🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon инвестира в производител на електрически коли и камиони

Онлайн ритейл гигантът води рунд от 700 млн. долара в Rivian

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Amazon е инвестирал в Rivian Automotive, производител на електрически коли тип пикапи и SUV. Компанията е получила 700 млн. долара, като Amazon не е предоставила цялата сума, но е най-големият инвеститор в рунда. Очакванията към Rivian са да започне да доставя първите си автомобили през следващата година, като запълни сравнително ненаселения сегмент на по-тежки електрически коли, пише Bloomberg.

Инвестицията от страна на Amazon ще позволи на Rivian да работи без финансови затруднения и по по-амбициозния си план за производство на електрически камиони. Там Rivian ще се срещне челно с Tesla, която вече представи модел електрически камион, но не е започнала масово производство.

Rivian също така е в разговори с най-големия американски автопроизводител General Motors за инвестиция или общи дейности при електрическите автомобили.

Инвестицията на Amazon

Финансовата подкрепа от страна на Amazon е потенциален знак за партньорство между двете компании и в бъдеще под формата на използване на електрическите камиони на Rivian за доставки. Изпълнителният директор на Rivian Робърт Скариндж коментира в първото си интервю след новината, че продължава да търси компании, които да помогнат на фирмата да продължи растежа си.

"Ще търсим допълнителни партньорства, но вече не заради финансови причини, а заради стратегическите връзки, които ще ни помогнат да реализираме визията си", коментира Скариндж. Според източниците на Bloomberg разговорите между GM и Rivian продължават и все още няма достигнато споразумение. Не е ясно и дали при евентуална инвестиция GM ще получи част от компанията.

Според Скариндж компанията няма остра нужда от допълнително финансиране, защото настоящите най-големи инвеститори в нея - японската Sumitomo и саудитската Abdul Latif Jameel, стоят твърдо зад производителя. Досега Rivian е събрала 1.15 млрд. долара от инвестиции. Компанията показа двата си модела – пикапа R1T и SUV R1S, които получиха позитивни отзиви на шоуто в Лос Анджелис през ноември.

Все още няма коментари
Нов коментар