🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Етичната комисия препоръча на "7 дни спорт" да се извини на футболистите на ЦСКА

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Комисията за етика в печатните медии излезе със становище по случая със заглавието от първа страница на вестник "7 дни спорт", в което част от очакваните нови футболисти на ЦСКА бяха определени като "чернилки".

Реакцията на комисията е в резултат на получени множество писмени жалби и обаждания по телефона, свързани с публикуваната миналата седмица в "7 дни спорт" статия със заглавие: "Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки". Според комисията "публикацията има обиден и унизителен характер и представлява форма на дискриминация на расова основа".

Вестникът не е спазил принципа от Етичния кодекс да не се посочва "расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията". Според комисията медиата е използвала обидни квалификации при посочването на расовата принадлежност на футболистите с негативен характер.

Органът по медийна саморегулация уточнява, че дори и без сигнали щеше да се самосезира по случая, заради нарушения важен принцип на Етичния кодекс.

Етичната комисия изразява неодобрението си и налага "порицание" към поведението на вестника.

Тя подчертава, че разпространението на такъв вид квалификации от медиите е унизителна и дискриминационна и противоречи на добрите практики в медиите и препоръчва на вестник "7 дни спорт" да се извини на засегнатите в публикацията.

От решението на етичната комисия на практика не следва нищо, но това според правомощията й е и единственото, което може да направи.

Комисията препоръчва още на всички печатни издания да спазват Етичния кодекс на българските медии, да спазват принципите и ценностите на европейските документи, като и да се избягват проявите на пряка и непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност и т.н. "Медиите трябва да имат професионалното съзнание, че са призвани да допринасят за плурализма на мнения и утвърждават демократичните и културни ценности на гражданското общество", пише още в становището на комисията.

В понеделник националният омбудсман Константин Пенчев сезира главния прокурор с предложение за извършване на проверка по случая със заглавието на първа страница на в. "7 дни спорт".

Главният редактор на вестника Юлий Москов няколко пъти заяви, че "не вижда нищо расистко" в заглавието.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aron25 avatar :-?
    aron25
    • + 1

    ..Италианец, швед и две чернилки".
    На въпроса дали би "повторил управнението", ако му се удаде сгоден случай, Москов се захили с доволна физиономия: "Разбира се":))))
    Странни хора..в странно време. Поне е интересно, няма скука!

    Нередност?
  • 2
    aron25 avatar :-|
    aron25

    упражнение се пише с "Ж", нежду другото:)

    Нередност?
  • 3
    kyobul avatar :-|
    kyobul
    • + 3

    Трябва му една присъда на Москов, както е по закон, и да видим колка ще се хили Москов

    Нередност?
Нов коментар