🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Unilever се отказа от придобиванията, инфлацията удря печалбите

Компанията предупреди, че има затруднения в прехвърлянето на по-високите цени върху потребителите

Компанията се готви за по-ниски печалби заради инфлацията
Компанията се готви за по-ниски печалби заради инфлацията
Компанията се готви за по-ниски печалби заради инфлацията
Компанията се готви за по-ниски печалби заради инфлацията
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Британската компания за потребителски стоки Unilever изключи големи придобивания, след като дружеството носи критики от инвеститорите за неуспешното преследване на бизнеса на GlaxoSmithKline. Компанията също така предупреди, че инфлацията ще окаже сериозно влияние върху маржовете на печалба и предвижда печалбите да са по-ниски в следващите две години.

Очакваният удар върху рентабилността идва въпреки покачването на цените, което Unilever предприе миналата година. То доведе до ръст на продажбите с 2.9% през 2021 г. Основният оперативен марж през 2021 г. е 18.4%, което е леко намаление спрямо предходната година. Unilever заяви, че очаква маржовете да бъдат "възстановени след 2022 г., като по-голямата част ще стане през 2023 г., а останалата - през 2024 г.".

Финансовият директор Греъм Питкетли каза, че компанията очаква загуби 2 млрд. евро от инфлацията през първата половина на 2022 г. и да се ограничат до 1.5 млрд. до края на годината.

Изпълнителен директор под напрежение

Компанията също така заяви, че няма да преследва мащабни придобивания "в обозримо бъдеще", след като неуспешната й оферта за 50 млрд. паунда за подразделението на GlaxoSmithKline за здравни продукти предизвика лоша реакция от страна на акционерите, някои от които призоваха за напускане на председателя на Unilever Нилс Андерсен. Нилс Андерсен не е свършил страхотна работа. Бих искал да видя тежък, супер впечатляващ стълб в Unilever. Той не е от тези, заяви пред Financial Times един от големите инвеститори в компанията, поискал да остане анонимен.

Вместо това групата ще изкупи обратно акции за сумата до 3 млрд. евро през следващите две години и ще търси по-малки придобивания в области като здравето на потребителите и луксозната красота. Според анализатори мрачната прогноза за маржа отразява липсата на доверие в марките на Unilever и способността им да прехвърлят бързо нарастващите разходи изцяло върху търговците на дребно и потребителите.

"Обратното изкупуване подсигурява, че те са ангажирани с възвръщаемостта на акционерите, но отрицателна страна е, че виждат по-малко инвестиционни възможности в собствения си бизнес", каза Тинеке Фрике от Waverton Investment Management, чийто фонд инвестира в Unilever.

Според анализатора на Barclays Уорън Акърман обратното изкупуване е правилният ход в тази ситуация. "Обратното изкупуване на 3 млрд. евро не е толкова голямо. Приходите от продажбата на техния бизнес с чай бяха 4.5 млрд. евро, така че те дори не връщат пълните постъпления от тази сделка", казва пред Reuters той. "Но със сигурност мисля, че сигналът е правилният и те изслушаха акционерите относно придобиванията", добавя Акърман.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    daniboy avatar :-P
    Daniboy
    • + 1

    До коментар [#1] от "ybw101101274":

    Здравейте, аз пък съм докладващ

    Нередност?
Нов коментар