🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Finance Academy и SoftUni: Правим българите по-богати чрез обучение за инвестиции и лични финанси

Двете организации поставиха началото на стратегическо партньорство

От ляво надясно: Иван Ненков, Георги Захариев, Светлин Наков, Христо Тенчев
От ляво надясно: Иван Ненков, Георги Захариев, Светлин Наков, Христо Тенчев
От ляво надясно: Иван Ненков, Георги Захариев, Светлин Наков, Христо Тенчев
От ляво надясно: Иван Ненков, Георги Захариев, Светлин Наков, Христо Тенчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Finance Academy и SoftUni стартират стратегическо партньорство, което цели предоставянето на ефективно и достъпно образование в света на инвестициите и личните финанси.

SoftUni е една от най-големите образователни организации в България, предоставяща кариерно развитие на хиляди експерти в сферата на дигиталните професии.

Finance Academy е бързорастящ стартъп в сферата на образованието, който цели да подобри стандарта на живот на всички българи, чрез модерни, интерактивни и практически обучения, предоставяйки знания на достъпен език за водещите сфери на инвестициите, личните финанси и икономиката. Синергията между двете образователни организации съвсем естествено води и до следване на обща цел - създаване на още нови възможности за повишаване както на дигиталната, така и на финансовата грамотност на българите.

Основател на Finance Academy е Георги Захариев - антрополог по образование, инвеститор и предприемач по призвание, с над 7 години опит в бизнеса и иновациите. Кариерата му преминава през позиции като Project Manager на Google "Дигитален гараж" за България, дигитален консултант, директор "Бизнес развитие" в SoftUni. Основател е на една от първите компании за управление на имоти за краткосрочни наеми в България, създадена преди повече от 6 години, като в момента фирмата управлява личното му портфолио от имоти в София. Георги Захариев е част от управителния съвет на Асоциацията за туристически имоти и иновации, където споделя стратегически приоритети за развитието на туризма и България като модерна бизнес дестинация. През последните 2 години е управляващ партньор в Zahara Consult - консултантска компания, предоставяща бутикови услуги за дигитален маркетинг и позициониране в сферата на финансите, криптовалутите, блокчейн, NFT и софтуерните решения, с клиенти на 3 континента.

Как се роди Finance Academy?

- Finance Academy се роди като проект през март 2020 г. по време на пандемията, причинена от COVID-19. Ежедневно бях свидетел на хиляди истории как българи губят работата си, не знаят какво ще се случи с тях в бъдеще, защото нямат спестявания и не могат да си осигурят финансова стабилност и независимост. По това време отговарях за стратегическите партньорства в SoftUni - най-голямата образователна организация в България, и по този начин съм съдействал на стотици млади програмисти, дигитални маркетолози и дизайнери да започнат работа във водещи компании. В същото време обаче си зададох въпроса: "Защо нямаме достъпно, качествено и масово образование в сферата на управлението на личните ни финансови средства?". България все още е на сравнително ниски нива на финансова грамотност спрямо повечето европейски държави. Вероятно това се дължи на множество и комплексни фактори, сред които ниската ефективност на държавното обучение, където темата все още е табу, незапознатостта на широката аудитория с нуждата от подобна грамотност и по-ниския стандарт на живот. Казах си следното: "Искам българите да живеят добре и да могат да си позволят живота, за който мечтаят". Звучи клиширано, но когато го обвържеш с конкретен план и водещи лектори, се превръща в реалност.

Свързах се с някои от водещите имена в сферата и заедно успяхме да създадем първата практическа онлайн програма за инвестиции и лични финанси. Проектът започна да функционира ефективно от декември 2020 г., след почти година подготовка, и до края на 2021 г. достигнахме до над 4500 курсисти.

Какво отличава Finance Academy от традиционното образование?

- Организацията залага на лектори практици, достъпен език и практическо обучение. Успяваме да предадем знания, които според много успешни хора са задължителни за постигане на добър стандарт на живот. За нас е важно да предоставяме информацията изключително ефективно и пълноценно, с помощта на примери, практика и конкретика. На пръв поглед темите звучат сложно, но иновативният ни подход позволява всеки човек, без значение от образованието, професията и житейския си опит, да ги овладее и приложи в своето ежедневие. Истината е, че в България концепцията за личните финанси и разполагането със собствени пари е тема табу и хората често се учат от грешките си, което им струват скъпо. Нашата мисия е за всеки българин поставянето на финансови цели и работа с лични активи да бъдат също толкова лесни, колкото боядисването на стената или наливането на масло в автомобила. Говорим за нуждата от съвременни знания като базова компютърна грамотност и владеене на английски език например. При нас всичко е лесно, бързо и разбираемо, без ненужни усложнения.

Всеки ли може да запише вашите обучения?

- Обучението във Finance Academy е изцяло онлайн и позволява на всеки курсист да определи графика и темпото си. Във времена, в които икономиката претърпява огромни промени и трябва да се адаптираме бързо и ефективно, ние предаваме знания за изграждане на финансова независимост и създаване на дългосрочно богатство, които всеки човек трябва да притежава. За мен най-голямото щастие и валидация на нуждата от такова образование са десетките съобщения, които получавам лично от ученици, студенти, работещи професионалисти и дори пенсионери, които ми пишат, че сме променили живота им и прилагат наученото ежедневно.

Хубавото на нашия модел е, че всичко започва с напълно безплатен курс, който запознава курсистите с основите на инвестициите и личните финанси. Всеки може да прецени дали темата и начинът, по който я представяме, са му интересни и полезни в рамките на 1 месец. След това кандидатите имат възможност да продължат в цялостната програма, която събира над 130 часа лекции в рамките на 5 месеца. Засягаме теми като криптовалути, недвижими имоти, акции, лични финанси, злато, ETF, данъци и такси - на практика всичко, от което имате нужда, за да изградите финансова независимост, без да стартирате собствен бизнес. Разработили сме специфични ресурси без алтернатива в България, които курсистите ни ползват за бързо и лесно усвояване на материята.

Колко детайлни са курсовете във Finance Academy?

- Ще ви дам пример. "Инвестиции в недвижими имоти" стартира от базово ниво, в което се запознаваме с имотите като активи, разходи по сделките и изчисляване на възвръщаемост от подобна инвестиция. След като преминем фундаментите, достигаме до това как да инвестираме в недвижими имоти в Metaverse и чрез блокчейн, както и изчисляване на това какви рискове крие икономиката върху ликвидността на имота в случай на тежки икономически кризи и как да се справим с тях.

Друго наше обучение - "Инвестиции в криптовалути", демонстрира на практика целия път, през който можем да преминем, за да анализираме различни криптоактиви и проекти от икономическа и технологична гледна точка. За целта следваме много ясни и точни базисни стъпки - как се купуват криптовалутите, какви са видовете портфейли и как работи криптоикономиката. Тук стигаме до ниво, в което дори организираме напълно безплатна конференция с някои от най-големите имена в света на криптовалутите и NFT, за да може повече българи да се запознаят с потенциала на тази сфера. Конференцията ще се състои онлайн на 26 февруари и в нея всички ще се докоснат до водещи имена и брандове от САЩ, Тайланд и България.

Какво е практическото приложение на знанията, които предлага Finance Academy?

- За нашите курсисти знанията бързо откриват приложение в ежедневието. Те успяват с лекота да планират личните си разходи, да открият възможности за допълнителни доходи и да изградят цялостно планиране за създаване на дългосрочно богатство. Участниците в програмата ни са сред хората, които не се притесняват от рекордните нива на инфлацията, защото получават конкретни знания как да се преборят с нея.

Кои са водещите лектори в проекта?

- Лекторите ни са голямата ни гордост. Ние обединяваме някои от най-големите и доказани имена не само в България, а и в цял свят с една обща мисия. Лекторите в академията вярват в проекта и го подкрепят, защото осъзнават нуждата от него. Наш лектор е Пламен Моновски - най-младият изпълнителен директор в историята на BlackRock - най-голямата компания за управление на парични средства в цял свят. Професор Даниела Бобева - консултант към Световната банка, преподавател с дългогодишна история и бивш вицепремиер на България, както и автор на първия учебник по лични финанси. Борис Павлов - основател и изпълнителен директор на FlatManager, най-голямата компания в България за управление на имоти за краткосрочен наем. Валентин Михов - експерт и консултант във Finexify, международен инвестиционен фонд за DeFi проекти, Георги Вулджев - един от най-разпознаваемите млади икономисти в България и анализатор в EmergingMarketWatch, както и много други експерти и практици.

Какво следва след летящия старт на проекта?

- Нашата визия включва всеки българин да мине през програмата ни по инвестиции и лични финанси. Амбициозна цел, която дългосрочно ще подобри качеството на живот на милиони. Както днес говорим за дигиталната грамотност като нещо, без което не можем да живеем, така финансовата грамотност ще се превърне във фундамент, нужен за успешен живот на всички. Идеалният свят за Finance Academy представлява България, в която всеки българин не е зависим от ежемесечната си заплата, има спестени средства, пътува, когато пожелае и където пожелае, има портфолио от доходоносни активи, които работят за него в дългосрочен план и му носят пасивни доходи, и живее със стандарт на живот над средноевропейския.

В краткосрочен план разработваме още обучителни програми и курсове, които отговарят на конкретни нужди на нашите курсисти. Чрез партньорството между SoftUni и Finance Academy ще се превърнем в хъб за инвеститори и предприемачи и ще бъдем водещ двигател за българската икономика през следващите 10 години.

Иван Ненков, CEO и съосновател на SoftUni

Какво е значението на Finance Academy като стратегически партньор на SoftUni?

- Стратегическото партньорство между SoftUni и Finance Academy постави началото си върху един много солиден фундамент, основан на общи ценности и възгледи за развитието на образованието и подобряването на средата и живота в България като цяло. През годините SoftUni се превърна в най-успешната образователна институция в сферата на IT и дигиталните технологии, а Finance Academy е един изключително амбициозен проект, който цели да повиши финансовата грамотност на българите, което ще е силна предпоставка за това да имат по-добър живот. Вярваме, че ще постигнем тази цел съвместно благодарение на опита на SoftUni в сферата на образованието и енергията и визията за развитие на финансовата грамотност в България, която има екипът на Finance Academy.

Христо Тенчев, съосновател на SoftUni

Защо България има нужда от проект като Finance Academy?

- Обученията във Finance Academy допринасят към фундаментален аспект в днешния ни живот, който, за съжаление, повечето от нас не сме изучавали в училище - финансовата грамотност. Нещото, от което зависят нашата сигурност, свобода и стандарт на живот. Не само това, но и най-новите тенденции като навлизането на дигиталните валути и възможността да участваме в световна финансова промяна на XXI век.

Светлин Наков, съосновател SoftUni

Какъв проблем решава Finance Academy и каква е връзката с технологичната общност?

- Финансовата, икономическата и инвестиционната грамотност стават все по-важен въпрос от живота на българина, особено сред по-образованите, по-предприемчивите и сред хората с технологични и иновативни професии, които традиционно имат и по-висок стандарт на живот.

Радвам се, че Finance Academy дава нов, по-прагматичен път към знанието за всеки с амбиции за инвестиции и финансова грамотност. Радвам се, че преподават експерти от практиката, които обясняват инвестиционния свят на разбираем език, с реални примери и казуси от ежедневието и демонстрират доказано работещи модели, инструменти и изпитани техники. Радвам се, че академията изгражда солиден финансово-инвестиционен фундамент, обхваща и съвременните иновативни сфери като децeнтрализирани финанси, криптовалути, криптоактиви, NFT и децентрализирано финансиране. Обученията обръщат внимание на криптоинвестициите и тенденциите при дигитализацията и трансформацията на финансовия свят.

Запиши се за безплатния предстоящ курс на Finance Academy - Основи на инвестициите, с който стартира новият сезон на програмата по "Инвестиции и лични финанси". Очакваме те!