CEMIS предоставя информация как да удължим живота на продуктите

Цветомир Калчев, управител на "Магистериум" ООД

CEMIS предоставя информация как да удължим живота на продуктите
CEMIS предоставя информация как да удължим живота на продуктите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как се роди идеята за създаването на платформата CEMIS и какво представлява тя?

Идеята се роди буквално от ежедневието на нашето домакинство. Година преди подаването на проекта генерирахме значителен обем специфични битови отпадъчни материали, които не искахме да изхвърлим в контейнера за смет, а да ги дарим за последващо използване или оползотворяване. Явно точно в този период обичайните дарителски кампании бяха приключили, защото ни отне повече от 2 месеца, докато попаднем на информация за такава. В резултат на което в посочения ден, място и час отидохме с цялото количество събрани, прилежно подредени и подготвени за даряване битови отпадъчни материали. След около 20 мин., в очакване, в нас започнаха да се прокрадват съмнения за допусната информационна грешка за самата кампания. Опитът ни да разсеем това съмнение, като се свържем директно с организаторите, остана неуспешен. Успяхме да се свържем обаче с администрация, под егидата на която се провеждаше кампанията, откъдето разбрахме, че и те нямат информация за такава кампания. Наложи се да върнем подготвените за предаване битови отпадъчни материали и да продължим търсенето. Изненадата ни бе пълна, когато след няколко дни попаднахме да подробна информация за "успеха" на проведената кампания, в която не се включихме, като дори се отчитаха конкретни количества събрани и предадени за оползотворяване битови отпадъчни материали.

Това ни провокира да потърсим платформа или обобщена информация за възможностите за предотвратяване на отпадъци, начините и местата за удължаване на жизнения цикъл на продуктите, добри практики и др.

Проучихме и аналогични добри практики в ЕС и по света, като установихме, че успехът на по-голямата част от тях се дължи на техните инициатори, граждани или на малкия и средния бизнес, които споделят информацията, с която разполагат, и създават партньорства и устойчиви съобщества от потребители, които стават носители и разпространители на идеята. Водени основно от собствените си разбирания и стремежи за създаване на рeсурсно ориентирано общество, генериращо и прилагащо модели на кръгова икономика.

Това ни убеди, че не организаторът на добрата практика е ключов за нейният успех, а ясните послания, актуалността на данните, позитивният диалог и потребителски ориентираната информация.

Затова решихме да се опитаме да променим представянето на информацията и да подготвим проект за създаване на платформа, откликваща и надграждащата се според нуждите на нейните ползватели.

CEMIS e нова онлайн платформа, която информира за възможностите за предотвратяване, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъчни материали, както и за местата, на които те могат да бъдат предавани. Това е първата и единствена до момента отворена платформа, която предоставя информиран избор за възможностите и действията, водещи до намаляване образуването на отпадъци и удължаване живота на използваните в домакинството продукти.

С каква продължителност е пилотният проект и на каква стойност е той?

- Проект № BG16M1OP002-2.009-0036 "Пилотен демонстрационен модел за кръгова икономика" се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца.

Отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е 370 456.68 лв., от които 314 888.18 лв. европейско и 55 568.50 лв. национално съфинансиране.

Каква е целта на проекта, по кои резултати ще измерите нейния успех?

- Основната цел на CEMIS е да помогне на ползвателите да открият предимствата на кръговата икономика, както и възможностите за предаване, даряване, търсене, ремонтиране или наемане на уреди, мебели, вещи и продукти. Идеалната цел на създателите на платформата е да осигурят място за обединяване на идеи и споделяне на възможности за създаване на ресурсно ориентирана общност .

CEMIS повишава информираността, като създава публично споделено пространство, в което всеки потребител може да изпраща информация за местата, на които могат да се предават отпадъци, за наличните в кварталите сервизи, услуги, провеждани кампании, инициативи, срещани добри практики и дори идеи за създаване и развитие на модели за кръгова икономика.

Платформата е разработена така, че достъпът до нея да се извършва както от най-популярните браузъри, така и чрез програмираните безплатни приложения за различните мобилни устройства. Осигуреният достъп към платформата е максимално лесен и удобен, той може да се осъществи през различни смарт устройства - компютър, смартфон, таблет и др.

Кръговата икономика зависи от създадените възможности за информиран избор.

Кои групи смятате за свои потенциални потребители и каква информация ще могат да получават те чрез платформата? Според първоначалните ви заявки целите да ангажирате бизнеса, неправителствените организации и гражданския сектор - с какво и как ще ги ангажирате?

- Потенциални потребители на платформата сме всички ние, жителите на град София, кварталният бизнес, малките и средните предприятия, цялата общественост, неправителственият сектор, държавни и общински администрации и техните служители, т.е. всички ползватели, които искат да се включат в моделите на кръговата икономика, които искат да дарят ненужните си вещи, да ремонтират все още използваните такива или с една дума за всички нас.

Платформата ни е различна с това, че още при самото изграждане тя е структурирана да е в услуга на потребителите си. Да не налага промяна в потребителските навици, да е лесна за работа и практична за ползване. Информацията, която се съдържа и обобщава в нея, се подава в оригиналния си вид, без да изисква от собствениците или разпространителите й допълнителна обработка.

Ако решите, че искате да сте част от платформата, споделете вашата информация, ние не само ще я направим лесно ползваема, но и ще осигурим директна връзка към нейния първоизточник.

Идеята е CEMIS да стимулира промяна в поведението на потребителите за вземане на информирани решения, за създаване или участие в пилотни модели на кръгова икономика. Активността и участието на обществеността до голяма степен зависи от своевременната информираност, което се явява и основната нужда, и бариера.

Конкретно за бизнеса платформата ще е добра допълнителна възможност за рекламиране на местния бизнес по райони. За неправителствения сектор платформата ще е лесен начин да откриват, инициират и участват в дарителски и доброволчески кампании, да свързват и привличат съмишленици в каузите си.

Платформата ще напомня на потребителите, че всеки от тях може да ограничи купуването на стоки, които водят до образуване на много отпадъци. Ще покаже на домакинствата, че могат да удължат живота на редица продукти, които използват в ежедневието си чрез ремонтирането им, както и начините за намаляване на количеството битови отпадъци чрез възможностите за разделно събиране и компостиране. Освен екологичните ползи домакинствата могат да имат и икономически ползи чрез спестени разходи за нови ненужни или малко използвани продукти.

Обявявате се като потребителски ориентирана информационна платформа, може ли да уточните как ще разпространявате, популяризирате информацията чрез платформата? Как потребителите ще могат да научават за пунктовете, местата, на които те могат да предават битови отпадъчни материали? По какъв начин ще се реализира идеята ви за директна връзка между потребителите за размяна на различни вещи?

- CEMIS е изключително функционална платформа, в която всеки лесно, бързо и удобно намира информация за местата за разделно събиране и предаване на отпадъци или употребявани стоки и вещи. Само с един клик откривате точните локации на всички места за предаване на опаковки, текстил, автомобилни гуми, батерии, електроника, опасни отпадъци и др., както и наличните на територията на София компостери и площадки за разделно събиране на отпадъци.

При зареждане на сайта www. cemis.bg или след инсталиране на мобилното приложение пред вас се визуализира картата, в която чрез икони са достъпни всички обекти, разделени в три категории: "Отпадъчни потоци от бита", "Сервизи" и "Услуги". Всяка категория се състои от конкретни обекти, подредени според броя на записите в тях. Ако желаете да видите дадена категория или обект, трябва само да сложите отметка в квадратчето пред тях. Върху картата ще се визуализират икони, указващи местата, на които можете да намерите интересуващите ви обекти.

Всеки потребител на платформата може да се възползва от опцията "Навигация до адреса", която да го отведе до точното местоположение на обекта.

Голямото предимство на CEMIS е форумът, в който регистрираните потребители могат да обменят информация помежду си и сами да инициират заемане или споделяне на вещи и стоки. Ползвателите на платформата могат да споделят, да заемат и да използват повторно продукти и материали, като по този начин предотвратяват образуването на отпадъци и удължават жизнения им цикъл. Така платформата създава повишена информираност чрез създаване на публично споделено пространство, в което всеки потребител може да изпраща информация за местата, на които могат да се предават отпадъци, за наличните в кварталите сервизи, услуги, провеждани кампании, инициативи, срещани добри практики и дори идеи за създаване и развитие на модели за кръгова икономика.

Заявявате намерение да предоставяте и информация за малкия и средния бизнес - как ще достигнете до него, с какво ще бъдете полезни и на него, и на неговите клиенти?

- До бизнеса, както и до всички потребители, достигаме чрез използването на различни комуникационни канали, залегнали в разработеният по проекта Комуникационен план. CEMIS се явява безплатен инструмент за популяризиране на местния бизнес. Интерактивната карта предоставя възможност за лесно намиране и насочване към кварталните работилници, обущарски, текстилни и ремонтни ателиета, сервизи и други необходими услуги, до които всеки потребител на CEMIS има достъп.

На платформата има представени приложими модели и идеи за кръгова икономика, описани в раздел "Полезно", "Добри практики".

Основната ни цел е да популяризираме създадени и работещи добри практики и инициативи.

CEMIS ще повиши осведомеността и общественото самосъзнание за прилагане на йерархията за управление на отпадъците и ще увеличи участието на гражданите в моделите за кръгова икономика, предоставяне образуването на отпадъци и разделното събиране.

Информиране на обществото какво е кръговата икономика - модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците. Той носи ползи както за околната среда, така и за икономиката. Кръговата икономика е насочена към удължаване на жизнения цикъл на продуктите. На практика това означава възможно най-дълго споделяне, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти.

Всичко това не би могло да бъде постигнато без нужната информационна обезпеченост, а CEMIS e платформата, която предоставя информиран избор и прави крачка напред в създаването на отговорно и ресурсно ориентирано общество с еколо-гично съзнание.

Резултатите от съществуването на платформата ще бъдат измервани по два начина:

  • Директни - ще проследяваме следните индикатори: брой посетили платформата потребители, брой регистрирани във форума потребители, брой достигнати през медийните публикации и платформи читатели и брой потребители на социалните мрежи, до които е достигнала информация за платформата и нейните ползи и дейности.
  • Индиректни - през допълнителните партньорства с бизнес и неправителствени организации, които биха били направени в бъдеще; през кампании и инициативи, които ще възникнат или ще потърсят партньорство с платформата; чрез съвместна работа и разширяването на платформата с други общини и държави.

На каква база се опряхте при разработването на пилотния проект - имате ли социологически изследвания, проучвания на потребителските нагласи, други данни в тази област? Интересува ли се българският потребител от рециклиране и намаляване на битовите отпадъци и готов ли е да участва в този процес?

- Когато започнахме работа по проекта, първото нещо, което направихме, е да проведем обширно и детайлно проучване и да систематизираме наличната публична информация, включваща данни и възможности за обмяна на данни чрез установените добри практики.

Освен това изготвихме задълбочен анализ на добрите практики, структура на управление и представяне на информация, използвани ресурси и капацитет за поддръжка, събиране, управление и ползване на данните. Идентифицирахме основните нужди на целевите групи и информационните пропуски и затруднения в сектора.

Проведохме дигитални и физически работни срещи и кръгли маси с представители на всяка от целевите групи, за да можем адекватно да дефинираме информационните дефицити и необходимата потребителска структура и интерфейс. Видяхме се с представители на Изпълнителна агенция по околна среда, Столична община, организациите по оползотворяване на отпадъци, бизнеса, НПО и представители на гражданския сектор, с колеги и съмишленици.

Освен проведените срещи реализирахме и множество разговори и допитвания, в резултат на което идентифицирахме основните нужди и пропуски и излязохме с конкретни предложения за тяхното посрещане, мерки за преодоляването им, включително препоръки за последващи действия. Идентифицирахме най-подходящите за нас и нашите потребители начини за включване на наличните данни, структура на визуализация и приложения в платформата.

В течение на една година извън срещите и работните групи, анализите и проучванията бяхме в ежедневен контакт с наши партньори, приятели и последователи в социалните мрежи. Представихме проекта си пред чужди публики, намерихме нови съмишленици, обсъдихме нови идеи. Смеем да кажем, че българският потребител се отваря все повече към екосъобразния начин на живот, към предотвратяване образуването на отпадъци, повторната употреба и рециклирането. Все повече хора, домакинства и фирми имат желание да събират разделно, да рециклират, компостират и удължават живота на стоките и продуктите си. И търсят информация как да го правят. CEMIS е платформата, която би ги улеснила, би им дала правилната актуална информация и решения, така че да улесни този започващ природно ориентиран процес.