Финансовите директори са в основата на растежа и успеха на компаниите в страната

Стартира шестото издание на конкурса за финансов директор на годината CFO of the Year 2019, организиран от консултантската компания EY , за първи път в партньорство с в. "Капитал"

EY Bulgaria
EY Bulgaria
EY Bulgaria    ©  EY Bulgaria
EY Bulgaria    ©  EY Bulgaria
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • Скоро стартира новото издание на конкурса за финансов директор на годината CFO of the Year 2019
  • За първи път консултантската компания EY ще си партнира с вестник "Капитал" при провеждането на конкурса
  • Обновен формат и категории в новото издание на конкурса
  • Финансовите директори на български и международни компании могат да подават своите кандидатури до 25 октомври

Стартира шестото издание на конкурса за финансов директор на годината CFO of the Year 2019, организиран от консултантската компания EY, за първи път в партньорство с в. "Капитал". И тази година основната цел на конкурса е да отличи онези финансови лидери в България, които работят за успешното развитие на своите екипи и компании и дават своя принос за утвърждаване на добри професионални практики в общността на финансовите специалисти.

"От разговорите, които водим с финансови и изпълнителни директори на компании през последните години в България, а и по всички краища на света, виждаме, че има единодушие за ролята на финансовите директори в дружествата. Финансовите директори днес са преди всичко стратегически съветници на ръководството на фирмите. Акцентът на работата на финансовия директор е създаване на повече стойност за организацията и, разбира се, усърдно проследяване на резултатите на компанията. Всичко това е от фундаментално значение за успеха на фирмите", коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY Bulgaria.

Кой може да участва?

Конкурсът изисква кандидатите да бъдат финансови директори или еквивалент на длъжността в публична или частна организация. Всеки кандидат е нужно да заема съответната позиция от минимум една година. Номинацията в конкурса е необходимо да бъде одобрена от изпълнителния директор или член на Борда на директорите на компанията.

Как да кандидатствате?

Финансовите директори могат сами да подадат своята кандидатура, да бъдат номинирани от свои колеги или от управителните органи на съответната компания. Номинации ще се приемат от края на август до 25 октомври, когато независимо жури ще оценява кандидатурите. Победителят ще бъде обявен през месец ноември по време на официалната церемония по награждаване на победителите CFO of the Year 2019.

През 2019 г. конкурсът обновява категориите, в които участниците ще се състезават и е създадена е нова категория за Малки и средни предприятия. На кандидатите е предоставена възможност да демонстрират умение и качества още в трансформацията на финансовата функция, иновации, стратегическо партньорство с бизнеса, развитие на екипа и др.

Наградите CFO of the Year ще бъдат присъдени в следните категории:

  • 1) CFO of the Year: Стратегически партньор за развитие на бизнеса
  • 2) CFO of the Year: Трансформация на финансовата функция
  • 3) CFO of the Year: Лидерство и развитие на екипа
  • 4) CFO of the Year: Планиране и бюджетиране
  • 5) CFO of the Year: Контрол и отчетност
  • 6) CFO of the Year: Малки и средни предприятия

Журито

Кандидатурите ще бъдат разгледани от независимо жури, чиито членове са успешни бизнес лидери, учени от академичните среди и представители на други финансови организации. Членове на журито са проф. д.ик.н. Бистра Боева - Университет за национално и световно стопанство, Данета Желева - главен изпълнителен директор на "Индустриален холдинг България", Тодор Брешков - управляващ съдружник на "Лонч Хъб", Николай Генчев - главен изпълнителен директор на "Уника", и Александър Пулев - Директор инвестиционно банкиране, Unicredit.

"Финансовите директори вече разпознават участието и отличието от конкурса CFO of the Year като атестат за професионализъм и висок стандарт на работа. За мен е показателно също, че успешните компании, пазарните лидери и онези, които инвестират на повече от един пазар, разпознават добрите професионални практики и високите стандарти в управлението на компаниите като ключови за техните успехи", допълва Гърнев.

Победителите досега

CFO of the year 2018, Цялостен принос

Младен Маркоски, главен финансов директор на А1;
CFO of the year 2017, Цялостен принос Любомир Хърсев, главен финансов директор на "Лидл"; CFO of the year 2016, Цялостен принос Доротея Николова, главен финансов директор на Банка ДСК;
CFO of the year 2015, Цялостен принос Малина Маринова, старши финансов мениджър в Progress; CFO of the year 2014, Цялостен принос

Николай Андреев, главен финансов директор на "Нова броудкастинг груп"

Очаквайте повече информация за конкурса на страниците на в. "Капитал" и on-line www.capital.bg/cfo2019. Повече информация за конкурса може да получите на [email protected] или на следните телефони 02/ 81 77 180, 02/ 81 77 100