AT&T спечели делото за сливане с Time Warner

Администрацията на Доналд Тръмп няма да обжалва решението и сделката ще остане в сила

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският телеком AT&T спечели делото срещу американското правителство за сливането си с Time Warner на стойност 85.4 млрд. долара, пише Reuters. Администрацията на Доналд Тръмп, която опита да блокира сделката, излезе с изявление след решението на апелативния съд във Вашингтон, че няма да го обжалва.

Сделката, която е една от най-големите в историята на технологичния сектор и САЩ, беше обявена още през октомври 2016 г., но заради концентрацията на медийна сила в една компания имаше опити от страна на правителството да бъде спряна. Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че сливането помага на CNN, която е част от Time Warner. В крайна сметка след допълнително решение на съда сливането беше приключено през юни 2018 г., при още действащо дело между новата компания и държавата.

Решението беше взето от тричленен състав в американската столица. Решението е единодушно, като според съда мотивите на правителството да бъде спряна сделката под претекст, че тя ще доведе до по-високи цени за потребителите, не са защитени с доказателства. Общо делото отне 15 месеца.

Без обжалване

"Благодарни сме на апелативния съд, който изслуша нашите притеснения относно сделката. Министерството няма планове за обжалване на решението", коментира пред медии Джереми Едуардс, говорител на министерството на правосъдието.

Притесненията на администрацията са, че сливането на АТ&T – най-големия телеком оператор в страната – с една от най-големите медийни групи в САЩ Time Warner може да доведе до създаването на монопол по отношение на медийно съдържание и разпространението му. Според Дейвид Макатий, главен адвокат по делото за AT&T, сливането между двете компании вече е довело до обратния ефект - сваляне на цените за крайните потребители.

Сделката се разглежда като крайъгълен камък за традиционната медийна индустрия, която се опитва да се консолидира, за да спре нарастващото пазарно разрастване и влияние на компании като Netflix и Google, които публикуват съдържание онлайн, без да имат нужда от абонамент за кабелна телевизия.

Чрез сливането на двете компании на практика се сменя и собствеността на българската "БТВ Медиа груп", която е собственост на CME. От своя страна CME е собственост на Time Warner, която държи около 75% от акциите във фирмата.