Руската VTB придобива конкурентната Vozrozhdenie

Това е поредна национализация на частна банка в Русия

Логото на VTB на фасадата на Московския международен бизнес център
Логото на VTB на фасадата на Московския международен бизнес център
Логото на VTB на фасадата на Московския международен бизнес център    ©  Reuters
Логото на VTB на фасадата на Московския международен бизнес център    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската държавна банка VTB е постигнала споразумение за придобиване на не по-малко от 75% от частния си конкурент Vozrozhdenie. VTB се е договорила с кипърския фонд Bonum Capital, чрез който братята Дмитрий и Алексей Ананиеви, бившите собственици на национализираната Promsvyazbank, контролират Vozrozhdenie, съобщава руската информационна агенция РБК.

За сделката

Точната сума на придобиването все още не е известна, като сделката се очаква да бъде приключена до края на септември. Непосредствено след сключването на споразумението обаче VTB назначи свои представители в ръководството на придобитата банка, като генералният директор на VTB Генадий Содатенков беше назначен за председател на борда на Vozrozhdenie. На свой ред досегашният председател на банката Марк Накманович ще заеме поста на заместник-председател.

Съгласно постигнатите споразумения VTB ще придобие контролен пакет или минимум 75% от акциите на Vozrozhdenie, а необходимите за целта регулаторни одобрения ще бъдат получени не по-рано от септември. От VTB заявиха още, че плащането по сделката ще бъде извършено в брой, като е възможно стойността на придобиването да бъде по-ниска от оперативния капитал на Vozrozhdenie, който достигна 24.5 млрд. рубли към края на първото тримесечие. От Bonum Capital отказаха да коментират придобиването.

Собствеността на банката

Към 18 юни малко над 50% от акциите на Vozrozhdenie принадлежат на шест кипърски компании, контролирани от управлявания от Дмитрий Ананиев Bonum Capital. Други четири офшорни компании, също свързани с Ананиеви, притежават 36.7% от Vozrozhdenie, обяснява източник на РБК, а останалите 13.2% от собствеността на банката са разпределени между Promsvyazbank (2.4%) и миноритарни акционери (10.8%), показва съобщение на банката.

В бъдеще от VTB планират да разширят дяла си във Vozrozhdenie до 90%, заяви заместник-председателят на банката Анатолий Печатников по време на конферентен разговор. "Ще отправим оферта към миноритарните акционери на банката в края на четвъртото тримесечие на 2018 г.", добави той. Според Печатников 10% от акциите на Vozrozhdenie ще останат в свободно обръщение, ако миноритарните акционери не се възползват от предложението за обратно изкупуване на акции, като намеренията на държавната банка са да интегрира изцяло Vozrozhdenie до 2020 г., след което частната банка ще престане да съществува самостоятелно.

Финансовите резултати

Vozrozhdenie значително подобри финансовите си резултати през последните години. По последни данни за 2017г. банката е генерирала 3.27 млрд. рубли нетна печалба, което представлява 54.8% ръст спрямо година по-рано. Активите на банката също са нараснали значително, като през 2017 г. са достигнали 253 млрд. рубли от 239 млрд. през 2016 г.

За сравнение, VTB, която се нарежда на второ място по активи в Русия, е генерирала 98.5 млрд. рубли нетна печалба само за първата половина на 2018 г., което е ръст от 70.7% на годишна база. Активите на банката в края на първото тримесечие възлизат на 10.206 трлн. рубли.

Все още няма коментари
Нов коментар