Алианц банк България ще отпусне 30 млн. евро за младежка заетост

Средствата са от кредитна линия от Европейската инвестиционна банка в рамките на инициативата "Работа за младите хора"

   ©  ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През март 2016 г. СИБанк договори кредитна линия от 50 млн. евро по същата програма.

Малките, средните и средноголемите предприятия ще могат да получат заеми за общо 30 млн. евро при преференциални лихвени условия. Средствата се осигуряват по договорена между Алианц банк България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ще могат да се използват както за оборотни нужди, така и за инвестиционни проекти.

Финансирането е предназначено основно за насърчаването на проекти, с които се създават работни места за млади хора на възраст под 25 години, в рамките на инициативата "Работа за младите хора" (Jobs for Youth). Компаниите, които изпълняват такива проекти, ще могат да получат допълнителни облекчения в цената на заемите, уточняват от Алианц банк България.

Условията

Минимален размер за финансирането няма, а максималният размер на кредитите варира в зависимост от големината на съответното дружество. За малки и средни предприятия банката е готова да предостави финансиране до 25 млн. евро за проект. От Алианц банк уточняват, че при наличието на добри проекти, които да се подкрепят по програмата, може да се договори и допълнително финансиране от ЕИБ. Така средно големите компании, с персонал до 3000 души, ще могат да получат до 50 млн. евро.

"Средствата, отпуснати от ЕИБ, ще помогнат на Алианц банк да посрещне търсенето на кратко-, средно- и дългосрочни заеми за местни компании при настоящите предизвикателни пазарни условия. Убеден съм, че ще успеем да финансираме добри проекти в рамките на програмата, които ще създадат добавена стойност за българската икономика и допълнителен капацитет за заетостта в нея", коментира Георги Заманов, който е член на управителния съвет и изпълнителен директор на Алианц банк.

Изискванията за обезпечения ще бъдат същите като при стандартни фирмени кредити, посочват още от кредитната институция. Сроковете за погасяване на дължимите суми са от 2 до 12 години.

За финансиране могат да кандидатстват компании от всички сектори на икономиката с изключение на финансови предприятия и дружества, които се занимават с операции с недвижими имоти или дейности, свързани с разпространение на оръжия, алкохол, цигари и хазарт, както и други дейности, които са забранени от местното законодателство или се третират като неморални.

Разширяване на обхвата

"Този заем е в рамките на приоритетите на ЕИБ за подобряване на достъпа на МСП и средно големите предприятия до финансиране, тъй като този сектор представлява двигателят на българската икономика по отношение на икономически растеж и заетост", посочи от своя страна Флавия Паланца, директор операции по заеми в Централна и Югоизточна Европа в ЕИБ. Тя отбеляза, че средствата от европейската институция ще бъдат насочени към предлагането на по-добра перспектива за живот на младите хора в България, които се сблъскват с висока безработица. По данни на НСИ към края на първото полугодие на 2016 г. младежката безработица (при хората на възраст до 29 години) в страната е 10.9%.

Алианц банк България е втората финансова институция в страната, която си партнира с ЕИБ по инициативата "Работа за младите хора". През март СИБанк договори кредитна линия от 50 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия, които изпълняват проекти за трудова заетост. Със средствата ще бъдат финансирани дружества, които предлагат професионално обучение, стажове или програми за обучение на млади хора, както и предприятия, които си сътрудничат с училища или университети с цел наемане на млади хора, уточниха тогава от банката.