🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Летище Бургас очаква 6400 чартърни полета тази година

Загубите от туризма за 2020 г. могат да надхвърлят 5 млрд. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това лято летище Бургас очаква 6400 чартърни полета. Прогнозата беше съобщена от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в морския град. Или ако в самолет има по 150 пътници, това прави около 1 млн. туристи.

За 2019 г. през южната морска аерогара са преминали 2.85 млн. туристи. А за измината 2020 г. за месеците от март до септември включително - едва 187 хил. души. Или изчисленията показват, че очакванията на Министерството на туризма са за поне 5 пъти повече туристи само от чартъри спрямо корона дъното от отминалия летен сезон.

Загуби от 5 млрд. лв.

От министерството изчислиха още, че на база данните от Националния статистически институт и Българската народна банка за първите 9 месеца на 2020 г. загубите от вътрешния и входящия туризъм възлизат на около 4.2 млрд. лв. Очакванията са те да нараснат поради по-малкия брой туристи в края на годината, като не е изключено загубите да надхвърлят 5 млрд. лв. за цялата година.

Туристите, пренощували в местата за настаняване в страната през 2020 г., са над 4.5 млн. От тях 3.3 млн. са българи, а чужденците са над 1.2 млн. Това показват данните на Единната система за туристическа информация.

Най-силно е било присъствието на румънците - над 400 хил. Туристите от Германия са били под 100 хил. А на трето място е Полша с над 85 хил. туристи, като сега по думите на Николова предстои да се открие туристическо представителство във Варшава.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1

    Освен да се снима пред туристически обекти и да ръси простотии, каква друга работа върши природното недоразумение Мариана Николова?

    Нередност?
Нов коментар