Най-старият производител на оръжие в САЩ Remington иска защита от фалит

Активистките движения срещу притежанието на оръжие влошават финансовото състояние на компаниите в сектора

Демонстрация срещу свободното притежаване на оръжие във Вашингтон (24 март)
Демонстрация срещу свободното притежаване на оръжие във Вашингтон (24 март)
Демонстрация срещу свободното притежаване на оръжие във Вашингтон (24 март)    ©  Reuters
Демонстрация срещу свободното притежаване на оръжие във Вашингтон (24 март)    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Remington Outdoor, най-старият американски производител на оръжия, е подал заявление за защита от фалит в събота, съобщава Reuters. Компанията ще разчита на защитата от страна на държавата, за да достигне до споразумение с кредиторите си, докато активистките движения срещу притежанието на оръжие, възникнали след престрелката във Флорида, заплашват сектора в САЩ.

Според съдебната документация, изготвена от Стивън Джаксън, главният финансов директор на компанията, продажбите на Remington са намалели значително през последната година, което е направило почти невъзможно обслужването на заемите на компанията. Молбата за защита от фалит обаче е донякъде изненадваща, след като в началото на февруари от компанията заявиха, че подготвят споразумение с инвеститорите, което ще прехвърли на тях част от собствеността на компанията на стойност 950 млн. долара.

Активистките движения

След стрелбата във Флорида на 14 февруари, в която загинаха 17 души, темата за контрола върху притежанието на оръжие доби широка популярност, докато все повече активистки движения се обявиха против свободната продажба на оръжия. Кампанията получи и политически гръб от страна на президента Доналд Тръмп, което увеличава вероятността от прокарването на закони, които да затруднят продажбата на оръжия в САЩ и да направят подсъдимо незаконното притежание.

В резултат на кампанията акциите на компаниите от оръжейната индустрия и дистрибуторите на оръжия отчетоха значителен спад, докато очакванията антиоръжейните движения да окажат негативно влияние върху продажбите на компании като Remington нараснаха.

Промяна в собствеността на компанията

Cerberus Capital Management, частната инвестиционна компания, която притежава Remington, ще прехвърли собствеността си по време на процедуратa по несъстоятелност. Кредитори на Remington, които според източници на Reuters включват Franklin Templeton Investments и JPMorgan Asset Management, ще заменят вземанията си за част от акциите на производителя.

През 2012 г. двадесет деца и шестима възрастни бяха застреляни в начално училище в щата Кънектикът с оръжие, произведено от Remington. След инцидента Cerberus се опита безуспешно да продаде компанията и няколко дела бяха заведени срещу производителя от семействата на пострадалите. Кейти-Меснър Хейдж, адвокат, представляващ семействата на загиналите, заяви пред Reuters, че не очаква фалитът на компанията да засегне техния случай.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.

    Хубава новина.. От около година, особено след стрелбавта в Лас Вегас акцийте им се движат данлоу и надолу на повечето производители на оръжие.

    Всички разбират , че краят не безумието автомати и картечници за вкъщи наближава.

    Нередност?
Нов коментар