🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Забавените плащания на компании и граждани леко намаляват

Над една четвърт от фирмите се опасяват от фалит поради просрочия на контрагенти, показва проучване на EOS Group

Средното прието договорно отлагане на плащанията е 35 дни, което фактически означава, че немалка част от българския бизнес чака 53 дни, или почти 2 месеца, за плащанията си
Средното прието договорно отлагане на плащанията е 35 дни, което фактически означава, че немалка част от българския бизнес чака 53 дни, или почти 2 месеца, за плащанията си
Средното прието договорно отлагане на плащанията е 35 дни, което фактически означава, че немалка част от българския бизнес чака 53 дни, или почти 2 месеца, за плащанията си    ©  Reuters
Средното прието договорно отлагане на плащанията е 35 дни, което фактически означава, че немалка част от българския бизнес чака 53 дни, или почти 2 месеца, за плащанията си    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е на първо място в Европа по дял на фирмите, които се опасяват от фалит заради забавени плащания. Всяка четвърта компания очаква да спре да работи заради просрочия на контрагентите, като делът им нараства с 2 процентни пункта за година. През последните две години по 4% от фактурите, които българските фирми са издали, не са били осребрени, а всяка пета е платена със закъснение. Това показват данните от изследване на навиците на плащане в Европа, изготвено от компанията за колекторски услуги EOS Group. Проучването е проведено сред 3400 компании от малкия и средния бизнес в 17 страни.

Като цяло се отбелязва трайна положителна промяна в редовността на плащанията на гражданите и бизнеса в страната, но въпреки това изоставаме от средните показатели за ЕС и държавите от Източна Европа.

Близо 60% от компаниите отчитат, че забавените плащания намаляват печалбите им, 47% изпитват недостиг на ликвидност, а също толкова се налага да увеличат разходите си за лихви, съобщи Райна Миткова, изпълнителен директор на "ЕОС България". По думите й, ако едно вземане не е събрано в рамките на девет месеца, е твърде вероятно това да не стане никога.

Тенденция за подобрение

Проучването показва, че през тази година в България 76% от издадените фактури към граждани и фирми се плащат в уговорения срок, 20% - със закъснение, а 4% се отписват, тъй като са невъзможни за събиране. Регистрира се подобрение от миналата година, когато 74% са били изрядните транзакции, а 22% - платените със закъснение фактури. Това е най-добрият резултат на България за последните 5 години. За жалост той още изостава зад средното и за Източна Европа – 78%, и за Европа като цяло – 79%.

Изоставане на бизнеса

Особено подобрение се наблюдава в редовността на плащанията от страна на гражданите. През тази година 19% (при средно 18% за Източна Европа) от гражданите закъсняват със заплащанията спрямо 24% за миналата, като подобрение от цели 5 процентни пункта за една година не е за подценяване.

От друга страна, българският бизнес остава назад, като 25% от издадените фактури на фирми контрагенти се изплащат със закъснение или не се събират. Средното за Европа ниво е 22%, докато резултатът на страната ни нарежда в една група с Румъния (27%), Гърция (27%), Великобритания (25%) и Словения (30%).

Средното забавяне на плащанията след падеж на фактурата за граждани и фирми в България е 18 дни спрямо 20 дни за Европа. Важно е да спомене обаче, че средното прието договорно отлагане на плащанията е 35 дни, което фактически означава, че немалка част от българския бизнес чака 53 дни, или почти 2 месеца, за плащанията си.

Отрицателни последствия

Това очевидно вреди на българския бизнес, като намалява ликвидността на фирмите и води до повдигане на лихвите за бизнеса. Над половината компании, участвали в проучването, са заявили, че печалбите им страдат от забавени плащания. Двадесет и шест процента от българските компании, участвали в проучването, се чувстват заплашени от фалит поради забавени или несъбираеми плащания, много над средното от 14% за Източна Европа.

Комбинацията от пропуснати печалби поради забавени плащания и възприятията за опасност за съществуването на бизнеса водят до по-малко инвестиции и съкращаване на работници, което води до допълнително свиване спрямо потенциала на българския бизнес.

Бизнесът ползва все повече услугите на колекторските фирми

Колекторският бизнес в България процъфтява, като 44% (с 2 пункта повече от миналата година) от българския бизнес ползва услугите на външни експерти. България също е на първо място в Източна Европа по върнати приходи чрез колекторски компании и на второ място в Европа след Германия. През миналата година 11.1% от дължимите средства на фирмите в страната са били възстановени чрез колекторски компании. От "ЕОС България" заявиха, че банките са един от най-големите клиенти на компаниите за събиране на вземания.
Все още няма коментари
Нов коментар