🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От лизинга към колекторския бизнес

Местният мениджърски екип изкупи останките от българския бизнес на фалиралата австрийска Hypo Alpe Adria

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко:

- Австрийската група HETA, която управлява останките от Hypo Alpe Adria, се изтегли окончателно от България, прехвърляйки бизнеса си.

- Купувач е основаната от досегашни мениджъри и служители "АМС България", която така се намесва на пазара на колекторските компании.

- Прогнозите са лошите лизингови вземания да бъдат събрани за около две години.
Портфейл със задължения за повече от 150 млн. евро остава след изтеглянето на австрийската група.

В природата няма отпадъци - останките от всяко животно или растение се превръщат в храна за други. В бизнеса в голяма степен важи същият закон и пресният пример за това е случилото се с българското поделение на някогашната австрийска финансова група Hypo Alpe Adria (сега HETA). Създадено преди 11 години, то финансираше покупката на луксозни стоки, включително яхти и бентлита. Катастрофира в кризата от 2008 г. и оттогава насам беше на изкуствено дишане с единствената цел да се разпродадат активите.

Това беше до 27 юни тази година, когато апаратът е изключен и останките са предадени в ръцете на местния мениджмънт. Поемайки на свой риск управлението на активите и несъбраните дотук вземания, досегашните ръководители на бизнеса се превръщат от изпълнители в предприемачи и на практика се включват в динамичния пазар на колекторските компании. Шансовете са да бъдат достоен играч за конкуренцията, тъй като най-добре познават активите и клиентите си, а и получават наготово прочистен портфейл с дългове за над 150 милиона евро. В същото време във Виена, където текат аналогични процеси в централата, са облекчени, че най-накрая слагат точка на неуспешната експанзия, в която бяха налети близо 400 млн. лв., и българската увертюра повече няма да носи загуби.

Естествено съдружие

До изненадващото мениджърско изкупуване на бизнеса на HETA в България се стигна след безрезултатна процедура по продажба на портфейла от несъбрани вземания за 130 млн. евро номинал на двете й местни дружества - "Хета асет резолюшън България" и "Хета асет резолюшън ауто България". Търгът бе задвижен миналата година като важна стъпка преди цялостното ликвидиране на бизнеса на австрийската група тук. Макар предложените задължения да бяха не само необслужвани, но и доста стари, над 8-9-годишни, интерес към тях не липсваше както от лизингови дружества, така и от колекторски компании. Но докато те изчакваха понижение на цените, по информация на "Капитал" предложения са подали нестратегически инвеститори с български собственици. Най-вероятно за да се избегне репутационният риск вземанията да попаднат в ръцете на длъжници, които по този начин евтино да занулят задълженията си, австрийската централа не се е решила на продажба. Така се стигна до варианта с прехвърляне на бизнеса на досегашните му мениджъри в сделка, чиито параметри са фирмена тайна.

Изпълнителният директор Николай Нешев, експертът по риск мениджмънт Станислав Божков и специалистът по управление на активи Ивелина Александрова са триото, което поема предизвикателството през новоучредената компания "АМС България". В нея Нешев и Божков държат по 42.5%, а останалите 15% са под контрола на Александрова, се вижда от Търговския регистър. В съдружието влиза и адвокатската кантора "Савов и партньори", включени са оценители, работи се с най-големия застрахователен брокер в България и е наета складова база за съхранение на иззетите активи. Под покрива на новата компания ще се съберат около двайсет души персонал, предимно бивши колеги от "Хета".

Така структурирано "АМС България" занапред ще се намесва на конкурентния пазар на колекторските компании, започвайки със събирането на задълженията към двете "Хета". Иначе директен правоприемник на активите от досегашния австрийски собственик е Кей Ел Ес Ен - дружество със специална цел, основано през май тази година с капитал от 10 хил. лв. То е заложено заложено срещу 1 млн. евро в полза на "АМС България", за да може през него да се парират в аванс възможните юридически хватки от длъжници, като например запори на сметки.

Новият играч при колекторите

Пред "Капитал" от мениджърския екип не коментираха параметрите на договора си с Виена, тъй като в него има клауза за конфиденциалност. Поясниха обаче, че се впускат в предизвикателството, защото този вариант за управление на портфейла от вземания дава възможност за много по-ефективно събиране на дълговете. Например, ако се появи кандидат за покупка на някой иззет актив, няма да се чака с месеци одобрение от купувача, каквато е била системата след национализирането на HETA в Австрия, а ще се действа на момента. Освен това има много операции, които могат да се оптимизират, например изземването на активи.

Обикновено при подобни схеми за мениджърско изкупуване първоначалното фиксирано плащане на цената е под формата на малка сума, която се допълва от бъдещите приходи от събраните вземания и продадените активи. Този тип отношения са или с ограничен срок, или е определен максимум на събраните задължения, отвъд който купувачът автоматично приключва с ангажиментите си към продавача.

Досегашният изпълнителен директор на "Хета" и настоящ ръководител на "АМС България" Николай Нешев обясни, че осен с лизинговите портфейли екипът му ще се занимава и с колекторска работа за други клиенти. Вече имало договор с втори клиент, като се водели преговори с банки и за покупка на портфейли (виж карето).

Висок старт

На този етап това, които има да събира "АМС България", са задължения по активи, купени на лизинг от клиенти на тогавашната Hypo Alpe Adria в годините преди кризата. В наследниците му - "Хета асет резолюшън България", има производствени активи, имоти и яхти за общо 17.4 млн. лв., а в "Хета асет резолюшън ауто България" са автомобилите, предимно от луксозни марки, за общо 14 млн. лв. Рециклиращите машини на "Екометал инженеринг", собственост на Пламен Стоянов, единия от братята Дамбовци, са пример за лизингов актив, срещу който стои непогасено задължение към компанията.

Когато през миналата година HETA се опитваше да продаде вземанията си в пакет, се видя, че 369 договора формират 80% от цялата експозиция за 130 млн. евро номинал. Общо клиентите по договори са над 1600, като дори и най-малките длъжници са перспективни, тъй като вземанията от тях са обезпечени със запис на заповед срещу физически лица и са събираеми чрез съдебен изпълнител. Има и клиенти, които не са спирали да обслужват лизинговите си договори на вноски. Има обаче и такива, които не плащат и разсрочват договорите си, защото разчитат, че покрай финансовите проблеми и национализацията на HETA в Австрия ще се открие възможност да откупят задължението си на безценица.

От отчетите на двете български дружества на HETA за 2016 г. се вижда, че имат немалко активи, които все още не са иззети, и това отваря потенциала при оптимизиране на процедурата да се извадят за последваща препродажба. Освен това се виждат значителните обезценки на вземания, направени преди сделката, което предполага, че мениджърският екип е придобил прочистен портфейл, при това без задължения към австрийската майка. Малко преди сделката тя преобразува дълга си в капитал. Важен момент е и че преди банковите стрес тестове в България активите в портфейлите на HETA минаха през проверката за качество по методиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това също задава очаквания, че новата звезда в колекторския бизнес изгрява с висок старт.

Николай Нешев, съдружник в "АМС България"

Защо смятате, че в новата формула ще сте по-ефективни в събирането на портфейлите на "Хета"?

Защото ще имаме малко повече свобода в работата с нашите клиенти и по-голяма гъвкавост. Това ще е добре и за кредитор и длъжник.

За колко време очаквате да съберете тези вземания?

За около две години и половина.

Колко е голям портфейлът и какъв процент е събираем?

На този етап не може да се каже колко може да се събере, но портфейлът е един от най-големите в България със задължения за малко над 150 млн. евро.

Намесвате се в бизнеса на колекторските компании. Какъв играч смятате да бъдете?

Ние няма да се ограничим само със събиране на вземанията на "Хета". Смятаме да работим с почти всички международни играчи на пазара. Също така работим с чужди банки, които желаят да аутсорсват административни дейности по събиране на вземания в България. Имаме интерес да работим и за големи фондове, които купуват портфейли и търсят кой да ги управлява от тяхно име на Балканите. Засега имаме един договор с още една институция освен "Хета" и преговаряме с две европейски банки, с които бихме могли да работим дългосрочно. Ще се включим и в покупката на по-малки портфейли в България.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "То е заложено заложено срещу 1 млн. евро в полза на "АМС България", за да може през него да се парират в аванс възможните юридически хватки от длъжници, като например запори на сметки."

    Това не е ли финансова измама?!

    Нередност?
Нов коментар