рекламната агенция на "Булгартабак".

Прехвърлянията изглеждат по-скоро формални, тъй като и трите компании се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски, но затвърждават тенденцията собствеността му да се изнася зад граница. Млечният бизнес на Пеевски е средно голям - с приходи от малко под 10 млн. лв., но с огромна загуба (виж таблицата).

Нов стар собственик

"Лодис инвест" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица. Първото купи от общината, а второто от банка-кредитор, като за целта взе кредит от 5.5 млн. лв. от държавната ББР (която финансира и други бизнеси на депутата).

Първоначален собственик на регистрираната през 2012 г. "Лодис инвест" е 25-годишната тогава Силвия Ботева, която се появява при отваряне на обществени поръчки като представител на строителната "Водстрой 98", тогава свързвана с Пеевски. За млекопреработвателните дружества бяха платени общо 7.5 млн. лв., като придобиванията станаха в рамките на около две години. Малко след като купува и втората мандра през 2014 г., Ботева продава "Лодис" на управителя на предприятието Венцислав Донков (бивш служител на "Билла", където е работил и доскорошният директор на "Булгартабак") за сумата от 1000 лв. Сделката е оформена, като Ботева създава "Тера линд", прехвърля в него участието си в "Лодис" и впоследствие прехвърля самото "Тера линд" на Донков.

С последните прехвърляния собствеността върху "Лодис инвест" и върху "Тера линд" преминава в "Дореко комерс". Компанията е еднолична собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови Doreco Limited и също води към Пеевски. Българското дружество е доставчик на производителя на цигарени опаковки "Юрий Гагарин", като на сайта му като адрес за контакт е посочен този на пловдивската фабрика. През март тази година Пеевски прехвърли прекия си дял от 18% в "Юрий Гагарин" на "Дореко комерс". Компанията държи и 100% от "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Пеевски и майка му Ирена Кръстева построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

В резултат на сделките е освободен управителят на "Лодис инвест" и "Тера линд" Венцислав Донков, който по телефона каза пред "Капитал": "Не мога да коментирам, нали знаете, че не правим коментари за тези работи." Смяната обаче напомня донякъде рокадите в "Булгартабак", където от официалното ръководство излезе Венцислав Чолаков, но според информация на "Капитал" той все още е фактор в управлението на холдинга. Според публикация на сайта "Биволъ" от юни 2016 г. вносителят на Lacrima в Дубай Best Dairy General Trading LLC се управлява от Рахул Нимкар, който отскоро влезе в борда на "Булгартабак", като на общото събрание беше и представител на TGI Middle East FZE. Това е дружеството, което придоби миноритарния дял на Пеевски в холдинга.

Ръст, но загуба

"Лодис инвест" продава млечни продукти под търговските марки Lacrima и Frezco. Първата е наследство от "Лакрима", което през 2011 г. беше обявено в неплатежоспособност заради дългове към Обединена българска банка и влезе в процедура по несъстоятелност. След покупката на активите "Лодис" възстанови работата на мандрата в Пазарджик. По сходен начин се развива и покупката на предприятието на "Дядо Либен", което заради дългове се продава от Пощенска банка.

От отчета на "Лодис инвест", който е публикуван в Търговския регистър, става ясно, че през миналата година компанията почти е утроила приходите си, а персоналът е нараснал близо два пъти до 118 души. В документа се посочва още, че тенденциите са към увеличаване обема на производство, а плановете са приходите да нарастват с поне 10% всяка година. Въпреки това компанията рязко увеличава загубата си от 3.9 на 5.6 млн. лв., но не става ясно на какво се дължи това. Освен банковия заем компанията е натрупала и 14.5 млн. лв. търговски и други задължения при 8 млн. лв. година по-рано. Дружеството е направило и преоценка за 6.5 млн. лв. на нефинансови активи, благодарение на което загубата не изяжда капитала му. "Лодис инвест" има и дъщерно дружество "Бул лакт", което също е на 217 хил. лв. загуба при едва 110 хил. лв. приходи. Негов управител е бившият директор на държавното "Ел Би булгарикум" Димитър Петков, който е назначен по времето на правителството на Орешарски.

Според базата данни на "Капитал" "Капи" "Тера линд", което не е предало отчет в Търговския регистър, има нулеви приходи и разходи за 2014 и 2015 г.

Финансови резултати (млн. лв.)
20142015
Приходи от продажби3.3419.636
Нетна печалба/загуба-3.906-5.637

Източник: Отчет на дружеството

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stabilnost avatar :-|

    @Капитал - вземете публикувайте списък на всичките (доколкото е възможно) марки на г-н Пеевски - има много хора, които с удоволствие ще спрат да ги закупуват

    примерно аз не знаех, че Лакрима и "Дядо Либен" са на г-н КОЙ - определено отпадат от нещата които бих си купил

    дет се вика - човек ей така може да спонсорира мафията, без да иска

    Нередност?
  • 2
    waterfall avatar :-|
    waterfall
    • + 5

    Пълна свобода. В нищо не ограничаван.

    Нередност?
  • 3
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 5

    До коментар [#2] от "waterfall":


    [quote#2:"waterfall"]Пълна свобода. В нищо не ограничаван.[/quote]

    Точно в тази област, очевидно няма как държавата да ограничава договори за продажбите и покупките на частни фирми, но защо (:)) не прави нищо от поне данъчна гледна точка на физическото лице Пеевски....можем да гадаем, но май не е трудно да се досетим, че влияниете и вероятно това което знае и може да докаже за хората които трябва да го разследват е много вероятнатъа причина.

    Нередност?
  • 4
    fbr45306322 avatar :-|
    MyTwoCents
    • + 9

    До коментар [#1] от "Sinite - завоят наляво забранен":

    Точно това и аз си мислех. Но може би по-скоро Бивол ще го направи, а не Капитал.

    Нередност?
  • 5
    primaxm avatar :-|
    primaxm
    • + 5

    Ето, както обеща другаря Борисов, човека напуска българия. Повече няма да прави бизнес тук. :-)

    Нередност?
  • 6
    id_3 avatar :-|
    Id_3
    • - 13
    • + 3

    продуктите на лакрима засега са добри и няма да станат по-лоши от това, че определен човек е собственик на фирмата. на пазара няма други продукти с подобно съотношение качество/цена.

    Нередност?
  • 7
    borislav.krumov avatar :-|
    Bobby.k
    • - 1
    • + 2

    Ето за какво бяха онези визити по арабските емирства . Да се осигурят пазари за млечния бизнес на ..... . Жалко че няма на кого да продава там жълти вестници ,то и тука едвам вървят

    Нередност?
  • 8
    marksman avatar :-|
    marksman
    • - 1
    • + 3

    Когато купиш 5 литра мляко и направиш 1 кг. сирене може би си млекопреработвателна фирма.

    Когато купиш млекопреработвателна фирма , и я превъртиш през 20 сделки ,може би си БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК.

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#1] от "Sinite - завоят наляво забранен":

    Това е описано ясно в предишни статии. Има си и списък с компаниите в неговата орбита - http://www.capital.bg/shimg/oo_2735002.jpg.

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Страхотни новини! След месец-два ще говорим за увеличени ПЧИ от Вирджинските острови.

    Нередност?
Нов коментар