🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

DPM е добила близо 30% повече злато от мините си в България

През 2020 г. компанията е произвела 298 хил. тр.у. от благородния метал

Мината в Челопеч увеличава леко добива на злато, но при медта има спад
Мината в Челопеч увеличава леко добива на злато, но при медта има спад
Мината в Челопеч увеличава леко добива на злато, но при медта има спад    ©  Цветелина Белутова
Мината в Челопеч увеличава леко добива на злато, но при медта има спад    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Канадската Dundee Precious Metals (DPM) е произвела близо 30% повече злато от дейността си в България през 2020 г. Основната причина за ръста е, че миналата година беше първата, в която рудникът на компанията край Крумовград работи пълни 12 месеца. Увеличение обаче има и в производството на златен концентрат от мината в Челопеч, показват данните на дружеството.

Производство

Предварителните резултати сочат, че двете местни дружества на DPM - "Дънди прешъс металс Челопеч" и "Дънди прешъс металс Крумовград", са добили малко над 298 хил. тр.у. злато под формата на концентрат (виж таблицата). Общо 118.7 хил. тр.у. са произведени от рудника "Ада тепе" край Крумовград, което е над два пъти повече от предходната година. Производството там започна в средата на 2019 г., а пълен капацитет беше достигнат в края на август.

Ръст около 3.5% има и в добива на златен концентрат в Челопеч. Компанията там обаче отчита леко понижение в производството на мед. От DPM посочват, че производствените резултати от България отговарят или изпреварват предварителните прогнози на компанията.

Водеща позиция

След около месец се очаква и отчетът на канадското дружество, който ще покаже как увеличеното производство се е отразило на финансовите резултати. Влияние вероятно ще окаже и поскъпването на златото последните месеци.

През 2019 г. общите приходи на "Дънди прешъс металс Челопеч" останаха практически непроменени в размер на 411 млн. лв., а нетната печалба се понижи до малко под 123 млн. лв. Новото дружество "Дънди прешъс металс Крумовград" също за първи път се нареди в топ 10 в секторната класация на "Капитал", като отчете приходи от близо 140 млн. лв. и почти 33 млн. лв. печалба. С това обединеният бизнес на DPM в България се превръща в лидер в добивната индустрия в страната.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nyi1610522687700316 avatar :-|
    Nikolai Ivanov
    • + 1

    А какво влиза в българската хазна един наплюнчен.трябва да се види имали бълг.акционери и кои са те,щото се вижда огромно нежелмании за промяна на кондиционният договори

    Нередност?
  • 2
    bigman_1 avatar :-|
    BGman

    Голяма далавера...

    Нередност?
Нов коментар