Липсват сигурни активи за инвестиции в развиващите се страни

Така инвеститорите разчитат прекалено много на американските ДЦК

Китайския пазар на държавни облигации е единствения, който може да конкурира американския.
Китайския пазар на държавни облигации е единствения, който може да конкурира американския.
Китайския пазар на държавни облигации е единствения, който може да конкурира американския.    ©  В© Brendan Mcdermid / Reuters
Китайския пазар на държавни облигации е единствения, който може да конкурира американския.    ©  В© Brendan Mcdermid / Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2.9% се очаква да бъде растежът на световната икономика през 2017 г. спрямо 2.5% през 2016 г.

Има едно тъмно облаче, което стои зад най-добрия период на синхронен растеж между развитите и развиващите се икономики през това десетилетие. И във времето то може да доведе до нестабилност на световните финансови пазари. Проблемът е определен от хедж фонд мениджъра Стевън Джен като задълбочаващ се дисбаланс в липсата на нови активи убещижа (които да са по-сигурни при пазарни турбуленции), въпреки че глобалната продукция се увеличава.

Разминаванията

Китай и други развиващи се страни натрупват богатство, но не успяват да създадат достатъчно добри местни пазари, които да разполагат със собствени безрискови инструменти. По този начин инвеститорите разчитат прекалено много на американските ДЦК според аргумента на Джен, което може да доведе до облигационен балон и кара инвеститорите да влагат средства в рискови активи.

Това е променена версия на аргумента "пренасищане със спестявания" на бившия управител на Фед Бен Бернанке от 2005 г., когато по този начин той обясни защо американските държавни разходи по заемите бяха ниски, въпреки че лихвите нарастваха, отбелязва агенцията.

Сега дисбалансите по текущата сметка между САЩ, Китай и Япония са се понижили, а най-големите икономики в Азия са натоварени с големи дългове, което подкопава идеята, че имат твърде много спестявания.

Вместо това проблемът е, че развиващите се пазари все още не са в състояние да създадат финансови инструменти, които инвеститорите са склонни да държат в трудни за пазарите времена. Това изисква въвеждане на принципите на правовата държава, справедливо регулиране и създаване на условия така, че инвеститорите да могат да изтеглят парите си, когато това е необходимо.

Капиталовите пазари в развиващите се страни все още не са достатъчно развити и не отговарят на развитието на реалните сектори в икономиката, заявяват Джен и колегата му Николо Бандера. Растежът на тези страни продължава, докато развитието на финансовите им пазари изостава.

За Фед, Brexit и ниската доходност

Купуването на американски съкровищни бонове и облигации е все по-ограничено поради провежданата от Фед рестриктивна парична политика. Според ръководството на Федералния резерв американската икономика е все по-близо до постигането на двете си основни цели – пълна заетост и здравословното ниво от 2% инфлация. Безработица от 4.3% обаче е под равнището, което би могло да се поддържа, без да се генерира инфлация. На това се дължи и политиката централната банка да изкупува ДЦК и да увеличава лихвените проценти.

Докато паричната политика на Фед ограничава опциите за инвестиции в държавни облигации, инвестициите в ДЦК на Великобритания и Китай се разглеждат като рискови. От една страна, политическата нестабилност и неясното бъдеще около Brexit разтърсиха доверието в облигациите на Bank of England. От друга страна, акумулирането на големите количества дълг в китайската икономика и комунистическата природа на китайската политика са основните причини за ниския интерес към китайските финансови инструменти. Едва 3.7% от емитираните китайски ДЦК са собственост на чуждестранни инвеститори.

Германските ДЦК също не пораждат особен интерес сред инвеститорите поради ниската си доходност и неголемите емитирани количества. Според Цуей Ли, макроикономически изследовател от Хонконг, единствената икономика, която притежава потенциала да стабилизира световния пазар на ДЦК, е китайската. По думите на Ли обаче китайското правителство прави грешката да стимулира корпоративните пазари, вместо да развива пазара на държавни облигации, създавайки международни възможности за инвестиране и конкурирайки водещите американски инструменти.

Общите изводи

Голяма част от анализаторите обаче вярват, че все по-голямото участие на китайските финансови инструменти в световните индекси е знак за нарастващо международно доверие и в китайския пазар на ДЦК. Люк Спажиц, водещ портфолио мениджър в Pacific Investment Management, казва, че признаците на нарастването на значението на китайската национална валута и сигурност вече са започнали да се проявяват, след като във вторник ЕЦБ превърна част от резервите си от долари в юани.

Според Джен разширяването на облигационния балон е най-забележимо в промяна на дяловото съотношение в световната икономика. По данни на Bloomberg, докато през 2006 г. приносът на развиващите се страни към продукцията на световната икономика е бил едва 26%, през 2017 г. се очаква той да достигне 40%, за сметка на този на развитите страни, който ще намалее до 60%. Намаляващата разлика в общия принос към глобалната икономика в комбинация с липсата на политическа и финансова стабилност в по-голямата част от развиващите се страни е и причината инвестициите тях да се считат за високорискови.