🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Консулт | Някои счетоводни предизвикателства за дружествата на чуждите групи в България

Глобализацията на финансовата отчетност се сблъсква с местните счетоводни изисквания и данъчни регулации

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авторът е съдружник и лидер "Данъци" в EY за България и Югоизточна Европа.

Изискванията за счетоводна отчетност и приложимите данъчни регулации са сред важните предизвикателства за дъщерните дружества на международни групи, които оперират в България. Спазването на тези правила изисква експертни познания, разработени вътрешни системи и внимание към детайлите. От друга страна, несъобразяването с тях води до съществени рискове под формата на финансови санкции, репутационни вреди, както и потенциална лична отговорност за представителите на дружествата.

Специфики на местното законодателство

В България дъщерните дружества на мултинационални компании са задължени да спазват местните счетоводни правила и данъчни регулации. Дружествата следва да водят счетоводство за всички бизнес транзакции, които предизвикват промени в имуществото и финансовото състояние, финансовите резултати, паричните потоци и собствения капитал в хронологичен ред. Софтуерната система за водене на счетоводството трябва да отговаря на изискванията на българския счетоводен закон, а данните и отчетите, обработвани от този софтуер, трябва да са на български език. Освен това, е задължително счетоводните документи да се съставят на български език и да се изразяват в българска валута.

Предизвикателства, свързани с глобализацията на финансовите функции

Глобализацията на финансовите функции на мултинационални компании доведе до създаването на центрове за споделени услуги в други държави като някои от Далечния изток, Полша и Румъния. За много от българските дъщерни дружества процесите за счетоводство и съставяне на финансови отчети са централизирани в такива центрове за споделени услуги, които мултинационалните компании имат в други държави. В редица случаи счетоводните системи и процеси, оперирани централизирано в други държави, не отговарят на изискванията на българското законодателство.

Например, центровете за споделени услуги обичайно водят счетоводство на чужд език и в друга отчетна валута. Както споменахме, Законът за счетоводството поставя по-горните изисквания към пълната счетоводна отчетност на българските дружества, а не само към финансовия отчет. Затова не би било достатъчно на периодична база да се превеждат на български език само финансовите отчети или оборотни ведомости на българско дъщерно дружество, което е обслужвано от център за споделени услуги в друга държава.

Потенциални санкции и други последствия

Нарушенията на местните изисквания, които водят до осъществяването или допускане на осъществяването на счетоводство в нарушение на счетоводното законодателство, като това е довело до избягване на установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, могат да бъдат санкционирани с глоби за компанията и нейните законни представители, както и с наказателна отговорност. Тук следва да се има предвид, че големи размери означава суми над 3000 лв., така че праговете са доста ниски. Освен това спазването на местните регулации и правила е от съществено значение за поддържането на добра репутация на пазара и предотвратяването на правни последствия.

Как да го преодолеем?

Цялата идея на централизиране на финансовата функция чрез споделени услуги предполага ефективност и снижаване на разходите. По естествен начин това не предполага "паралелно" завеждане на местна счетоводна система в България в допълнение на тази, която се поддържа от мултинационалните компании централно. Все пак решение в тази ситуация е българското счетоводство на дружествата да бъде изготвено въз основа на счетоводните записи, които се поддържат от центровете за споделени услуги.

Такъв подход се предлага от професионалните доставчици на счетоводни услуги и включва изготвяне и периодични равнения на местните и корпоративните счетоводни записи на компанията. В много случаи счетоводното обслужване на българското дружество е комбинирано с други услуги за данъчно деклариране, пейрол за служителите, отчетност пред различни регулаторни органи. По този начин дъщерните дружества на мултинационални групи получават комплексна услуга, както и възможност за своевременно следене на промените в правилата и регулациите, които засягат техния бизнес в страната.

В заключение можем да кажем, че за дъщерните дружества на международни групи в България спазването на местните счетоводни и данъчни изисквания е от съществено значение. Съобразяването с тези регулации изисква експертни знания, които дружеството може да изгради вътрешно или да партнира с професионален доставчик на счетоводни услуги, който да осигури съобразяване с изискванията с цел избягване на санкции и репутационни рискове.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fitnesman1974 avatar :-@
    fitnesman1974
    • - 3
    • + 1

    Няма що, чудна безполезна статия.

    Нередност?
  • 2
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • - 3

    Това е по-скоро платена публикация/реклама.

    Нередност?
Нов коментар