Моята голяма гръцка къща

Покупката на имот от българи е не само възможно, но и често практикувано

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Атрактивните цени направиха българите сред най-активните купувачи на ваканционни имоти в Северна Гърция

- Ръстът на туристите и новите данъци върху наемите обаче ограничават доходността на инвестицията

- Какво е добре все пак да се знае при покупка, какви са плюсовете и минусите

Дълги плажни ивици, девствени острови, без тълпи туристи и топовни децибели и нито помен от мутро-соц-барока по Черноморието - това са само част от причините много българи да предпочетат да прекарат лятната си почивка в Гърция вместо в България. И веднъж обикнали онзи пейзаж, който тук за по-малко от две поколения беше бетониран с любезното съдействие на държавата и институциите, узряват и за следващата логична стъпка: да придобият имот.

Ниските цени, съпоставими с тези в България, близостта до София и Пловдив, което позволява за по-малко от четири часа да разпънеш хавлия на плажа, и не на последно място, ниските лихви, които обезсмислят държането на спестяванията в банков депозит, карат много от почитателите на гръцкото море да инвестират не само в почивка, но и в собственост и дори в бизнес на безспорно най-активния туристически пазар в региона. Досега за това помагаше и кризата в Гърция, която натискаше цените, а сега има и още една причина: след първите купувачи вече има добре разработени и отъпкани пътеки, които правят покупката на имот от българи бърза и лесна.

Кажи, бабо, калимера

Гърция е сред държавите в Европа, чийто имотен пазар се възстановява най-бавно от кризата, а цените на квадратен метър са сред най-ниските в региона, показват таблиците със статистика. В същото време туризмът започва леко да се възстановява след стреса от емигрантската вълна и финансовата криза през последните пет-шест години.

Всъщност точно това е периодът, през който на пазара на недвижими имоти в Гърция е настъпил осезаемо българският купувач, свидетелстват експерти от специализирани агенции. Според Grekodom Development, която работи именно в сегмента продажби на имоти на чужденци, през 2017 г. близо една четвърт, или 24% от всички чуждестранни купувачи на имоти в Северна Гърция, са български граждани. Тяхната причина да стават собственици е, на първо място, желанието да имат нещо за собствено ползване, евентуално за инвестиция, с цел препродажба и не на последно място, за бизнес. Това предопределя и какво точно търсят българите и къде.

Бяла, спретната къщурка

Според имотните експерти, търсенето е основно на ваканционен тип вили и апартаменти, като българските купувачи инвестират предимно в по-скромни квадратури, които носят и по-малък риск от загуби за тях. Според Никола Чолаков, старши консултант в агенция Luximmo, най-търсени са малките апартаменти с площ до около 60 - 70 кв.м и цена до 60 хил. евро (колкото е гарсониера в по-скъп квартал в София). Другият тип най-търсен имот е земя, върху която може да се паркира каравана или малка сглобяема къща. Тези парцели са по-скоро за собствено ползване и българите обикновено влагат между 10 и 15 хил. евро за такава покупка, показва практиката на Чолаков.

Къщи също се търсят, но отново с по-малките размери: около 100 кв.м и на цена до около 100 хиляди евро. "Има и някакъв интерес към вили, чиито цени започват от 250 хил. евро, особено за къщи близо до плажната ивица и с гледка към морето", коментира Владимирос Папунидис, вицепрезидент на Grekodom Development.

По отношение на локацията полуостров Халкидики категорично е най-предпочитан за покупка на имот от българите, посочват експертите. Другите популярни дестинации са Кавала, Аспровалта, както и по-малки населени места по линията Солун - Александруполи .

Купувачите често избират локацията според разстоянието до града, в който живеят. Например софиянци предпочитат Халкидики, а пловдивчани - Кавала, са наблюденията на Цветан Цолов от "Инвестиционно строителна борса". Има и почитатели на островите, като Тасос е водещ в класацията на българските купувачи. Сред задължителните условия на купувачите е имотът да е на пешеходно разстояние до брега или в непосредствена близост до морето.

И турист съм, и хазаин

Макар собственото ползване на имота да преобладава като мотив за покупка сред българите, през последните години се забелязва и друг подход - покупка или дългосрочно наемане на имот с цел отдаване под наем или покупка с цел ремонт и препродажба. Вече дори има специализирани сайтове, които позволяват на собствениците да отдават имотите си под наем - например Arendoo.bg прави това срещу 10% комисиона. Проверка в него показва, че цените на наемите в Халкидики за вила с две спални за четирима варира между 120 и 400 евро на ден в началото на юли, а през другия силен месец август цените скачат с около 10%. В останалите месеци на сезона те са по-ниски.

Интересът към отдаване под наем е поради факта, че цените на имотите в Гърция вече започват леко да се покачват, а туризмът вдига оборотите. Тази тенденция потвърждават и данните на World Tourism and Travel Council, цитирани в анализ на агенция Tranio, според които броят на чуждестранните туристи в Гърция се е увеличил от 14.9 млн. души през 2009 г. до 24.8 млн. души през 2016 г.

Подобни трендове имат свойството да внушават на купувачите, че изпускат момента и нямат време за губене, което също най-вероятно ще се отрази върху пазара и той ще продължи да се движи в посока нагоре. Но има и обстоятелства, които действат в обратната посока.

Едно такова са например данъците, особено за тези, които купуват с цел да предлагат имота през платформи, като AirBNB например. От тази година в Гърция има промяна в облагането на доходите от краткосрочни и сезонни наеми. Действащото законодателство изисква плащане на ставка в диапазона 15-45% годишно (виж таблицата).

Освен това самата покупка на имот в Гърция идва с разходи, достигащи грубо до 10% от стойността на имота. Това се получава, като се съберат всички дължими такси: 1.5% е таксата за адвокат, 1.5% таксата за нотариус, начислява се такса за регистрация на земята от 0.5%, данък върху прехвърлянето на собствеността в размер на 3.09% и комисионата за брокера от 2%. Разбира се, посредническата агенция може и да се избегне, но рискът е огромен, защото в Гърция има незаконно строителство и риск от покупка на имот, натоварен с тежести и неплащани с години данъци.

С агенция и самата процедура може да мине по-бързо: срокът за покупката, прехвърлянето на собствеността и регистриране на имот отнема до 10 дни. Документите, които се изискват, са валидна карта за самоличност, както и регистрацията на гръцки данъчен номер. За да бъде получен такъв, се попълват бланки с лична информация, като може да се упълномощи и посредник, ако купувачът не може да отиде на място пред гишето.

Не е късно за удар

Въпреки че тенденцията е цените да се вдигат, все още има възможности за изгодни сделки с намиране на подценени имоти в Гърция. През тази година поне очакванията на експертите са покачването да е скромно, от 1 до 3%. "Много от собствениците на имоти в Северна Гърция се преориентират последните две години и спират от продажба своите имоти и започват да ги отдават под наем", коментира Никола Чолаков, което означава, че предлагането на имоти за продажба може да се свие. И ако това е валидно за имотите в близост до плажната ивица, то в градовете темповете са по-бавни. Според Владимирос Папунидис най-подценени в момента са апартаментите в Солун и Атина, което се потвърждава и от индекса на цените на жилищата по данни на гръцката централна банка (виж графиката). Любопитно е, но и по неофициална информация на "Капитал", че имот там може да се купи с кредит от българска банка.

Никола Чолаков, Luximmo:

Мисля, че ще има промяна в цените на ваканционните имоти през 2018 г. Пазарът в Северна Гърция е вече сух, изчерпан, много от собствениците на имоти в Северна Гърция се преориентират през последните две години, като спират от продажба своите имоти и започват да ги отдават под наем. Това е предпоставка за ръст на цените.

Цветан Цолов, Инвестиционно-строителна борса:

В Гърция има много незаконно строителство. При определени условия там може да се строи дори в земеделски имоти. Често се натъкваме на имоти с много собственици или обременени със стари дългове. Затова препоръката ми е винаги да се търси съдействие на имотна агенция или поне да се наеме гръцки адвокат.
Владимирос Папунидис, Grekodom Development:

Покупката на имот в Гърция е лесен и бърз процес. От момента, в който някой избере имот, до момента, в който стане негова собственост, може да отнеме до 10 дни. Необходимите документи за регистрация на купувача са гръцки данъчен номер и паспорт (гръцкият данъчен номер може да бъде регистриран и чрез посредник).

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    whu27554195 avatar :-|
    whu27554195
    • - 7
    • + 27

    Напълно безсмислена и повърхностна статия. Липсва най-важната информация - размер на данък сграда, такса смет, ток, вода, поддръжка на общи части, все разходи, които съпътстват притежаването на имот и могат да обезсмислят подобна покупка. Липсва и информация за ипотечните кредити в Гърция, покупка на имот от банки и търгове на съдия-изпълнители, възвръщаемост на инвестицията при отдаване под наем, средна заетост през годината и пр. Само общи приказки.

    Нередност?
  • 3
    paco112 avatar :-|
    paco112
    • - 3
    • + 10


    До коментар [#2] от "
    whu27554195
    ":

    Напълно съгласен

    Нередност?
  • 4
    vdx56512907 avatar :-|
    Slavi Chirpanliev
    • - 3
    • + 2

    Благодаря за информацията. Малко съм разочарован от предишните коментари. Мислех, че "Капитал" не позволява булевардни грубиянски изявления, както повечето вестници.

    Нередност?
  • 5
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 2

    Интересно. Хем се водим най-бедните в ЕС, а дори може да се каже и в Европа, хем пазаруваме имоти на килограм - както в България, така и в Гърция, така и в други държави. Което ще рече, че или не сме чак толкова бедни, или някаква част от средствата не са съвсем изрядни. Преди време пак в "Капитал" имаше статия за български собственици на яхти в Гърция - същата работа. Очевидно сме големи паралии, щом можем да си позволим такива неща, а статистиките-стъкмистиките са просто проформа.

    Иначе, няма лошо - който има възможност да си купи имот в гръцко, има още една причина да ходи там редовно (след като условията по родното Черноморие не отговарят на елементарни правила за приятно и спокойно изкарване). А и Гърция не е само море, има още много какво да предложи.

    Нередност?
  • 6
    whu27554195 avatar :-|
    whu27554195
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#5] от "Читател":

    В статията нема никакви числа за брой българи, закупили имот в Гърция, така че нема как да знаем много ли са или малко, нема и с какво да ги сравним. Голи медийни фрази като "сериозен интерес", "бум", "наплив" и пр. не казват абсолютно нищо. То може да са и 15 човека и пак да го изкарат като "сериозен интерес". Пише че 1/4 от чужденците в Северна Гърция закупили имот са българи, но не пише колко са тия чужденци. Не е тайна, че Северна Гърция не е интересна за руснаци и европейци - те са по островите, а основно там ходят българи, сърби, македонци и пр. балкански народи, повечето от които дори не са в ЕС, така че 1/4 българи в имотните сделки може и да са малко даже.

    Просто се прави поредната реклама на гръцкия туризъм и имотен пазар, като междувременно се оплюе родния разбира се, но умишлено укриват отрицателните страни, последващите данъци и такси и т.н.

    Освен това, фактът че България е най-бедна в ЕС нема никаква връзка с покупката на имоти в чужбина. Дори в най-изпадналата страна има едни 5% по-заможни. А и цената на гръцките имоти очевидно е паднала, кой знае какви селски къщи и студия купуват българите, едва ли са некакви вили на Халкидики. Така че дали ще купиш панелка в Люлин или студио на Аспровалта едва ли има сериозна разлика и не е никакво мерило за благосъстоянието на нацията.

    Нередност?
  • 7
    vzt34526152 avatar :-|
    vzt34526152
    • - 2
    • + 2

    В Гърция като съм бил на Халкидики, всички нови джипове и лимузини (BMW, Audi & Mercedes) са със софийска регистрация. Сърбите и румънци са с далеч по-скромни возила.

    Нередност?
  • 8
    whu27554195 avatar :-|
    whu27554195
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "vzt34526152":

    Не само в Сърбия и Румъния са с по-скромни возила, но и във всека друга нормална европейска държава. Хората там не се впечатляват от коли и ги използват за придвижване, а не за избиване на комплекси. Сигурно и в Косово и Албания са лъскави. Отделен въпрос е, че тия лъскави коли дето ги гледаш са купени на старо. В нормалните страни има ограничения за вноса на стари коли и са по-скъпи, включително и в балканските, само у нас се внася свободно отпадъкът на цела Европа. С лъскава кола, а вечеря дюнери и маже пастет, гледал съм ги такива софийски "паралии" по Гърция. Немат пари зъбите да си оправят, но за лъскава кола на старо и органите си ще продадат. Мислят си че ще впечатлят некой, особено в чужбина - най-много да им се смеят, европейците бързо преценяват хората и виждат кой колко струва и какъв стандарт има.

    Нередност?
  • 9
    zo avatar :-|
    zo
    • - 1
    • + 1

    [quote#6:"whu27554195"]междувременно се оплюе родния[/quote]
    Родният туризъм нема нужда от оплюване, той сам си се оплюва с отношението към клиентите, а това в което сме превърнали фекаломорието не си и помислям да ходя натам.

    Нередност?
  • 10
    qem02555164 avatar :-|
    qem02555164
    • - 1

    До коментар [#9] от "zo":

    Да, сигурно затова се увеличават всека година и то от по-бели от нашата държави. Като не си помислиш некой ще ревне, да не мислиш че правиш бойкот? Ти си една безполезна хлебарка. И какво сме превърнали "фекаломорието"? Ти искаш да прилича всичко на Крапец ли? Аман от виртуални келеши вече.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал