Apple се отказва от нова технология за криптиране на данни в iCloud

Решението идва след оплакване на ФБР, че шифроването на информация ще попречи на разследвания

Ако производителят на смартфони не се беше отказал от плана си да въведе end-to-end криптиране на информацията в iCloud, той нямаше да има никаква възможност да дешифрира информация на потребители, избрали да я защитят по този начин
Ако производителят на смартфони не се беше отказал от плана си да въведе end-to-end криптиране на информацията в iCloud, той нямаше да има никаква възможност да дешифрира информация на потребители, избрали да я защитят по този начин
Ако производителят на смартфони не се беше отказал от плана си да въведе end-to-end криптиране на информацията в iCloud, той нямаше да има никаква възможност да дешифрира информация на потребители, избрали да я защитят по този начин    ©  Reuters
Ако производителят на смартфони не се беше отказал от плана си да въведе end-to-end криптиране на информацията в iCloud, той нямаше да има никаква възможност да дешифрира информация на потребители, избрали да я защитят по този начин    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Apple се отказа от плановете си да позволи на потребителите на iPhone напълно да криптират резервните копия на устройствата си в облачната услуга iCloud. Решението идва след оплаквания от Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР), че ходът ще попречи на разследвания, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Правителството срещу бизнеса

Схватката между разследващите и притесненията им по сигурността и желанието на технологичните компании да защитят потребителите си станаха публични миналата седмица. Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар отправи публична молба към Apple да отключи устройства, използвани от двама военнослужещи от Саудитските въздушни сили. Те са извършили покушение срещу трима американци в близост до военна база "Пенсакола" в щата Флорида.

Президентът Доналд Тръмп обвини гиганта от Силициевата долина в Twitter, че отказва да отключи телефони, използвани от "убийци, наркотрафиканти и други криминални групи". Сенатори от Републиканската и от Демократическата партия засегнаха подобна тема на изслушванията за импийчмънт през декември, представляваща заплаха за законодателството срещу т.нар. еnd-to-end криптиране. Те се аргументираха с доказателства за престъпления срещу деца, които не могат да бъдат възстановени.

Поводът за обвиненията

Преди две години технологичният гигант е споделил пред ФБР, че възнамерява да предложи на потребителите end-to-end криптирана връзка, когато съхраняват информация от мобилните си устройства в облачното пространство iCloud. Този вид шифроване представлява система, при която само двете страни на комуникацията могат да четат съобщенията. Интернет доставчици и дори доставчици на комуникационни услуги нямат достъп до данните, които се обменят.

Технологията е планирана да възпрепятства хакерски атаки. Чрез използване на този вид защита дори Apple няма да има възможност да върне данните в оригиналния им вид. Това автоматично означава, че компанията няма да може да предоставя материалите в "четима" форма дори при заповед от съда.

Крачка назад

Според правителствени източници, цитирани от Reuters, агенти от ФБР са разговаряли преди две години с производителя на iPhone. Те са се противопоставили на въвеждането на новия вид криптиране с аргумента, че то ще попречи на най-ефективния метод за събиране на доказателства срещу заподозрени, които са използвали айфони.

На следващата година в частни разговори между двете страни Apple е споделила намеренията си да се откаже от технологията. Причината за отказа остава неизвестна.

"Законодателството я уби по обясними причини", твърди бивш служител на фирмата пред Reuters, но не пояснява защо. Според него технологичният гигант не е искал да рискува да бъде обвинен от обществени фигури в защита на престъпници, да бъде съден за премахване на достъпа на правителството до данни, които преди са били достъпни, както и да стане повод за въвеждане на нови закони срещу криптиране.

"Apple решиха, че не искат да закачат звяра", допълва още той, позовавайки се на съдебния спор между правителството и бизнеса през 2016 г. Тогава ФБР заведе дело срещу компанията да отключи телефона на заподозрян в масова стрелба в Сан Бернардино в щата Калифорния. Компанията обжалва, а американската институция го прекратява, след като намира предприемач, способен да го отключи.

Според две официални лица от държавната институция, разговаряли с Reuters, аргументите на ФБР, че бекъпите са източник на жизненоважни доказателства за хиляди престъпления, са взели превес. Въпреки това бивш служител на технологичния гигант смята, че е възможно проектът да е бил прекратен и по други причини. Те включват и притеснения на потребители, че биха останали "заключени" от данните си.

Преориентиране

През първата половина на 2019 г. американските институции са изискали достъп до бекъпи и друго iCloud съдържание по съдебен път за над 1500 случая. Това става ясно от доклад по прозрачност на компанията, в който са посочени заявките за достъп до информация, получени от държавни институции. От Apple споделят, че отказват поне 90% от тях.

Сега компанията се преориентира към защита на най-чувствителните данни на потребителите като запазени пароли и данни за здравословното им състояние. Резервни копия на съобщения от iMessage, WhatsApp и други криптирани апликации обаче ще остават на разположение на служители на Apple и държавните служби.

Но Apple не е единственият технологичен гигант, решил да премахне собствения си достъп до данните на потребителите. През 2018 г. компанията майка на Google - Aplhabet, представи подобна система за телефони с операционна система Android.

От Alphabet споделят, че потребителите могат да правят резервно копие на информацията от телефона си към Google Cloud и не трябва да предоставят ключ за нейното разшифроване на компанията производител. Google предоставя услугата и до днес, но отказва да посочи колко души я използват.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 1

    Това не е ли повод , Китай , Русия , ЕС да санкционират Епъл , както щатите китайската Huawei . Представяте ли си Швейцария да задържи шефаим в Давос :-)

    Нередност?
Нов коментар