Cirque du Soleil поиска защита от фалит

Компанията съкращава 3500 души в опит да оцелее, приходите от началото на кризата са нула

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията Cirque du Soleil, която стои зад едноименното цирково шоу, е поискала от канадското правителство закрила от кредиторите, пише BBC. Фирмата ще се опита да преструктурира капиталовата си структура, като първата стъпка вече е направена и включва съкращаването на близо 3500 души, които са работили в нея.

Според изявление на компанията от началото на коронакризата тя има нула приходи, след като глобалната пандемия доведе до спиране на всички представления, включително и шест такива в Лас Вегас и още 44 на международно ниво.

Преди да съкрати 3500 души, компанията постави 4600 души в неплатен отпуск още през март. Според няколко бизнес издания Cirque do Soleil има над 1 млрд. долара дългове. "За последните 36 години Cirque du Soleil беше изключително успешна и печеливша организация. Въпреки това с нула приходи откакто се наложи да спрем всички шоупрограми заради COVID-19, ръководството на компанията трябва да вземе някои решения, които да подсигурят съществуването на фирмата", коментира в изявление Даниел Ламар, президент и изпълнителен директор на Cirque du Soleil.

В Twitter компанията публикува и отговори на въпроси, които фирмата очаква, че ще бъдат задавани често през следващите седмици. Най-важният въпрос и отговор според компанията е, че макар и да нямат нова дата, шоутата на цирка продължават да са активни и билетите, закупени за тях, важат.