Пъстър растеж

Финансовите резултати на публичните компании за 2018 г. са в доста противоположни посоки и под влияние на специфични фактори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При растеж на икономиката от малко над 3% за миналата година повишение на приходите на много публични компании с двуцифрен темп изглежда повече от прилично. Според отчетите за последното тримесечие на 2018 г., които дават представа и за календарната година, болшинството от дружествата, които формират основните индекси Sofix и BGTR30, подобряват дейността си, но специфични фактори влияят на крайния финансов резултат. Има и компании, които отчитат влошаване на дейността си, което като цяло променя общата картина. Или както предварително обобщава Натали Илчева, старши анализатор в "Елана трейдинг": "2018 г. беше година на динамика и предизвикателства за повечето дружества на БФБ."

Има ли връзка с акциите

Освен това отчетите сякаш все по-малко оказват влияние върху цените на акциите на дружествата. Така дори и положително финансово развитие не успя да се прехвърли в повишение на пазарната капитализация на компаниите. Това се дължи и на слабото представяне на фондовия пазар като цяло, липса на големи инвеститори и изобщо някакъв сериозен интерес. Едно от изключенията за това е "Доверие обединен холдинг". Бившият приватизационен фонд, който се контролира от "Софарма" и няколко близки до нея акционера, повишава приходите си с 7% и излиза на печалба от малко над 6 млн. лв. Последното се дължи и на еднократни ефекти, а до голяма степен ръстът на акциите на холдинга се дължеше и на очакванията, че компанията ще попадне в индекса Sofix при пролетното му ребалансиране. Нещо, което официално ще се случи от 18 март, понеделник. На еднократен ефект се дължи и 100-процентовият ръст на "Елана агрокредит". Компанията, която финансира покупка на лизинг на земеделска земя и техника, е продала земя за малко над 3 млн. лв., а печалбата й се удвоява.

Противоречиво се представят някои от най-големите индустриални компании на борсата. Групата на "Софарма" увеличава консолидираните си приходи, но печалбата й се свива заради повишение на оперативните разходи. Компанията е и в процес на разширяване на бизнеса си в България и в Сърбия, а международните пазари също оказаха влияние върху представянето.

Факторът чужбина

"Монбат" също усеща негативното влияние на външни фактори от спада в цената на оловото, което понижава приходите от рециклиране. Акциите на компанията бяха ударени напоследък и от изваждането на компанията от Sofix, но като цяло тя страдаше от ниска ликвидност през последната година, което е и сред причините за изваждането.

Микс от фактори влияят и на финансовите резултати на производителя на торове "Неохим". От една страна, компанията е силно зависима от цените на природния газ, които се покачиха, но през годината тя имаше и по-високи разходи за морски транспорт и въглеродни емисии. Така, след като в началото на годината димитровградският завод беше на плюс, той беше изтрит през останалата част от годината и я приключва на загуба.

Производителят на алуминиеви изделия "Алкомет" увеличава леко приходите си заради по-високите цени на крайната продукция, но именно скъпият алуминий вдига и разходите. Последните са по-високи и заради повишени разходи за персонал и за външни услуги.

Капризите на природата също са фактор върху представянето на някои от компаниите. "Неблагоприятните климатични условия през 2018 г., които причиниха сериозни загуби на зърнопроизводителите в България, оказаха негативно влияние и на холдинговите дружества, които оперират в сегмента с търговия на зърно. В резултат "Агрия груп холдинг" отбеляза значително увеличение в балансовата стойност на продадените стоки и не успя да увеличи печалбата си за 2018 г. въпреки значително по-високите приходи. Холдинговото дружество "Градус", което също оперира в сегмента, пък отбеляза значителен спад в продажбите на зърно", коментира Натали Илчева. Производителят на пилешко месо и продукти не представя консолидирани данни за 2017 г., когато работеше с няколко компании, които през 2018 г. се окрупниха в холдинга, който излезе на борсата през лятото.

Приходи и печалби нагоре

Има и няколко компании, които значително увеличават и приходите и печалбите си - "Спиди", "Корадо България", ХЕС, "Елхим Искра", "М+С хидравлик", като последните три са част от "Стара планина холд", което се отразява положително и на неговите резултати. Чувствително подобрение има и при "Индустриален холдинг България".

"Спиди" ускори значително ръста в приходите си, преодолявайки забавянето от края на 2017 г., което беше следствие от прекратяване на договори с клиенти, обслужвани при незадоволителна рентабилност. Така за 2018 г. компанията отбеляза ръст както на външните, така и на вътрешния пазар, което, съчетано с оптимизация на разходната част, доведе до почти двойно увеличение в консолидираната печалба на дружеството", казва Натали Илчева. Според нея "Корадо България" е успял значително да подобри рентабилността си посредством далновидно управление на разходите въпреки нарастването в цената на стоманата през 2018 г.

"Друг добър пример е "Индустриален холдинг България", който се възползва от възстановяването на фрахтовия пазар, което, съчетано със засиленото търсене на продуктите и услугите на холдинга, доведе до четворно по-висока нетна печалба през 2018 в сравнение с 2017 г.", казва още Илчева.

Едва ли вече има изненада и в негативните резултати при "Булгартабак холдинг". Компанията, която вече няма нищо общо с производството на цигари и ще промени името си, реализира сериозен спад на приходите си, оттам и на печалбата. Оперативно холдингът дори е на загуба. След продажбата на цигарените марки на BAT през пролетта на 2017 г. в бившия държавен холдинг, който сега гравитира до Делян Пеевски, са консолидирани компании, нямащи нищо общо с цигарите - "Техномаркет" и "Лодис инвест" (с марките млечни продукти "Лакрима", "Дядо Либен" и др.).

Настоящата година се очаква да е интересна за бизнеса на публичните компании, но той ще е зависим от редица фактори. Забавянето на глобалната икономика, търговските войни, неяснотите около Brexit няма как да не се пренасят, дори и косвено, в България.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Много е бедно представянето от публични компании на борсата. Няма достатъчно енергийни компании - електрически и топлофикационни, производители на храни и напитки, вериги супермаркети, туристически комплекси, горива, авто търговци и сервизи, болници, сметопочистващи, транспортни, строителни. Основните дейности от които се движи икономиката не са от публични компании и нямат затворен цикъл с потребителите. Ако публична компания означава "Светла" то нашата икономика е мрачна с проблясъци. Няма го принципа каквото и да става да е за благосъстоянието на хората. Не би трябвало да купуваме каквото и да било от повечето фирми, защото не са публични.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал