🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Coca-Cola премества дейности от Германия в България

Заводът във Ваймар ще бъде закрит, HR и финансовите услуги ще се извършват в София

Решението за закриването на предприятието е резултат от спадащите продажби на напитки в пластмасови бутилки за многократна употреба
Решението за закриването на предприятието е резултат от спадащите продажби на напитки в пластмасови бутилки за многократна употреба
Решението за закриването на предприятието е резултат от спадащите продажби на напитки в пластмасови бутилки за многократна употреба    ©  George Frey
Решението за закриването на предприятието е резултат от спадащите продажби на напитки в пластмасови бутилки за многократна употреба    ©  George Frey
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola планира да закрие завода си във Ваймар, Германия, и да премести част от дейностите по човешки ресурси и финансови услуги в България. Работата ще бъде прехвърлена към "Кока-Кола Юрпиън партнърс сървисис" в София, съобщи информационната агенция SeeNews, като цитира Аня Шенк от звеното за публична комуникация на международната компания. Решението за закриването на предприятието е резултат от спадащите продажби на напитки в пластмасови бутилки за многократна употреба, става ясно от съобщението.

Неефективно производство

"За да постигнем възможно най-високите стандарти в рамките на цялата европейска организация на Coca-Cola European Partners, част от финансовия и от HR отдели ще бъдат преместени в бизнес центъра в София", посочва Шенк. Компанията планира да прекрати производствените и административните дейности във Ваймар от 1 март 2018 г. Голяма част от логистичните дейности ще бъдат прехвърлени към външни партньори шест месеца по-късно.

Промените ще засегнат 178 от общо 223 работници и служители в германския град. За плановете на компанията да затвори предприятието стана ясно преди няколко дни, когато се разбра, че решението не е било съгласувано с местните власти.

Според Coca-Cola намаляващите продажбени обеми на PET бутилки за многократна употреба са довели до свръхкапацитет в производството. Предприятието не може да работи икономически ефективно, като пълни само стъклени бутилки, уточниха оттам.

Подготовка

Според източник на "Капитал" подготовката за преместването на дейностите в София е започнала преди няколко месеца. Още преди година "Кока-Кола Хеленик бизнес сървисиз организейшън", която предоставя услуги в сферата на финансите и обработката на данни за компании от групата на Coca-Cola, обяви, че планира да разшири центъра си в България. За плановете си да инвестира 1.1 млн. лв. и да разкрие 164 нови работни места компанията получи сертификат за инвестиция. Изпълнителният директор на дружеството Симона Симион-Попеску коментира тогава, че с централизираните операции процесът се стандартизира и компанията става много по-ефективна.

Българското дружество беше създадено през 2011 г. с цел да обслужва не само българския пазар, но и останалите страни, в които работи групата. Основните услуги, които се предоставят от центъра в България, са именно финансови и човешки ресурси.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimes_1990 avatar :-|
    dimes_1990
    • + 6

    Проверете си информацията. CCEP и CCH нямат нищо общо :)

    Нередност?
  • 3
    comandante avatar :-P

    А Фоксваген груп ,кога?

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • + 1

    Да можеше да дойде Илън Мъск, да прави у нас Тесли или още по-добре батерии за електромобили - ето това щеше да е нещо! И храната и напитките е нещо (естествено - идват заради абсурдните заплати у нас), но добавената стойност и от там прихода от данъци са много-много по-ниски.

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-|
    aussie

    Кока кола е обречена в дългосрочен план. Спадащите продажби са и първия голям проблем. Хората в днешно време бързо ще осъзнаят че по-добре да пият вода отколкото кола. Аз лично бих си продал акциите ако ги имах в колата :(

    Нередност?
  • 6
    tademan avatar :-?
    Tademan

    Кои са "пластмасовите бутилки за многократна употреба"?

    Нередност?
  • 7
    tademan avatar :-P
    Tademan

    До коментар [#5] от "aussie":

    Не ги мислѝ, имат и води, имат и водка Финландия! ;)

    Нередност?
Нов коментар