foodpanda вече доставя храни от "Фантастико"

Вариантите за онлайн шопинг на храни растат. А слабото търсене от ресторанти добавя различни магазини към платформите на доставчиците до дома и офиса

Изпълнителният директор на foodpanda Ивайло Нецов
Изпълнителният директор на foodpanda Ивайло Нецов
Изпълнителният директор на foodpanda Ивайло Нецов    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на foodpanda Ивайло Нецов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Платформата за доставка на храна foodpanda разширява бизнеса си, като от две седмици вече доставя и хранителни продукти в София от веригата "Фантастико". Предлагат се около 600 вида продукти.

Социалното дистанциране заради пандемията най-сетне ражда конкуренция и в доставките на храни, след години съпротивление вече алтернативите са няколко. Макар онлайн вариантът все още да отсъства при най-големите чужди вериги.

От ресторанти към магазини

"При нас няма слотове, които се отварят всеки ден, а доставяме постоянно през целия ден по време на работното време на "Фантастико". Работим с осем магазина на веригата, а не от централен склад, за да гарантираме бърза доставка до 30 минути", заяви пред "Капитал" Ивайло Нецов, изпълнителен директор на foodpanda за България. Според него така се гарантира и работата на доставчиците по време на карантината, които са над 500.

Поръчката трябва да е за минимум 20 лв., а цената на доставката в момента в платформата е безплатна, но зависи спрямо локацията на клиента.

От foodpanda казват, че новият бизнес расте постоянно, а най-поръчваните стоки са тези от първа необходимост - прясно и кисело мляко, яйца и вода, както и бира. Новата услуга е част от плана за разширяване извън основната дейност с доставка на храни от ресторанти. Компанията вече работи със 150 магазина в платформата си, сред които зоомагазин, цветарници, обекти за алкохол и др., уточнява Нецов. Той допълва, че платформата работи в няколко града и с аптеки, но не и в София.

"Тепърва ще разширяваме бизнеса извън храните от ресторанти. В преговори сме с верига дрогерии, за техника и за детски играчки", казва изпълнителният директор на foodpanda. Компанията е собственост на глобалната Delivery Hero от 2016 г. Компанията работи под този бранд в 13 държави в Азия и Източна Европа (Румъния е другата в региона освен България). Приходите на Delivery Hero за 2018 г. са 687 млн. долара.

Храната - вече и онлайн

Търсенето на стоки от първа необходимост онлайн нарасна значително по време на карантината. Българската платформа за доставка на хранителни стоки eBag е натоварена и пуска свободни слотове по няколко пъти на ден, като инвестира в разширяване на капацитета си. Доставката струва 4.50 лв., а поръчката трябва да е минимум 30 лв. Допреди месеци eBag продаваше точно стоки на "Фантастико", но партньорите се разделиха, без да дават подробности.

Има и други, по-малки подобни услуги, а редица магазини търсят начини за навлизане и в този канал. Веригата "Мандарин", която има три супермаркета в София, също започна да доставя хранителни стоки в столицата и Варна.

В същото време най-големият онлайн търговец в България - еMAG, също предлага все повече стоки на търговци в своя marketplace, макар и все още да не е навлязла пряко в храните. На този етап през нея могат да се поръчат сладки изделия, бебешки храни и др.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 1

    Ето причина да се регистрирам във фууфпанда.

    Нередност?
  • 2
    headhunters avatar :-|
    Headhunters
    • + 1

    Foodpanda е един marketplace и качеството на услугата варира в доста големи граници и зависи много от заведението, кой изпълнява доставката и т.н. Аз лично съм доволен само от 1-2 заведения в платформата. Случвало се е да чакаме 3 часа за сандвичи. Смях.

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 2

    А хигиената на доставка? За мен гледайки куруерите е най-малкото спорна. Колелета, превозни средста тип "Бангия". Куриерите здрави ли са , все въпроси, въпроси.
    После може да се окаже ,че куруера е на граждански договор и пандата не е задължена да следи здравното му състовние и т.н.
    На тоя етап мерси.

    Нередност?
Нов коментар