🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес преводите на пари в чужбина може и да са по-евтини

Алтернативните финансови компании осигуряват по-ниски такси по банкови услуги за компаниите, без да са банки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато лихвите по депозити вече трета година се спускат стремглаво надолу, търговските банки все по-често въвеждат нови или увеличават стари такси, за да компенсират този тренд. При регулярни плащания в чужбина подобен разход може да се окаже сериозно перо в бюджета на малка компания. За щастие алтернативни канали за плащане са появяват не само за физически лица - като Moneymailme, но и за фирми - като новите услуги на компании с опит в междуграничните преводи като Transferwise.

Какви са разходите при банките

При трансграничните преводи разходите реално са два – таксата за транзакцията и разликата във валутния курс. Много често банки или доставчици на парични преводи наблягат на факта, че таксата е фиксирана, но в същото време използват валутен курс, който е с 5% и повече процента по-неизгоден от пазарния, като по този начин ощетяват клиентите си. Това важи особено за валути, различни от еврото. Отделно някои банки като Райфайзенбанк например имат такса от 2% за превалутирането във валута, различна от евро.

В момента в България има само две банки, които таксуват фиксирана цена от 5 евро на междуграничен паричен превод – Прокредит банк и Интернешънъл асет банк. При останалите таксите са значително по-големи - от сорта на 40 лв. за изпращането на 300 евро например (виж таблицата). Третият разход, който не е за пренебрегване, е таксата за годишна поддръжка на сметка за юридическо лице, както и фактът, че откриването на сметка също често се таксува със сума от около 10 евро.

За разлика от тях финтек приложенията твърдят, че използват едновременно ниски такси и близки до пазарните междубанкови валутни курсове, като по този начин извършват услугата на доста по-ниски цени от традиционните доставчици. От известно време компании като Transferwise и Revolut, които бяха насочени към туристи и физически лица, започнаха да предлагат бизнес сметки.

Borderless

Transferwise Borderless e като банкова сметка, с тази разлика, че може да е в 15 различни валути едновременно. По нея няма лихва, но също така няма такса за създаване и, което е по-важно, тя е без такса за месечно поддържане. С нея може да се правят регулярни плащания извън граница към партньори или служители. Зареждането на сметката може да става в евро, паунд и долар. Ако се избере като основна валута евро например, потребителят получава и собствен германски IBAN, на който могат директно да му се превеждат средства. Към момента горният праг за едно зареждане е 5000 лв. Захранването на сметката може да става чрез дебитна или кредитна карта – като плащане на виртуален ПОС. Името на титуляра на сметката в Transferwise, трябва да съвпада с това на собственика на картата. Преводи чрез карта от сметки в български лева са възможни само на интернет сайта, не и през мобилното приложение на Transferwise. Всички картови плащания са криптирани и се извършват след въвеждане на 3D код за автентикация за допълнителна сигурност на потребителя. Възможно е парите да се изпратят в сметката ви и чрез банков превод, който обаче ще е в пъти по-скъп, което и обезсмисля използването на Transferwisei Borderless.

Времето за приключване на паричния превод вече е около 3 часа, докато преди 2 години беше 2-3 дни.

Системата позволява да се направи превод дори и изпращащата страна да не знае IBAN-а на получателя, а само електронната му поща. В такъв случай Transferwise ще изпрати електронно съобщение, в което се изисква получателят да въведе IBAN. Ако такъв не бъде предоставен, парите се връщат на изпращача.

Revolut Business

Revolut стартира като приложение, насочено най-вече към туристи. Без такса за обслужване, то позволява да се теглят пари от банкомати в чужбина без такса и при много добри междубанкови валутни курсове. През миналия месец компанията стартира и мултивалутни бизнес сметки. Те позволяват да се избират между 25 валути при плащане, като потребителите на услугата могат да си прехвърлят средства едни на други без такси, а пращането на пари към банкова сметка с IBAN има фиксирана такса от 5 паунда, независимо от сумата. Също така услугата включва и корпоративни карти, с които се плаща без такса и на пазарен валутен курс навсякъде по света, а тегленето на кеш е 2% от сумата. Освен това позволява интеграция със софтуерни счетоводни продукти като Xero.

Бизнес пакетите на Revolut обаче са далеч от безплатни. Те са три вида – "Старт" (25 паунда на месец), "Стандарт" (100 паунда на месец) и "Професионален" (1000 паунда на месец). И трите осигуряват мултивалутна сметка с пазарни междубанкови валутни курсове, незабавни преводи към компании, които използват Revolut, дебитни карти, клиентска поддръжка (при най-скъпия пакет тя е денонощна) и едногодишен договор. Разликата е във входящите средства – при първия пакет те са до 100 000 паунда на месец, при втория - до 1 млн. паунда, а при третия са неограничени.

Paysera

При тях откриването и поддържането на сметка е без такса, а компанията дава междубанкови пазарни курсове по 30 валути. Преводите в евро струват по 15 евроцента независимо от прехвърлената сума, а по други валути като британски паунд или турска лира – 7 евро, отново фиксирана такса.

Как става регистрацията

Регистрацията става изцяло онлайн и при всички подобни fintech услуги включва няколко сходни стъпки. Първо се прави потвърждение чрез sms съобщение на телефона на собственика. Втората стъпка е потвърждение на самоличността. Това е задължителна стъпка за всички подобни услуги и е свързана с изискванията срещу прането на пари и финансирането на тероризъм, които ЕС има. За целта трябва да се изпрати снимка на международен паспорт, лична карта или шофьорска книжка. Адресът на представения документ за самоличност пък се сверява за потвърждение с друг документ – банково извлечение, документ от държавна служба или битова сметка, които трябва да се качат. Сверяването на документите в момента изисква 5 работни дни поради големия интерес към услугите. Някои от платформите изискват и кратък видеочат в скайп например, за да се уверят, че използваните лични документи не са откраднати например.

Внимание, променливи условия!

Някои от стартъпите като Revolut изтъкват, че традиционните доставчици на финансови услуги имат много скрити такси и условия, но истината е, че това важи и за тях самите. Докато валутният курс, който използват, наистина е по-изгоден, то има ред услуги като плащания към потребители с обикновена IBAN сметка, които не са ясно представени и трудно може да се видят предварително. Трябва да се има предвид, че основният минус на новите услуги е, че тъй като са експериментални, условията им често се менят и потребителите трябва да бъдат гъвкави. Така например допреди няколко месеца лимитът на безплатни кеш тегления с Revolut карта бе 400 евро на месец, докато сега вече е 200 евро. Дебитните карти се издаваха и изпращаха на потребителите безплатно, а сега това става срещу 6 евро. Това е свързано с привличането на клиенти. Отчетите на компанията показват, че миналата година тя е имала 2.3 млн. паунда приходи, но в крайна сметка е генерирала загуба от над 7 млн. паунда. Това естествено са нормални явления за стартираща компания, която цели до края на годината да има 1 млн. клиенти и очаква скоро да подпише договор за 50 млн. паунда финансиране от венчър фондове.

Коригирана на 14 юли, тъй като таксата от 1% за превалутиране във валути, различни от евро при "Сосиете Женерал Експресбанк" е само при плащания с карта на физически лица, такава такса при юридически лица няма.

Коригината на 3 август, тъй като таксата за превод на валута, различна от евро, на Paysera е променена от 3.25 евро на 7 евро.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • + 10

    А кога някой журналист ще попита БНБ защо в България няма SEPA преводи, макар че са задължителни и ако има, защо имат огромна такса, въпреки че за банките са безплатни? И БНБ смята ли да спазва европейските закони и съответно да контролира банковите практики с преводите?

    Нередност?
  • 2
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 6

    Нема SEPA, има gepa по SWIFT.

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 5

    И аз си мислех, че има.
    Но уви и БНБ си трае. Това може да спести маса пари на бизнеса, но ...

    Нередност?
  • 4
    smileislife avatar :-?
    SML
    • + 5

    До коментар [#1] от "enterfornone":
    До коментар [#3] от "kiro1234":

    Има СЕПА, но всъщност регламента казва, че банките трябва да таксуват презграничните преводи в евро не по-скъпо от вътрешните преводи..в евро. Тоест българските банки въведоха точно същите такси и за СЕПА преводите и няма разлика дали ще поискаш СЕПА или SWIFT.

    Швеция и Дания например са избегнали това с допълнително местно законодателство, което ограничава таксите за еврови преводи до таксите за вътрешни преводи в съответно шведски и датски крони, но това не се регулира от ЕС. Трябва на някого да му пука на ниво нашия парламент.... омбудсман, КФН?!

    Нередност?
  • 5
    kbderror avatar :-?
    kbderror
    • + 5

    К'ва SEPA....както е казано в началото на статията, "...търговските банки все по-често въвеждат нови или увеличават стари такси, за да компенсират този тренд.".. правят кво'т си искат и дерат клиентите,моята банка (да не и казвам името,че преди години нали така се започна една меко казано истерия/атака, и ше ми пратят ДАНС след няколко часа :) ).... иска дa ме таксува по минимум 25 евро за превод към Германия, е благодарско,ше пропусна :)

    Банки ли .. аз ше ге науча,да живее финтек :) Въпрос на време е.

    За сведение само: Когато нареждам пари от Германия към България нямам и 1 цент такса....

    Нередност?
  • 6
    oldschool avatar :-P
    oldschool
    • + 1

    25+ банки на население от 6.5 милиона, което същевременно е най-бедното в Европа. Що били скъпи преводите и се вдигали таксите после, ами те как ще ни цоцат иначе?

    Нередност?
  • 7
    al64ad avatar :-|
    Ангел Ангелов
    • - 1

    Описанията за начина на действие при финтек компаниите не е от ной-точните. Освен това използването за сравнение на разходите при превод на сума от 300 евро не е коректно. Примерно при Прокредит таксата е 5 евро и при 300 и при 30 000 евро...а при Трансфер уайз ако превалутираме с превод лев-евро разхода е 1 стотинка на евро /все още лимитите на картите не позволяват секундните ,а не както тук е написано няколкочасови преводи/ Така ,че при превод на голяма сума в порядъка даже на 3000 евро таксата на Прокредит е в пъти по изгодна.

    Нередност?
  • 8
    filipmutafis avatar :-|
    filipmutafis

    най-нисък разход и най-ниска ( нулева) годишна такса ...Paysera!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал