НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Becton Dickinson и Bard се сливат в медицинска сделка за 24 млрд. долара

Продължава консолидацията в сектора със здравни технологии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският производител на медицинско оборудване Becton Dickinson ще закупи конкурента си в сектора CR Bard срещу 24 млрд. долара кеш и в акции, съобщи Reuters. Така Becton ще добави устройствата на Bard към портфолиото си в онкологията и хирургията - сектори с много бърз растеж през последните години. Сделката идва две години след като Becton Dickinson закупи CareFusion Corp срещу 12 млрд. долара. От няколко години насам секторът за медицински технологии е в период на консолидация. Производителите на оборудване се насочват към повече сделки, за да увеличат печалбата си.

"Уверени сме, че тази комбинация ще облагодетелства нашите клиенти и пациенти. Ние виждаме възможности в лидерството на Becton Dickinson, особено в управлението на бизнеса и предотвратяването на инфекции", коментира в свое изявление Тим Ринг, изпълнителен директор на Bard. Сделката оценява групата на 317 долара на акция, 25% по-висока цена от затварянето на борсата в петък. За всяка акция компанията ще получи 222 долара кеш и 0.5 в акции на Becton Dickinson, обявиха от двете фирми. Така след завършването на сделката акционерите на Bard ще са собственици на около 15% от комбинираната компания.

По-широк фокус

Според Becton Dickinson обединението с Bard ще даде възможност на компанията да разшири фокуса си върху болести извън диабета, който е основен за групата към момента. "Сливането ще ни позволи да си партнираме във фундаментални процеси по начин, по който никой друг не може", коментира от своя страна Винсълт Форленца, изпълнителен директор на Becton Dickinson, в интервю.

Базираната във Франклин Лейкс, Ню Джърси Becton Dickinson обяви, че очаква сливането да вдигне растежът на приходите на пазари извън САЩ. Една от основните цели на компанията е експанзията към Китай. Според Becton Dickinson финансово ефектите от сделката ще се усетят през фискалната 2019 г.

Консолидацията на сектора

Сделката между Bard и Becton Dickinson показва, че консолидацията в сектора с медицински продължава. Заради забавяне на растежа на приходите, през последните години в индустрията се случиха няколко големи сделки. През 2015 г. Medtronic закупи Covidien за 49.9 млрд. долара, докато Zimmer Holdings се сля с Biomet срещу 13.4 млрд. долара. Двете компании се обединиха в новата Zimmer Biomet Holdings. През януари тази година пък Abbot Laboratories закупи конкурентната St. Jude Medical срещу 25 млрд. долара.

"Очакваме тази сделка да накара другите в сектора да направят крачка назад и да се запитат дали има възможност за още една голяма транзакция и ако да - дали има смисъл тя да бъде осъществена", коментира Форленца. Двете компании очакват сделката да бъде завършена през есента на 2017 г., но трудната част тепърва предстои. Регулаторните органи може да се блокират против поредната голяма транзакция в сектора и да се наложи на двете компании да се разделят с част от активите си.