🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Терасата – нашата вдъхновяваща връзка с природата

Иновативни решения от VELUX превръщат балкона в място за релакс и творческо вдъхновение

Терасата – нашата вдъхновяваща връзка с природата
Терасата – нашата вдъхновяваща връзка с природата
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лятото настъпва уверено и първите летни температури за годината са вече факт. Слънчевите лъчи, синьото небе и зеленината навън ни примамват все по-неудържимо сред природата. В такива дни ни се иска да сме колкото се може повече навън. Когато ежедневието ни е свързано с дълги часове прекарани у дома, в съчетаване на различни дейности, отвореното пространство е истинско съкровище. Балконът е идеалното място да подишаме свеж въздух и да се порадваме на деня. Независимо дали ще разнообразим работата си с чаша кафе от терасата или ще отделим време за себе си, чувството за близост с природата у дома е наистина безценно.

2020 година определено наложи тенденцията, че балконът не е просто сервизно място за складиране на вещи или сушене на дрехи, а пространство с потенциал. С малко въображение можем да го превърнем в чудесно кътче за различни дейности и то с прекрасна гледка. Възможността да пуснем природата в дома си и да прекарваме време навън, дори когато сме вкъщи е предимство, което става все по-важно за здравето на цялото семейство. За да се чувстваме комфортно, добре е да помислим за функционални решения, които ще ни осигурят чудна тераса дори в жилища, които не сме си представяли, че е възможно.

И така, как да се радваме на уютен и удобен балкон в мансардния дом? От VELUX са помислили за това, предлагайки иновативни идеи за закрита, покривна тераса или прозорец-балкон.

Получете максималното от своята покривна тераса

Ако имате външна тераса, която обаче трудно можете да използвате поради скатния покрив, с който тя граничи, VELUX може да ви предложи едно много рационално, удобно и лесно решение. Специалната комбинация от покривни прозорци с вертикални елементи, отварящи се като врата, може да даде допълнително открито пространство в дома, превръщайки неизползваемата външна тераса в пълнофукционален балкон, където можете да оформите прекрасен кът за почивка или работа. Така ще комбинирате свободата на простора, светлина и вдъхновяваща гледка, на които да се насладите, докато работите или пиете своето ароматно сутрешно кафе. А защо не и да се полюбувате в края на деня на светлините на вечерния град, докато усещате върху кожата си нежния вечерен полъх. Затварянето на вратата към покривната тераса само за секунди я превръща в покривни прозорци, с които да продължите да се любувате през нощта.

В допълнение прозорците на покривната тераса ще позволят на свежия въздух да влиза в дома ви свободно, дори когато сте навън, без да се тревожите за идващия дъжд или за лошото време. Системата разполага с уникално вградено решение за естествена вентилация, чрез което се вкарва свеж филтриран въздух през специален вентилационен отвор. Ако пък имате нужда от по-приглушена дневна светлина, можете да изберете измежду огромно разнообразие от щори VELUX. Външните сенници за горния елемент на системата на покривната тераса от своя страна ще ви помогнат да намалите топлината и да спрете директното слънцегреене, без да закривате гледката към простора наоколо.

Превърнете покривния прозорец в балкон

Ако нямате балкон на вашата мансарда, не се тревожете. От VELUX са помислили и за това. Специалният прозорец балкон VELUX Cabrio за секунди може да се превърне от скатен покривен прозорец в малък, но уютен балкон. С две лесни движения горният елемент на прозореца Cabrio се превръща в навес, а долният - в елегантен и удобен парапет и вашето жилище в миг ще се сдобие с чудесен отворен акцент, през която светлината и свежестта на природата ще озарят дома ви. Там можете да се насладите на прекрасна гледка към света наоколо, да се отморите след напрегнатия работен ден или да започнете деня си с вдъхновение и зареждаща доза свежест от природата.

Как закритата тераса може да освежи деня ви?

Ако вашето мансардно жилище разполага със закрита тераса, лесно можете да превърнете това пространство в разкошна градина и да се радвате на своето градинарско хоби, както през лятото, така и през зимата. Достатъчно е само да оборудвате терасата с покривен прозорец и по този начин да пуснете слънцето вътре. Изобилието от светлина ще ви помогне да претворите вашата тераса в един вечно зелен оазис, където да работите с вдъхновение, независимо от сезона, или да намирате спасение от натовареното си ежедневие и да се зареждате с енергия за предстоящия ден.

Доскоро в забързания ритъм на деня не отдавахме заслуженото внимание на терасата. Всъщност това е едно чудесно място от нашето жилище, което може да ни даде много настроение и връзка с природата. Последните тенденции превърнаха балкона в акцента на дома, а нуждата от свеж въздух и витамин D ни напомниха за позабравената му роля. Пространството навън придобива специално значение и се превръща в ново преживяване. Затова за него трябва да помислим с креативност и желание, за да може той да ни зарежда с жизненост и позитивни емоции.