🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на bTV Media Group с "неприемливи" финансови резултати

Българското подразделение на CME се развива положително, показва отчетът на компанията за последното тримесечие

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Компанията собственик на bTV Media Group регистрира поредно тримесечие със спадащи финансови резултати. Нетните приходи на медийната група Central European Media Enterprises (CME) за периода  юни - септември са намалели с 4.3 млн. долара (3%), а за деветте месеца от началото на годината - с над 65 млн. долара (12.6%). Това показват отчетите, публикувани на официалния сайт на компанията.

Обратно на тенденцията в повечето държави, където оперира, българското подразделение на компанията е увеличило приходите си за тримесечието с 18.5%, или почти 2.8 млн. долара (4 млн. лв.). Така на практика за този период bTV Media Group е успяла да навакса не толкова добрите си резултати за полугодието. bTV Media Group регистрира и 220% ръст на оперативната печалба преди обезценки и амортизации (OIBDA) за третото тримесечие (но при доста ниска база - 0.5 млн. долара за същия период на миналата година). От групата на bTV отказаха да коментират резултатите, както и настъпилите и предстоящи структурни промени в компанията.  

Разочарование на високо ниво

"Представянето на компанията е неприемливо и сме насочили всичките ни усилия от началото на работата си със CME преди няколко седмици към това да се справим с основните причини за лошите финансови резултати", коментира в официално съобщение съуправляващият директор Майкъл Дел Нин. Състоянието на компанията е такова, че CME не изключва възможността за продажба на някои от основните си активи, а дори и излизането от някои пазари като начин за справяне с кризата. От компанията коментират, че "не изключват нито една възможност", когато става въпрос за продажбата на активи. Евентуалната сделка би й помогнала да се фокусира върху основния си телевизионен бизнес. CME ще ускори и разгърне плановете си за преструктуриране, стана ясно още от конферентен разговор с инвеститори на 31 октомври. По план броят на съкратените служители от началото до края на годината трябва да достигне хиляда.

"Водещата ни позиция сред аудиторията ни дава преимущество пред конкуренцията", коментира още другият съуправляващ директор на CME Кристоф Майнуш. По думите му компанията планира да "подобри монетизацията на зрителите" на телевизиите на групата, което означава, че ще настояват за по-висока такса от операторите за разпространение на съдържание. Освен справянето с лошите резултати в Чехия Майнуш очертава и "възстановяването на връзката с клиенти и агенции, като същевременно се защитят постигнатите през годината увеличения на цените" като основен приоритет на компанията.

Нова собственост

Обявените тази седмица резултати са поредната илюстрация за трудностите пред новото управление на CME. През юни американската компания Time Warner получи разрешение от Европейската комисия да придобие централноевропейския медиен гигант. Промяната в собствеността не се размина и без промяна в управлението на компанията. Управляващият директор на CME Адриан Сарбу напусна компанията през август, а в средата на септември Кристоф Майнуш и Майкъл Дел Нин заедно поеха директорските позиции. На 29 октомври медийният гигант освободи финансовия си директор Дейвид Сак, а в средата на ноември си отива и настоящият изпълнителният заместник-президент "Стратегическо планиране и операции" Антъни Чой.

Смесени резултати

Увеличението на приходите за тримесечието в България е най-голямо сред всички държави, където оперира CME. Телевизионните й бизнеси в Хърватия и Румъния също са стабилни (ръст на приходите от съответно 11.2% и 14.8% за последните три месеца). За сметка на това постъпленията в Чехия (и тамошните TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smichov, Telka and MTV Czech) спадат с 23.6 на сто, а в Словакия (TV Markíza, Doma, Dajto and Fooor) - с 25%.

Финансовото положение на компанията не е добро от няколко години. Първото тримесечие загубата се увеличи до 109 млн. долара, след като година по-рано беше 13.8 млн. В опит да намали дълга си от 1.1 млрд. долара към края на първото тримесечие медийната група пострада значително от резките промени на рекламните тарифи. През май тогавашният управляващ директор на компанията Адриан Сърбу обяви, че очаква трудна 2013 г. "Компанията ще направи всичко по силите си, за да преодолее проблема с намаляващите приходи от телевизионна реклама", коментира тогава Сърбу. "Което с прости думи означава повишаване цените на телевизионна реклама. За това се нуждаем и от по-силен продукт", допълни той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2.5 avatar :-?
    2.5
    • + 13

    "През май тогавашният управляващ директор на компанията Адриан Сърбу обяви, че очаква трудна 2013 г. “Компанията ще направи всичко по силите си, за да преодолее проблема с намаляващите приходи от телевизионна реклама”, коментира тогава Сърбу."

    Как да стане, когато рекламните бюджети се генерират от продажбите, а потреблението се свива...
    Страшно няма, Батко Краси е абсолютен цар на гешефтите с аромат на гнило. Сигурен съм, че когато на актуалните му авери започне да им пари под краката ще намери други акули(вероятно пак “бивши разузнавачи” от вилаета - казват, че Сарбу бил свързан със Скуритате), с които да задействат поредната програма “без накисване”...
    :-)

    Нередност?
  • 2
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 1
    • + 15

    Вече обществото се информира от други медии, някои извън България.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • + 12

    Гледам точно две неща по бТВ - едното е "Столичаните ..." От новините бягам само и само да не гледам намусените им физиономии и да не слушам ужасните съобщения, с които непрекъснато заливат бг. Като не знаят как, да си пуснат някоя реномирана чужда медия и да гледат, да си водят бележки и да спрат с ужасите по света и у нас.

    Нередност?
Нов коментар