🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Danone продава някои активи и сменя част от ръководството

Компанията се опитва да се справи с ефектите на коронавируса

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Хранителният конгломерат Danone планира да се раздели с някои от активите си, както и да смени част от ръководството си, за да се справи с ефектите на коронавируса, пише MarketWatch. Акциите на фирмата се вдигнаха с 2% в понеделник, което предполага умерено оптимистична реакция от инвеститорите, след като от началото на годината Danone загуби 25% от пазарната си капитализация.

Danone търси начин да навакса бързо изоставането си от планираните резултати за тази година, които предвиждат между 3 и 5% ръст на продажбите през тази година. За да покрие тези очаквания, Danone предвижда преразглеждане на някои от брандовете си като протеиновите прахчета Vega, които бяха закупени като част от сделката за органичния производител WhiteWave, на стойност 10.4 млрд. долара, както и активи за около 500 млн. долара в Аржентина. По-рано през октомври Danone обяви и че ще продаде останалия си дял в Yakult, производител на кисело мляко с пробиотици.

В понеделник компанията обяви и напускането на финансовия директор Сесил Кабанис, която ще бъде заменена от Юрген Есер. Досега Есер беше финансов директор, но само за африканските подразделения на компанията. Двама други настоящи директори - Вероник Босета и Шейн Грант, вече ще отговарят за Danone International и Danone Северна Америка.

Според RBC Capital смяната на финансовия директор е очаквана стъпка, защото Кабанис никога не успяла да спечели инвеститорите. "Нейното напускане изглежда като опит да се смалят някои притеснения относно Danone - или може би тя е осъзнала, че е грешният човек за провеждането на стратегическия преглед на активите", пишат от анализаторската фирма в бележка към клиентите си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар