IKEA планира 200 млн. евро инвестиции в Сърбия за 5 години

Шведската верига предвижда да открие още два магазина в страната

IKEA стъпи на българския пазар през 2011 г.
IKEA стъпи на българския пазар през 2011 г.
IKEA стъпи на българския пазар през 2011 г.    ©  Георги Кожухаров
IKEA стъпи на българския пазар през 2011 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шведската верига за мебели IKEA планира да инвестира в Сърбия 200 млн. евро през следващите пет години. Това съобщава SeeNews, като се позовава на изявление на министъра на труда Зоран Джорджевич.

Първи магазин

Компанията досега е вложила 60 млн. евро в страната и е наела 330 служители за обекта си в Белград, който започна работа преди около месец. Шведската верига, която има бизнес и в България, предвижда да изгради още два обекта в западната ни съседка.

След пет години броят на служителите на веригата в Сърбия се очаква да достигне 1200 души, посочва Джорджевич, който е посетил магазина в Белград. Още през май директорът развитие на IKEA за Югоизточна Европа Владислав Лалич съобщи, че компанията иска да закупи парцел на левия бряг на р. Сава, в североизточната част на Белград.

Дългосрочните планове на компанията включват и откриването на обект в Ниш. Според Лалич обаче това зависи от развитието на сръбския пазар и общите икономически условия в Югоизточна Европа. IKEA има обекти в Хърватия, България и Румъния.

Шведската верига има дълга история в отношенията си с Белград, припомня Economist. През 1991 г. тя отвори малък аутлет, който обаче затвори година по-късно заради разпадането на Югославия.

Завръщането ѝ е символ на бавния преход на страната след падането от власт на Слободан Милошевич. През 2008 г., по времето на проевропейския лидер Борис Тадич компанията направи опит да стъпи отново в Сърбия, но се провали поради бюрокрация и корупция.

Добро представяне в България

IKEA се развива по възходяща линия и в България. Приходите на дружеството "Хаус маркет България", през което работи гръцкият франчайзьор на IKEA, клиентите и посетителите в обектите на веригата са нараснали през последните 12 месеца. Компанията прави своите отчети и анализи за периода от септември на предходната година до следващия август. Продажбите за каталожната 2017 г. надхвърлят 103 млн. лв., което е ръст от 11% спрямо същия период на предходните 12 месеца. С 14% е нараснал и броят на посетителите за този период, които достигат 2.8 млн. Ръст от 11% отбелязват и клиентите, които са достигнали 1.1 млн. Каталожната 2017 е първата година, в която в България функционира центърът за поръчки на IKEA в Бургас освен магазина в София, центъра за поръчки във Варна и онлайн канала за продажби.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hkhristov avatar :-|
    Sandokan

    Алал да им е!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Имахме възможността да се уверим, че гръцкия Карфур не е като френския Карфур. По същата причина ще е хубаво да посочите, дали инвестициите ще са на гръцката ИКЕА или на шведската.

    Нередност?
Нов коментар