BBC се готви да премине изцяло онлайн през следващото десетилетие

Медията ще спре каналите и радиата си

Според генералния директор Тим Дейви бъдещето е в онлайн съдържанието
Според генералния директор Тим Дейви бъдещето е в онлайн съдържанието
Според генералния директор Тим Дейви бъдещето е в онлайн съдържанието    ©  Reuters
Според генералния директор Тим Дейви бъдещето е в онлайн съдържанието    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Английската национална телевизия BBC започва подготовка за преминаване към изцяло онлайн съдържание, като компанията планира спирането на телевизионни канали и радиа. Това ще се случи през следващото десетилетие, като дотогава медията ще продължи да развива телевизионни и радиопроекти.

Новината идва след изказване на генералния директор Тим Дейви, като той заяви, че бъдещето е в онлайн пространството. "Представете си свят, който е само интернет, където излъчваната телевизия и радиото са изключени и изборът е безкраен", каза той. "Изключването на излъчването ще се случи и трябва да се случи с течение на времето и ние трябва да сме активни в планирането му", добави той, цитиран от Guardian.

Според Дейви в момента е твърде рано за подобни действия, като пренасянето изцяло онлайн би лишило сериозен брой хора от възможността да се възползват от услугите на BBC. Изместването на този ход за след 2030 г. дава възможност на английското правителство да подобри покритието на мобилни данни, като директорът смята това за "критично".

Според Дейви бъдещето ще включва "обединяване на BBC в едно предложение", което най-вероятно ще се случи под формата на едно приложение, което комбинира всичко от телевизионни програми до местни новини и образователни материали. Генералният директор също така не отрече, че съществува риск BBC да се превърне в просто още един доставчик на онлайн съдържание на претъпкания пазар. "Преминаването към цифрово съдържание не е предизвикателство само по себе си, преминаването към дигиталното, без да губите по-голямата част от аудиторията си и да изгаряте ненужно милиони лири, е предизвикателството", заяви той.

Според него голяма част от предимствата, които поставяха BBC в по-добра позиция от конкуренцията, вече не са на дневен ред заради интернет. "Интернет лиши от историческото предимство на разпространението половината от телевизионните канали или FM честотите. В този свят значимостта, както и доверието, трябва да се печели", смята Дейви. За да стане идеята реалност, ще са нужни сериозни действия спрямо разговори с населението относно преминаването онлайн. Според Дейви тази задача трябва да бъде споделена от всички канали и радиа, а не само от BBC.

Друга възможност

Друг вариант пред медията е да използва сегашните телевизионни вълни, но по различен начин, който реално отново да свързва към интернет платформата. Става въпрос за 5G излъчване и DVB-I като бъдещ модел. Това би довело до запазване на някои от настоящите телевизионни честоти за създаване на 5G мрежа, която използва настоящите предавателни кули. 5G Broadcast ще предостави изключително универсална платформа със свободен достъп, а DVB-I позволява на зрителите да "сърфират" през поточно предавани канали, както правят сега с наземни, сателитни и кабелни канали. Досега няма индикации, че BBC ще обмисли 5G излъчване за телевизия. Въпреки това компанията го изпробва за радио.

Друг въпрос, който Дейви засегна, е бъдещето на финансирането на медията. В момента то се случва чрез плащането на лицензионна такса. Тя е начислявана на всеки собственик на телевизор, като огромна част от бюджета на медията се осигурява по този начин. Дейви е "непредубеден" относно намирането на нов модел за финансиране на BBC. Правителството вече обмисля алтернативи за момента, в който текущата сделка изтича в края на 2027 г. Много други държави премахнаха своите лицензионни такси и ги замениха с нови модели на финансиране за обществените радио- и телевизионни оператори. Най-често използваните методи са прякото данъчно облагане или налагане на такси върху широколентовите връзки на домакинствата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Още като прочетеш началото на статията "английската национална телевизия BBC", ти става ясно че този, който е надраскал тази дописка няма дори бегла представа за какво е тръгнал да пише. От Капитал се очаква друго ниво.

    Нередност?
Нов коментар