Внезапната смърт на съпредседателя на HNA усложнява ситуацията в компанията

Китайският конгломерат се преструктурира спрямо исканията на Пекин, ограничава дълга си и спира международната експанзия

Уанг Джен се е притеснявал за живота си, твърди негов съдружник.
Уанг Джен се е притеснявал за живота си, твърди негов съдружник.
Уанг Джен се е притеснявал за живота си, твърди негов съдружник.    ©  Reuters
Уанг Джен се е притеснявал за живота си, твърди негов съдружник.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Внезапната смърт на съпредседателя на китайския конгломерат HNA Уанг Джен при трагичен инцидент във Франция ще затрудни преструктурирането на компанията. Преди няколко месеца китайското правителство разпореди на групата да развива дейност предимно в авиационния сектор и да ограничи чуждите инвестиции, тъй като придоби редица играчи от няколко бранша, пише Financial Times.

Уанг - движещата сила на HNA

Уанг загина на 57-годишна възраст на 3 юли по време на ваканция в Прованс в Югоизточна Франция. От HNA съобщават, че е паднал от 15 метра върху скали в близост до местна църква, но не дават подробности.

Уанг е определян като движещата сила на HNA. Вложенията му от 40 млрд. долара в китайската група я превърнаха от регионален авиопревозвач в конгломерат, който притежава дялове в Deutsche Bank, Hilton Worldwide и други големи компании.

Мнозина международни банкери знаеха, че Уанг има основна роля при сключването на сделки, предпочитаха да се свързват лично с него и го уважаваха. Например частната американска инвестиционна компания Blackstone направи голямо празненство с маски на Уанг в Ню Йорк през 2017 г., след като продадоха активи на HNA.

Трагедията вече отключи няколко конспиративни теории за смъртта на бизнесмена. Въпреки това полицията във Франция твърди, че Уанг е паднал случайно и не подозират външна намеса. Съдружник на Уанг споделя, че в последно време се е притеснявал за живота си.

Преструктурирането на компанията

За HNA смъртта на Уанг, който притежава дял от 15% в компанията, идва в много сложен момент. Конгломератът започва мащабно преструктуриране под ръководството на китайските регулатори.

Ръководството на HNA, която има голям дълг, се стреми да консолидира и опрости структурата на конгломерата, като продава активи на контролираната от него авиолиния – Hainan, на сингапурския конкурент Temasek и други инвеститори.

В по-широк план преструктурирането на конгломерата показва как Пекин се справя с компании с корпоративен дълг, за да ограничи финансовия риск. През февруари правителството в Китай национализира частната застрахователна компания Anbang, след като местните власти повдигнаха обвинения срещу президента ѝ Ву Сиаохуй за "икономически престъпления".

Пекин решава бъдещето на компанията

Досега регионалните власти в Китай предприемаха подобни действия, когато местните компании имат дългове и изпитват трудности. Но на срещата на кредиторите преди месец, която беше ръководена от вицепрезидента на китайската централна банка, обявиха, че дълговете на HNA се разглеждат на национално ниво.

Чен Фенг, съосновател на HNA, заяви по време на срещата, че случаят с неговата компания е различен от този с Anbang. Регулаторите определиха, че Anbang създава "систематичен риск". На срещата се коментира, че HNA има по-скоро ликвидационен проблем, докато други обявиха, че е нужна подкрепата на банките.

HNA започна да намалява дълга си, когато ограничи международната си експанзия и продаде международни активи на стойност 15 млрд. долара, включително и дела си в Hilton. Освен това тази седмица компанията отказа оферта за придобиването на австралийски логистичен бизнес за 280 млн. долара.

Банките все още не са избрали как точно да окажат подкрепа на HNA за дълга ѝ. "Все още не са взети конкретни решения и не е ясно дали банките ще дадат заем на HNA, за да изплати старите си задължения", коментира представител на една от кредиторските банки на HNA.

Като част от координираното от Пекин преструктуриране някои банки могат да накарат малки кредитори да предоставят заем под заплахата, че ще бъдат изключени от всяка бъдеща сделка, ако не съдействат.

Пътят на HNA

Историята на HNA е отличителна и вдъхновяваща за света на бизнеса. От малък авиопревозвач компанията започва да придобива конкуренти и дружества от различни сектори, докато се превръща в конгломерат. През април 2013 г. HNA купува 20% в една от най-големите хотелски вериги в Европа – Hilton. Две години по-късно придобива швейцарската фирма за услуги в авиационната индустрия Swissport в сделка за 2.8 млрд. долара. В началото на 2016 г. започва стратегическо партньорство с американската компания за споделени пътувания Uber, a в средата на 2017 г. придобива 9.9% във финансовата институция Deutsche Bank.

Дъщерната компания HNA Airport Group беше избрана и за концесионер на летище Пловдив, като след удължаването и удебеляването на пистата бъдещият стопанин планира да изгради голяма карго зона, база за ремонт на самолети и нов пътнически терминал. Договорът трябваше да се подпише до средата на юни, но правителството взе решение за удължаване на срока за подписването му до средата на юли по искане на китайската страна.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hwi1543993599590811 avatar :-|
    Loan Lender

    Внимание:

    Предлагаме заеми на частни и търговски дружества с много нисък годишен лихвен процент от 3%, от 1 до 25 години погасяване. Ние отпускаме заеми в диапазона от 5000 до 500 000 000. Това е да изкорени нарастващата история на Bad Credit и да донесе стабилна печалба както на нашата компания, така и на нашите клиенти.

    Загубвате ли сън през нощта, без да се притеснявате как да получите кредит? Връзка: Агенция "Паул Лоран" сега по електронна поща: [email protected] или WhatsApp: +91 733 787 3110

    Ние предлагаме заем при ниска лихва от 3% и ние предлагаме.

    * Лични заеми
    * Кредити за консолидиране на дълга
    * Рисков капитал
    * Бизнес кредити
    * Образователни заеми
    * Домашни заеми
    * Кредити по каквато и да е причина

    За по-неотложна информация се върнете при нас незабавно. [email protected] или WhatsApp: +91 733 787 3110
    за разбирането
    Н Пол Мориц

    Нередност?
  • 2
    gsc331099821 avatar :-|
    gsc331099821

    Здравейте, аз съм Софи, в момента живея в Латвия, в момента съм вдовица с две деца. Толкова съм щастлив днес, получих сумата на заема си от 50 000 евро от истински и надежден заемодател, наречен г-н Пол Грийн, те са доверени и законни заемодатели. Ако някой има спешна нужда от заем, моля, свържете се с г-н Пол Грийн. неговият доверен. Моля, кажете им, че аз съм този, който ви препоръчва.

    Ето господин Пол Грийн. САМО WHATSAPP: +91 834 690 96 83
    Имейл: [email protected]

    Нередност?
Нов коментар