Oracle очаква по-ниски приходи заради свиването на бизнеса във Великобритания

Приходите на компанията са нараснали до 8.6 млрд. долара през второто фискално тримесечие

   ©  В© Jana Asenbrennerova / Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията продължава с плана си за преминаване предимно към облачни услуги.

Американската софтуерна компания Oracle понижи прогнозите си за приходите през текущата фискална година. Причината е спадът на бизнеса във Великобритания след вота за излизане на страната от Европейския съюз, както и по-високите корпоративни данъци, които трябва да плати в САЩ, съобщава Financial Times. Ръководството й обаче са оптимисти за бъдещето, като според мениджърите преминаването на компанията към предимно облачни услуги върви по план и се увеличават прогнозите от приходи от този бизнес.

Очакванията за по-ниски годишни приходи изтриха 3% от пазарната капитализация на Oracle. От Wall Street гледат изкъсо възможностите на компанията да продължи да изпълнява успешно плановете си за преминаване от традиционния софтуер към облачни услуги на абонамент. В момента инвеститорите са настроени по-скоро оптимистично, след като приходите от облачни услуги на компанията са единствените, които отбелязват растеж.

Най-добрите лоши новини

"Това са най-добрите лоши новини, които можете да получите", казва един от главните изпълнителни директори в компанията Марк Хърд в изявление към инвеститорите. По негови думи компанията не е направила правилните изчисления за резултатите си. Тенденциите в облачния бизнес в САЩ са той да се развива много по-бързо, отколкото навсякъде другаде, което е довело до необходимостта от плащане на по-високи данъци в страната.

Компанията очаква постъпленията от облачните услуги през това тримесечие да нараснат със 78 до 82% при 77% през отминалото. Въпреки разрастването на облачния бизнес той все още отговаря за едва 11% от общите приходи на компанията. Традиционната й дейност със софтуерно лицензиране е отбелязал спад с 11% за тримесечието, което усилва недоверието на инвеститорите. През юли Oracle обяви, че ще купи компанията NetSuite за 9.3 млрд. долара, за да може да се конкурира по-успешно в облачните услуги с Workday и Salesforce.

Сафра Катц, другият главен изпълнителен директор на Oracle, коментира пред инвеститорите, че заради резултатите те ще загубят по 6 цента от възвращаемостта на акция. Крайните резултати на Oracle са приходи от 8.6 млрд. долара за второто тримесечие, което ръст от 2% спрямо същия период на миналата година. Печалбата за периода е била 1.83 млрд. долара при 1.75 млрд. година по-рано.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Какви са тези данъци, дето се отразяват на приходите?!

    Нередност?
  • 2
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 2

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    Важното е лаф да става :).

    Нередност?
Нов коментар