НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Виетнамската VinFast строи завод за електроколи в САЩ за 4 млрд. долара

Фабриката ще произвежда още електрически автобуси и батерии

Виетнамският автомобилен производител VinFast влиза на американския пазар
Виетнамският автомобилен производител VinFast влиза на американския пазар
Виетнамският автомобилен производител VinFast влиза на американския пазар    ©  Reuters
Виетнамският автомобилен производител VinFast влиза на американския пазар    ©  Reuters

Виетнамската VinFast обяви, че ще изгради завод за електрически автобуси, автомобили и батерии в Северна Каролина, като първоначалната инвестиция е в размер на 2 млрд. долара. Общото вложение в производствения комплекс се очаква да достигне 4 млрд. долара, изграждането се очаква да започне до края на годината. Заводът ще се намира в индустриалната зона Triangle Innovation Point в окръг Чатъм, Северна Каролина. През януари компанията обяви, че разглежда възможности за изграждането на производствен център и в Германия.

Очаква се заводът да започне работа през 2024 г., като първоначалният капацитет ще бъде 150 хил. броя годишно. Това ще е и първата фабрика за автомобили в Северна Каролина, а освен това е и най-голямата инвестиция, която щатът е получавал досега, съобщава Reuters.

Инвеститорът

VinFast е основана през 2017 г. и е подразделение на най-големия виетнамски конгломерат Vingroup. Компанията има редица поделения, но като цяло се фокусира върху технологии, развитие на недвижими имоти, търговия на дребно и услуги, вариращи от здравеопазване до хотелиерство.

"С производствена база на пазара в САЩ VinFast може да стабилизира цените и да съкрати времето за доставка на продуктите, правейки нашите електрически автомобили (EV) по-достъпни за клиентите", обяви Нгуен Тхи Тху Туй, заместник-председател на Vingroup и главен изпълнителен директор на VinFast.

Компанията вече приема поръчки за два от моделите си - тип спортни превозни средства (SUV), като те ще бъдат произвеждани във вече работещата фабрика на компанията на остров Кат Хай. От VinFast заявиха, че цените за спортния SUV VF8 започват от 41 хил. долара в САЩ, което е около 20 хил. долара по-евтино от тези за сравним модел на Tesla. Компанията цели да продаде 42 хил. електрически превозни средства през тази година.

Американски залог

VinFast залага доста на пазара в САЩ, като се надява да се конкурира успешно с големите автомобилни производители и стартъпи с достъпните си електрически SUV и иновативен модел за лизинг на батерии.

Виетнамската компания започна производство на автомобили през 2019 г.

Американският президент Джо Байдън заяви, че инвестицията на VinFast е последният пример за "работещата ми икономическа стратегия". Очаква се заводът да отвори около 7 хил. работни места. "Решението на VinFast се основава на скорошни обявления на компании като GM, Ford и Siemens, които също решиха да инвестират отново в Америка и да създават работни места", каза Байдън.

Президентът постави амбициозната цел половината от продажбите на нови автомобили в САЩ да бъдат електрически до 2030 г. Тази задача се усложни допълнително заради проблемите с веригата на доставки, които тормозят автомобилните производители от пандемията насам. Именно поради тази причина в началото на март стартъпът Rivian, в който 20% дял има Amazon, предупреди, че производственият му капацитет за 2022 г. може да спадне наполовина.

В изявление на Rivian се вижда, че към 8 март компанията е сглобила 1410 автомобила тази година и 2425 от началото на производството. В него се казва, че през двете седмици преди 8 март средното седмично ниво на производство е било около два пъти по-високо от темпото на завършване на автомобили през четвъртото тримесечие на 2021 г. От компанията също така очакват затрудненията по веригата на доставки да продължат през 2022 г.