"Дружба стъкларски заводи" отчита 7% по-ниска печалба

Приходите за първите шест месеца на 2017 г. също леко се свиват

Компанията има заводи в София и Пловдив, където произвежда стъклен амбалаж
Компанията има заводи в София и Пловдив, където произвежда стъклен амбалаж
Компанията има заводи в София и Пловдив, където произвежда стъклен амбалаж    ©  Красимир Юскеселиев
Компанията има заводи в София и Пловдив, където произвежда стъклен амбалаж    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Печалбата на "Дружба стъкларски заводи" се е понижила с малко над 7% за първите шест месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата година. Приходите от продажби също са намалели леко (-1.3%), с толкова са спаднали и разходите, показва неконсолидираният отчет. До края на годината компанията ще бъде отписана от фондовата борса след отправеното търгово предложение от новия собственик. В началото на годината дружеството стана част от португалската BA Glass, която придоби дейността по производство на стъклен амбалаж на гръцката Yioula.

Резултати

Нетните приходи от продажби за полугодието са намалели с около 1.4 млн. лв. Понижението идва главно от продажбите на стоки, които спадат с близо 7 млн. лв., докато тези на продукция, които са основното перо на компанията, се увеличават с 3.6 млн. лв. Промяна има и в пазарите на дружеството. Продажбите в чужбина остават с преобладаващ дял (58%), но намаляват спрямо същия период на миналата година. В същото време продажбите в страната нарастват с близо една четвърт до 44.5 млн. лв.

Разходите по икономически елементи се увеличават леко заради материалите и външните услуги, както и заради увеличените разходи за възнаграждения и осигуровки. По-малките лихвени плащания обаче водят до понижение на общите разходи за дейността. Компанията е имала по-големи разходи за данъци, които допринасят за спада на нетната печалба.

"Дружба стъкларски заводи" произвежда бутилки за високоалкохолни напитки, вина, безалкохолни напитки, сокове, бира, буркани за консервната промишленост и други. Компанията има предприятия в София и Пловдив.

Предстоящо отписване

По-рано тази година кипърската Bareck Overseas Limited, която пряко и непряко контролира 99.24% от "Дружба стъкларски заводи" и която на практика беше придобита от BA Glass, отправи търгово предложение за купуване на 405 652 акции от останалите акционери на цена 6.118 лв. за брой. Миналия месец стана ясно, че общо 109 акционери, притежаващи 286 817 акции, са приели предложението, което е увеличило дела на Bareck Overseas до 99.78%. В резултат на това компанията има право директно да купи книжата и на останалите акционери. До 12 септември тече тримесечният срок, в който малките акционери могат да изискат това. Плановете на новия собственик са да отпише "Дружба стъкларски заводи" от регистъра на публичните дружества.

Все още няма коментари
Нов коментар