Винарна "Златен Рожен" - златната среда между миналото и бъдещето

Наградата на Via Vino и DiVino за винен туризъм тази година беше присъдена на "Златен Рожен"

Винарна "Златен Рожен" - златната среда между миналото и бъдещето
Винарна "Златен Рожен" - златната среда между миналото и бъдещето
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наградата на Via Vino и DiVino за винен туризъм тази година беше присъдена на "Златен Рожен"! Винарната влезе и в класацията ТОП 10 със своето забележително вино от местните сортове мелнишки рубин и "Мелник 55".

Специализираната медия за вино - Divino, определя "Златен Рожен" като "задължителна дестинация и един от "стълбовете" на винения туризъм по Долината на Струма - благодарение на професионалния и последователен подход в развитието на туристическата част".

Историята на винарната започва с туризма,

като първата инвестиционна стъпка на собствениците - сем. Маруся и Теодор Осиковски, е реновирането на сграда - паметник на културата, в китното село Рожен (община Сандански). С вкус и търпение те създават уютен и автентичен семеен хотел, запазвайки мелнишкия стил в архитектурата и интериора. Те оценяват невероятната природа в района, както и силните винарски традиции и тероар, достоен за световната винена сцена.

Семейство Осиковски започва да придобива изключителни лозя с добре подбран тероар, като създава и нови, търсейки баланса между местните и международните сортове. Двата лозови масива са в село Левуново и село Капатово, където през 2014 г. е построена модерната винарска изба "Златен Рожен", а няколко години по-късно и дегустационна зала с възможност за посрещане на индивидуални туристи и големи групи от 40 души.

Като едни от пионерите във винения туризъм в региона Маруся и Теодор Осиковски надграждат услугите си последователно, създавайки трайни връзки и партньори с други туристически обекти, хотели и винарски изби, и работят не само за своето име, но и за региона на Долината на Струма. Те се стремят към златната среда и баланса както във вината, така и в услугите си. С увлекателни истории за местните традиции, тероар и сортове, с разнообразни стилове вина успяват да засилят интереса на винолюбителите към вината от Долината на Струма. Модерният почерк се преплита с дълбокото уважение към местния тероар и сортове, които изучават вече 15 години с технолога Димитър Петков.

От отварянето на дегустационната до днес "Златен Рожен"

не спира да посреща туристи

и работи всеки ден (без понеделник), както и в празнични дни. Тук се провеждат запомнящи се събития за частни и корпоративни клиенти. Дори по време на ковид семейството намира алтернатива с дегустации на открито в новопостроена за целта беседка сред лозята. Във винарска изба "Златен Рожен" се предлагат също и тематични събития като: "Рисуване и вино", "Вино и шоколад", "ВИП дегустации на лимитирани серии вина", "Гроздобер".

Отличителни за "Златен Рожен"

са бялото вино от широка мелнишка лоза (blanc de noir), розето от санджовезе, мелнишкият сепаж и санданският мискет, чиито потенциал и значение за региона "Златен Рожен" припознава още с първата си реколта през 2010 г. Лимитираната серия Еxclusive lot печели редица медали, а "Каберне Совиньон" 2017 печели Голям златен медал на Concours Mondial de Bruxelles 2023.

Философията на търсене на напредък, черпейки познания и опит от това, което е устояло на времето, мотивира "Златен Рожен" и към една нестандартна инвестиция в региона. През 2022 отваря врати Музей за ретро автомобили "Златен Рожен". В него са изложени емблематични автомобилни легенди като FORD MODEL T 1912, PIERCE-ARROW MODEL 43 LE BARON 1931 и единствените екземпляри MESSERSHMITT KR 200 1961 и MERCEDES-BENZ 300 D ADENAUER CABRIOLET 1960. Музеят се намира непосредствено до винарната и се разпростира на площ 660 кв.м. Експозицията, която включва 28 автомобила и 20 мотоциклета, може да се види всеки ден (без понеделник) от 10 до 18 ч.

Със своите три обекта (винарна, хотел и музей) "Златен Рожен" е един от двигателите за още по-категоричното развитие на Мелнишки край като винена и културно-историческа дестинация.

https://www.zlatenrozhen.bg/