Очи в небето

Дроновете ще променят индустрията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От години се говори постоянно как дроновете ще навлязат масово в бизнеса и индустрията. Заради високите цени и техническата сложност тези устройства дълго време не бяха стигнали своя потенциал. Но точката на преливане отмина. Подобно на много други технологии, които ще засилят процеса на индустриални промени, дроновете също навлязоха първо в потребителския свят. Прогнозите на експертите обаче са бизнесът и индустрията да влязат в крак до 2021 г. През 2015 г. например Федералната служба по авиация е издала стотици разрешителни на различни компании да оперират безпилотни апарати в САЩ. Те включват приложения в най-различни сектори от застраховане и строителство до селско стопанство. Според BI Intelligence до четири години доставките на безпилотни апарати за крайни потребители ще достигнат 29 млн. бройки на година, а на бизнес дронове - над 800 000.

Полетата пред възможностите на тези машини са доста широки.

Няколко тенденции стимулират търговското приложение на дроновете: развитието на автономния транспорт, умните градове, сигурността, изкуствения интелект и интернет на нещата, смята Адам Уишеновски, консултативен директор в "PwC Полша", който развива проекти в тази област. Според него една от най-големите възможности е именно в новите промишлени процеси. "В Индустрия 4.0 данните и възможността да ги анализираш ефективно ще определят кои компании ще получат конкурентно предимство. Точно тук идва и ролята на дроновете", коментира Уишеновски. Благодарение на машинното самообучение индустриалните дронове ще се превърнат в интелигентни решения за събиране на данни, базирани на интернет на нещата, смята експертът. Най-лесното е компанията да си купи дрон, но е нужно да открие най-добрите технологии и решения, за да го накара да работи.

Строителството е секторът, в който напредъкът на тези технологии вече се вижда. В "стария" вариант на този бизнес са нужни поне 10 души и най-малко два дни за визуални проверки и доклади за състоянието на площадката и терена. С помощта на безпилотни апарати, управлявани от двама експерти, машините обследват целия обект за 70 минути и автоматично генерират доклад за състоянието му чрез преплитането на технологии като картографиране, изкуствен интелект и облачни технологии.

"Комбинираме наука, разработена още през XIX в. с принципи на работа на НАСА за картографиране на Луната и облачни технологии заедно с информация от строителните площадки", обобщава Уишеновски. Небето, с други думи, вече не е граница.