🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алтерко" предлага 3.3 млн. евро за словенска компания за интернет на нещата

Предложението е цената да бъде платена с акции и пари в брой

Главният изпълнителен директор на "Алтерко" Димитър Димитров
Главният изпълнителен директор на "Алтерко" Димитър Димитров
Главният изпълнителен директор на "Алтерко" Димитър Димитров    ©  Martin Joppen
Главният изпълнителен директор на "Алтерко" Димитър Димитров    ©  Martin Joppen
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания от сектора на Интернет на нещата (IoT) "Алтерко" обяви в писмо до БФБ, че е отправила предложение за придобиване на 100% от словенската GOAP, доставчик и производител на IoT услуги и продукти. Офертата е за 3.3 млн. евро, като се състои от комбинация плащане в брой и акции, но съотношението все още не е ясно. Акциите на българското дружество поскъпнаха с около 3.6% на фона на новините.

Сделката може да се окаже трудна

Въпреки сериозния спад на приходите на GOAP през миналата година до малко над 2 млн. евро и нетната загуба от 144 хил. евро (2 хил. евро през 2020 г.), която е рекордна за компанията от 2017 г. насам (дотогава има данни в словенския търговски регистър), сделката може да се окаже трудна за сключване. Причината е, че освен Леон Крали, Божан Сърк и Марко Данчевич, които заедно притежават около 70% от компанията (Крали е мажоритарен), има и четвърти участник - словенската Kolektor Group.

През 2017 г. словенският конгломерат инвестира в GOAP 2.4 млн. евро чрез дъщерната си фирма Kolektor Mobility, като срещу нея получава 20% от дружеството. През следващата година Kolektor инвестира още 1.2 млн. евро за допълнителни 10%, с което делът нараства до 30%, а общата инвестиция - до 3.6 млн. евро. С други думи, през 2018 г. GOAP получава оценка от над 10 млн. евро, което означава, че офертата на "Алтерко" може да се окаже твърде ниска.

"Капитал" потърси за коментар изпълнителния директор на "Алтерко" Димитър Димитров. На въпрос дали предложената оферта не е твърде ниска, той отговори, че "те искат да продават". Той все пак намекна, че сделката може и да се осъществи без значително увеличение в офертата. Към настоящ етап тя все още не е офицално приключена.

Спадът в продажбите и нарастващите загуби на словенското дружество също повдигат въпроси, но според Димитров част от причините за лошото представяне на GOAP е именно "Алтерко". "Ние сме огромна конкуренция", споделя българският предприемач пред "Капитал", но добавя, че пандемията и проблемите във веригата на доставките също оказват влияние върху GOAP. "Те страдат допълнително от факта, че цялото им производство е в Европа, докато нашето е в Азия", допълва Димитров. Лидерът на българската технологична компания добавя, че именно проблемите, пред които словенската компания е изправена в момента, я правят подходяща цел за придобиване. "Няма по-добър момент, от този, когато конкуренцията ти страда", допълва Димитров.

Развитието на словенската компания

GOAP, която опера в същия сектор като "Алтерко", е регистрирана в Нова Горица, малък град до границата с Италия, през октомври 1990 г. Компанията произвежда смарт (интелигентни) устройства като крушки, контакти, суичове, като освен това предлага и решения за автоматизация на бизнеси. Според последния годишен отчет на дружеството приходите за 2021 г. са малко над 2 млн. евро - това е спад от над 33% в сравнение с 2020 г. (близо 3.1 млн. евро) и над 50% в сравнение с предпандемичната 2019 г. (близо 4 млн. евро).

Понижението най-вероятно се дължи частично на проблемите в доставките и покачващите се цени на чиповете и полупроводниковите материали. Бизнесът на компанията, свързан с оборудването на смарт круизни кораби, най-вероятно също не върви добре, имайки предвид застоя, в който попадна секторът на туризма през последните години заради пандемията от коронавирус. Другите продукти, които GOAP предлага, са от сферата на умния дом, като компанията има B2B услуги, насочени към бизнеса с интелигенти решения.

Българската линия

"Алтерко" прави различни умни устройства и продукти, базирани на Интернет на нещата. Най-популярните серии са проследяващите устройства MyKi и системите за домашна автоматизация Shelly. Компанията се търгува на БФБ, като в края на годината дружеството листна книжата си и на борсата във Франкфурт. От началото на годината акциите на компанията са загубили около 30% на борсата в Германия и малко над 20% на борсата в София.

Все още няма коментари
Нов коментар