🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

PwC може да загуби одиторските си права в Украйна

Централната банка на Украйна обмисля различни алтернативи за санкциониране на одитора

Скандалът с PrivatBank е още един удар за репутацията на компанията.
Скандалът с PrivatBank е още един удар за репутацията на компанията.
Скандалът с PrivatBank е още един удар за репутацията на компанията.    ©  Business Insider
Скандалът с PrivatBank е още един удар за репутацията на компанията.    ©  Business Insider
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинските власти обмислят различни алтернативи за санкциониране на одиторската компания PwC, сред които и отнемане на правото на компанията да извършва финансови проверки на територията на страната. Решението ще бъде взето от Централната банка на Украйна, след като финансовият регулатор откри дупка от над 5.5 млрд. долара в баланса на национализираната в края на миналата година PrivatBank, съобщава Financial Times (FT).

Решението е на регулатора

Разкритието на Украинската централна банка е пореден удар върху репутацията на компанията. Дейността на PwC в Украйна е сериозно застрашена, след като одиторската компания, която работи с PrivatBank от над 20 години, е допуснала натрупването на толкова голяма дупка в баланса.

От Централната банка на Украйна са коментирали пред изданието, че са изключително разочаровани от качеството на работа на PwC и ще предприемат съответните наказателни мерки. Очаква се окончателното становище на държавния регулатор по случая да се обяви в "близкото бъдеще", както се изразиха от институцията.

На свой ред, от одиторската компания ще получат възможността да обжалват решението на Централната банка. "Не сме информирани, че Централната банка на Украйна е взела решение да ни премахне от списъка на банковите одитори, но ако случаят е такъв, ние ще направим всичко по силите си да променим това решение", коментираха от PwC. От компанията заявиха, че са "изключително отдадени на украинския пазар" и обясниха, че се надяват решението на Централната банка да бъде обект на дискусия между двете страни.

От Централната банка на Украйна обаче коментираха, че компанията не е подходила достатъчно педантично с оценката си за инвестициите, извършвани от PrivatBank. Следствие от това одиторът се е провалил изпълнението на основното си предназначеие, а именно да предотвратява злоупотребата със средствата от депозити и да предпазва клиентите на търговските банки.

Настроенията около PrivatBank

Одиторът обясни, че всички финансови проверки на компанията до 2015 г. са били в съответствие с международните стандарти. PwC не е одитирала финансовите резултати на банката след началото на 2016 г., когато беше постигнато споразумението между Централната банка на Украйна и акционерите на търговската банка за нейното одържавяване.

Предупреждението на Централната банка към PwC беше предшествано от изявлението на регулатора, че финансови активи на милиардерите Игор Коломойски и Генади Боголюбов на стойност милиарди долари могат да бъдат конфискувани, след като пропуснаха да преструктурират заемите си към свързани лица 1 юли. Коломойски отхвърли обвинението на Централната банка, че той и партньорът му 97% от заемите на PrivatBank са били насочени към собствените им бизнеси, сред които телевизионни канали и футболни клубове.

Национализацията на PrivatBank сложи край на двугодишната "чистка" в украинския банков сектор, довела до затварянето на над 80 банки. Благодарение на подкрепата на Международния валутен фонд и ЕС, страната засега успешно се справя с това начинание.

Все още няма коментари
Нов коментар