"България ер" подписа codeshare споразумение с Qatar Airways

Пътниците на близкоизточната авиокомпания ще се възползват от 2 дестинации на българската - Варна и Бургас

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"България ер" подписа codeshare споразумение с Qatar Airways. Това означава, че авиокомпаните ще продават съвместно билети за даден полет, като той се изпълнява от една от тях. Споразумението влиза в сила от 2 март.

Съществена полза ще има за пътниците от Варна и Бургас, които ще могат да пътуват с един билет от Черноморието през София, Доха и оттам до Африка, Азия и Близкия изток и общо 170 дестинации. Qatar Airways има 11 полета седмично между София и Доха, като първите започнаха през 2011 г.

"Подписаният с "България ер" договор е част от поредица подобни партньорски договори, за които съобщихме по-рано и чрез които демонстрираме ангажиментите си да предоставим на повече пътуващи по света удобни връзки", коментира изпълнителният директор на Qatar Airways Акбар ал Бакер.

"Това сътрудничество е част от нашата дългосрочна стратегия за развитие и за нас ще бъде чест да посрещнем на борда на нашите самолети пътниците на Qatar Airways", пък коментира Христо Тодоров, изпълнителен директор на Bulgaria Air.

Споделено от Катар

Codeshare споразуменията могат да излизат извън рамките на авиацията. В средата на януари беше съобщено, че Qatar Airways е подписала споразумение за codeshare с Deutsche Bahn, като това ще позволи на авиокомпанията й пътниците й от Доха или минаващи през Доха да достигат с влак до 8 германски града през летището във Франкфурт.

Най-голямата европейска авиокомпания, с която работи близкоизточният авиопревозвач от Доха, е British Airways, като двете авиокомпании постепенно разширяват обхвата му. Партньори още са Iberia, Finnair и Vueling. "България ер" предлага полети до 25 града в Европа, включително Варна и Бургас.

И още споразумения

Българският авиопревозвач има подобни споразумения и с други авиокомпании. Едно от предишните подобни споразумение на "България ер" беше подписано с Air Italy, в която 49% имат Qatar Airways. Тогава за клиентите беше обяснено, че това означава по-добра и удобна връзка между България и Италия и оттам към САЩ, Канада и т.н. Трансферът ще се случва на летище Malpensa, Милано, където е базата на Air Italy.

През 2019 г. чрез партньорства с Air Baltic и Condor пътниците на авиокомпанията вече могат да стигат до Рига, Вилнюс и Талин, както и до Пунта Кана и Канкун.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavlinkoto avatar :-|
    pavlinkoto
    • + 2

    Чудесно, значи ще мога да пътувам с един билет от Бургас почти до всякъде, тази простотия с такситата до Истанбул ми е късала нервите няколко пъти...

    Нередност?
  • 2
    lrz04638139 avatar :-|
    lrz04638139
    • - 1

    Какъв Бургас, то нема полети от там за София. Само сезонни.

    Нередност?
  • 3
    svetleto avatar :-|
    svetleto
    • + 2

    Авиокомпания Air Italy фалира по-рано този месец. Моля да проверявате фактите, преди да публикувате информация.

    Нередност?
Нов коментар